Ξεπέρασε τα όρια το ΔΝΤ με την απαίτηση για μείωση του κατώτατου μισθού και του επιδόματος ανεργίας

Να η ευκαιρία για την κυβέρνηση να πει ΟΧΙ στην προκλητική απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση του κατώτατου μισθού και του επιδόματος ανεργίας

Αυτό σίγουρα αποτελεί πλέον πραγματική κόκκινη γραμμή όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά γενικά για όλους τους Έλληνες και παράλληλα είναι μια απίστευτα προκλητική απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο λόγος για τον κατώτατο μισθό, τον οποίο οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ με τους παχυλούς μισθούς θεωρούν

υψηλό και λένε ότι δεν βοηθά στην ανταγωνιστικότητα και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν λένε καλύτερα θέσεων πείνας με 8άωρη απασχόληση καλύτερα.

Σύμφωνα με μελέτη των αλάνθαστων εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, το οποίο παραδέχθηκε τα εγκληματικά λάθη που έκανε στο πρόσφατο παρελθόν στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κατώτατος μισθός ως ποσοστό του μέσου μισθού «αυξήθηκε» και καλείται η χώρα μας να μειώσει και το επίδομα ανεργίας του δυσθεώρατου ποσού των 360 ευρώ το μήνα. Πραγματικά όποιος πολιτικός, απ’ όπου και αν προέρχεται, και όποιο κόμμα πει ναι σε αυτές τις απαράδεκτες απαιτήσεις, στο όνομα οποιασδήποτε «σωτηρίας» της χώρας, θα πρέπει να αποδοκιμαστεί στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ποσοστό του κατώτατου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό παρέμεινε απαράλλαχτο για την πλειοψηφία των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. H εξέλιξη αυτή δεν φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν ότι ο μισθός αυτός των χαμηλά ειδικευόμενων δεν πρέπει να “πλησιάζει πολύ” το μέσο μισθό που λαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων σε μία οικονομία, δηλαδή πρέπει κατ’αυτούς τους εμπειρογνώμονες οι ανειδίκευτοι και όσοι μπαίνουν πρώτη φορά στην αγορά εργασίας να πεινάνε. Να δουλεύουν και παράλληλα να πεινάνε, να μην μπορούν να αγοράσουν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, ενώ άλλοι θα κερδίζουν από την υπεραξία της εργασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σήμερα ανέρχεται στα 586 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός στα 1.022 ευρώ. Συνεπώς ο κατώτατος μισθός αποτελεί το 57% του μέσου μισθού που δίδεται στους εργαζομένους στην Ελλάδα, όπου οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών παραμένουν στα ύψη.

Οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζουν ότι το υψηλότερο κόστος εργασίας- όπως αυτό προκύπτει και από την αύξηση του κατώτερου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό- σχετίζεται με υψηλότερη ανεργία, ειδικά στους νέους κατά 0,4- 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, επειδή οι νέοι προσλαμβάνονται σε τέτοιες θέσεις.

Συμπερασματικά, όταν οι δανειστές μας όταν μιλούν για νέες θέσεις εργασίας έχουν στο μυαλό τους το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, θέλοντας να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο στην Ευρώπη γιατί το ταξίδι μέχρι τις χώρες αυτές τους είναι δαπανηρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα