Ξένες λέξεις με ελληνικές ρίζες: Νέα ανάρτηση από τον Μπαμπινιώτη
Την ετυμολογική προέλευση λέξεων της σύγχρονης αγγλικής γλώσσας οι οποίες δείχνουν ότι ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν με τα ελληνικά αναλύει ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης. Όπως εξηγεί σε ανάρτηση στο Facebook, οι λέξεις όπως butter «βούτυρο», paper «χαρτί», church «εκκλησία», sketch «σκαρίφημα – θεατρικό σκετς», bomb
Και όμως είναι ελληνικές! Αν σας ρωτήσει κανείς, θέλοντας να ελέγξει τις ετυμολογικές γνώσεις σας στην Αγγλική ή στην Ελληνική, αν λέξεις όπως λ.χ. butter «βούτυρο», paper «χαρτί», church «εκκλησία», sketch «σκαρίφημα – θεατρικό σκετς», bomb «βόμβα», clergy «κληρικός» και clerk «υπάλληλος», chart «χάρτης» και card «κάρτα», calm «νηνεμία, γαλήνη», pain «πόνος», pirate «πειρατής», diploma «δί-πλωμα», channel «δίαυλος», priest «ιερέας», buffalo «βουβάλι», monk «μοναχός», bishop «επίσκοπος» κ.ά. προέρχονται από την Ελληνική ή είναι αμιγώς αγγλικές, μη βιαστείτε να απαντήσετε ότι δεν σας φαίνονται ελληνικές. Η πραγματικότητα είναι ότι περνώντας μέσα από διάφορους, συχνά δαιδαλώδεις και σκολιούς, γλωσσικούς δρόμους οι λέξεις αυτές έφτασαν στην Αγγλική, έχοντας ξεκινήσει από την ελληνική γλώσσα. Είναι δάνειες λέξεις τής Αγγλικής από την Ελληνική. Μια ματιά σε έγκυρα λεξικά τής Αγγλικής (Webster, Random House, Longman, Oxford κ.ά.) μπορεί να σας πείσει.
Το αρχ. ελληνικό βούτυρον / βούτυρος (βοῦς + τυρός), μέσω τού λατ. butyrum, έδωσε το παλαιό αγγλ. butere, από όπου το σύγχρονο αγγλ. butter (και τα γερμ. Butter, γαλλ. beurre, ιταλ. burro κ.ά.). Το αρχ. πάπυρος, που δήλωσε την πρώτη μορφή γραφικής ύλης από το ομώνυμο φυτό το οποίο ευδοκιμούσε στην Αίγυπτο, έδωσε το αγγλ. paper (γαλλ. papier, γερμ. Papier κ.ά.) μέσω τού λατ. papyrum, από όπου το μεσαιωνικό γαλλ. papier και το μεσαιωνικό αγγλ. papir.
Προέλευση λέξης churchΠιo σύνθετη είναι η προέλευση τής λέξης που δήλωσε στην Αγγλική την «εκκλησία»: church. Ξεκίνησε από το ελληνιστικό κυριακὸν (δῶμα) «οίκος τού Κυρίου» (από το Κύριος), το οποίο, μέσω τού παλαιού γερμ. kirihha (από όπου το γερμ. Kirche «εκκλησία») και των παλ. αγγλ. cirice και μέσ. αγγλ. chirche, έδωσε το αγγλ. church. Οι ίδιοι οι Έλληνες χριστιανοί χρησιμοποίησαν το αρχ. εκκλησία (εκκλησία τού δήμου «η συγκέντρωση τού λαού / των πολιτών ως θεσμικό όργανο») με νέο περιεχόμενο: χώρος όπου συγκεντρώνο-νται οι πιστοί για να λατρέψουν τον Θεό (ενώ οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη λ. ναός, με την αντίληψη ότι αποτελεί χώρο όπου ναίουν, όπου κατοικούν οι θεοί).
Προέλευση λέξης sketchΕνδιαφέρον έχει, για τις περιπέτειές της, η λέξη sketch «σκαρί-φημα – θεατρικό σκετς». Ποιος το φαντάζεται, εκ πρώτης όψεως, ότι προέρχεται από την ελληνική λ. σχέδιο; Η αρχαία λ. σχέδιον (από το αρχ. σχέδιος, που σήμαινε «προσωρινός, αυτοσχέδιος», προερχό-μενη από τη λ. σχεδόν και αυτή από το ἔχω), μέσω τού λατ. schedium, έδωσε το ιταλ. schizzo, που πέρασε στα Ολλανδικά ως schets, από όπου το αγγλ. sketch. Το περίεργο για τη ζωή των λέξεων είναι ότι το ελλην. σχέδιο επανήλθε στους νεότερους χρόνους στην Ελληνική ως «αντιδάνειο» (ως δάνειο δανείου!) μέσα από δύο ξένες γλώσσες: από την Ιταλική ως σκίτσο και από την Αγγλική ως σκετς.
Ανάλογη είναι η περίπτωση τού αγγλ. scene «σκηνή». Προέρχεται από το ελλην. σκηνή, μέσω τού λατ. scaena / scena. Από το υπο-κοριστικό τού λατ. scena, το scenarium, προήλθε το ιταλ. scenario που πέρασε σε διάφορες γλώσσες (αγγλ. scenario, γαλλ. scénario κ.ά.) και επανήλθε στα Ελληνικά ως σενάριο (αντιδάνειο). Από το θέμα σχ- (τού ἔχω, πβ. κατά-σχ-ω, παρά-σχ-ω, σχ-εδόν), που είδαμε και στο σχέδιο, προήλθε και η λ. σχήμα, η οποία έδωσε, μέσω τού λατ. schema, το αγγλ. scheme. Μια λέξη που θα ξάφνιαζε ίσως, όταν κανείς διαπιστώσει ότι είναι ελληνική, είναι η αγγλική λ. pain «πόνος».
Η λέξη αυτή προ-ήλθε από την ελληνική λέξη ποινήΗ λέξη αυτή προ-ήλθε από την ελλην. λ. ποινή, που σήμαινε αρχικά «τιμή αίματος, εκδίκηση (για έγκλημα)» και μετά «τιμωρία». Μέσω τού λατ. poena, που έδωσε το γαλλ. peine (αρχικά σήμαινε «τα βασανιστήρια των μαρτύρων τής πίστεως»), προήλθε το αγγλ. pain με τη σημ. «πόνος» ως απόρροια των πόνων από τα βασανιστήρια και ως επακόλουθο τής τιμωρίας γενικότερα. Εξίσου ίσως θα ξάφνιαζε και η αγγλική λ. calm «κάλμα, νηνεμία». Και αυτή προήλθε από ελληνική λέξη, το αρχ. καῦμα, που δήλωνε τον καύσωνα και το θέρος, οδηγώντας συνεκ-δοχικά στη σημασία τής ηρεμίας τής θάλασσας, τής απουσίας δυ-νατών ανέμων.
Στην Αγγλική έφτασε η λέξη από το ιταλ. calma, που ανάγεται σε όψιμο λατ. cauma από το καύμα. Ότι η λ. ξαναγύρισε στην Ελληνική μέσω τής Ιταλικής ως κάλμα, δηλαδή ως αντιδάνειο, είδαμε ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο. Το αρχ. πειρῶμαι «προ-σπαθώ, αποπειρώμαι, τολμώ» έδωσε στη μεταγενέστερη Ελληνική τη λ. πειρατής, που προφανώς θα σήμαινε αρχικά αυτόν που απο-τολμά παρακινδυνευμένα και παράνομα εγχειρήματα. Μέσω τού λατ. pirata η λ. έδωσε το αγγλ. pirate.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Μακάρι αν ήταν μόνο ο ακρωτηριασμός, υπάρχουν και άλλα προβλήματα σοβαρά» λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος για τον αστυνομικό
- Ξάνθη: Σκότωσε με καραμπίνα ποιμενικό σκύλο
- Η απάντηση της Δέσποινας Βανδή για το ντύσιμό της – «Δεν καταλαβαίνω τι λέτε, εγώ έτσι πάω στον κινηματογράφο»
- Καιρός το Σαββατοκύριακο: «Τσουχτερό» κρύο με βοριάδες – Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα χιονίσει
- Χιόνια το Σαββατοκύριακο: Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα χιονίσει
- Στην κορυφή η Μάγισσα και οι Παγιδευμένοι - Αναλυτικά το Prime time (12/12/2023)
- Το κάζο της δεκαετίας για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- ΣτΕ: Το παιδί μπορεί να πάρει και το επώνυμο της μητέρας όταν ο πατέρας το εγκαταλείψει
- ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Καταρρέει η κυβερνητική πρακτική – «Η κ. Ράπτη αναγκάστηκε σε αυτοεξαίρεση από την Εξεταστική»
- Πώς επηρεάζουν οι χιονοπτώσεις την καλλιέργεια ελάτων;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Πότε θα έρθει κρύο: Τρελάθηκε ο καιρός, πώς θα πάει ως τα Χριστούγεννα
- Ξένες λέξεις με ελληνικές ρίζες: Νέα ανάρτηση από τον Μπαμπινιώτη
- Νικήτας Κακλαμάνης για κυβέρνηση: Δεν κυβερνά η Δεξιά
- Ξύλο σε αγώνα: Διαιτητές πιάστηκαν στα χέρια
- Τουρκικό πρωτάθλημα αναστολή: Σοκάρει ο Τούρκος διαιτητής που γρονθοκοπήθηκε
- Ενδοσχολική βία – Αγρίνιο: Γονείς καταγγέλλουν ξυλοδαρμό των παιδιών τους
- Συρεγγέλα Θεσσαλονίκη: Η Μακεδονία τα επόμενα χρόνια θα έχει μια φοβερή ανάπτυξη
- Τι τιμολόγιο ρεύματος να επιλέξω: Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις που θα μας βοηθήσουν
- Ίλιον νεκρός σε ταράτσα: Μυστήριο με 36χρονο
- Διακίνηση ναρκωτικών Κέρκυρα: Συνελήφθησαν δυο 26χρονοι
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Ξένες λέξεις με ελληνικές ρίζες: Νέα ανάρτηση από τον Μπαμπινιώτη
- Τουρκικό πρωτάθλημα αναστολή: Σοκάρει ο Τούρκος διαιτητής που γρονθοκοπήθηκε
- Ξύλο σε αγώνα: Διαιτητές πιάστηκαν στα χέρια
- Taste Atlas 2023 Ελλάδα: Διέπρεψε η ελληνική κουζίνα
- Πότε θα έρθει κρύο: Τρελάθηκε ο καιρός, πώς θα πάει ως τα Χριστούγεννα
- Ενδοσχολική βία – Αγρίνιο: Γονείς καταγγέλλουν ξυλοδαρμό των παιδιών τους
- Τι τιμολόγιο ρεύματος να επιλέξω: Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις που θα μας βοηθήσουν
- Οπαδική βία μέτρα: “Κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να ξαναθυμηθούν τη δουλειά τους”
- Διακίνηση ναρκωτικών Κέρκυρα: Συνελήφθησαν δυο 26χρονοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημήτρης Τσιόδρας: Υπάρχει πολιτική βούληση να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας στα γήπεδα
- Λουκέτο στα γήπεδα: Τι προβλέπει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε – Οι αγώνες που θα γίνουν χωρίς φιλάθλους
- Την αυτοεξαίρεσή της από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη ζήτησε η βουλευτής της ΝΔ Ζωή Ράπτη
- Κύκλωμα καλλιεργούσε και διακινούσε skunk στην Αττική – Ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ το παράνομο όφελος
- Νίκος Νίτσας – Πρόεδρος ΙΣΘ: «Κακοπληρωμένοι και σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης οι ειδικευόμενοι νέοι γιατροί»
- Νιαζί: Η λύση δύο κρατών, ιστορική ευθύνη απέναντι σε Εβραίους -Παλαιστίνιους
- Ιράν: Ένας Ιρανός εκτελέστηκε κατηγορούμενος για τον φόνο ενός κληρικού
- Εκπρόσωπος Ερντογάν: Έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Β.Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν μπορεί να νικήσει χωρίς βοήθεια
- Δ.Τσιόδρας: Υπάρχει πολιτική βούληση να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας στα γήπεδα