Υμηττός: Δράσεις για την προστασία του βουνού από την αποσάθρωση και αναδάσωση

Ο Υμηττός, ένας από τους πολύ λίγους «πνεύμονες» πρασίνου στην τσιμεντούπολη της Αθήνας κάηκε, με εξαίρεση ένα πολύ μικρό κομμάτι που διασώθηκε, και τώρα το βάρος πρέπει να πέσει αρχικά στην προστασία του βουνού από την αποσάθρωση του εδάφους την οποία θα προκαλέσουν, σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι βροχές και στη συνέχεια στην αναδάσωση όλου του κομματιού που κάηκε προκειμένου να μην ανοίξει η όρεξη κάποιων για οικοπεδοποίηση των καμένων περιοχών που βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό.

Τόσο

οι τοπικοί φορείς όσο και η περιφέρεια αλλά και κεντρικά η πολιτεία πρέπει να επικεντρωθούν στην διάσωση του βουνού που δίνει ανάσα στην πρωτεύουσα και να διαθέσουν απ” όπου είναι δυνατόν τα κονδύλια που χρειάζονται για να κοπούν τα καμμένα δέντρα και να τοποθετηθούν συστοιχίες κορμοδεμάτων έτσι ώστε να συγκρατηθεί το έδαφος από την ορμή του νερού και να αποφευχθεί η αποσάθρωση του, γεγονός που θα βοηθήσει όχι μόνο στην προστασία του ίδιου του βουνού αλλά και στην αποφυγή πλημμυρών στις περιοχές που βρίσκονται κάτω από το βουνό.

Το τρίτο στάδιο είναι η άμεση αναδάσωση και η εγκατάσταση μέσων πυροπροστασίας που θα αποτρέψουν το να πάρει τέτοια έκταση μια πιθανή νέα πυρκαγιά στο μέλλον. Ο Υμηττός ήταν για τους πολίτες ένα κομμάτι απόδρασης στη φύση τόσο κοντά στο σπίτι τους και πρέπει να ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

Στις φωτογραφίες θα δείτε τα κορμοδέματα που είχαν τοποθετηθεί την προηγούμενη φορά που κάηκε το βουνό και το οποίο είχε φτάσει σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο ανάταξης και ήταν το καμάρι της περιοχής του Καρέα, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα