Υπεγράφη δανειακή σύμβαση μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ΔΕΠΑ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Υπεγράφη την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 η δανειακή σύμβαση μεταξύ της ΔΕΔΑ (θυγατρικής της ΔΕΠΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπογραφή της Σύμβασης έγινε παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη. Στον χαιρετισμό του ο κ. Σταθάκης είπε μεταξύ άλλων : «Η σύμβαση που υπογράφεται

σήμερα αποτελεί μια σημαντική συμβολή πόρων, ύψους 48 εκατ. ευρώ, ώστε να λάβει σάρκα και οστά το αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΔΑ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε μια σειρά από πόλεις. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά στη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη των δικτύων σε τρεις Περιφέρειες: Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Προσδοκούμε, αμέσως μετά, να ακολουθήσει η συζήτηση για την επέκταση του δικτύου στη Δυτική Μακεδονία.

Ο τομέας της ενέργειας είναι σε φάση μετάβασης. Με δεδομένη τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην οποία η Ελλάδα πρωτοστατεί για την επίτευξη φιλόδοξων και δεσμευτικών στόχων, η συζήτηση για τη μεταλιγνιτική εποχή είναι ανοιχτή. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσεται ένας ευρύτερος διάλογος για τη μεταλιγνιτική εποχή και καλούμαστε η μετάβαση αυτή να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για τη μεταβατική αυτή περίοδο, το φυσικό αέριο θέλουμε να αξιοποιηθεί ως καύσιμο-γέφυρα, τόσο με την επέκταση του δικτύου διανομής, όσο και με την ανάπτυξη των υποδομών μεταφοράς».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρης Τζώρτζης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρία η οποία εισήγαγε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους πάνω από 3 (τρία) δις ευρώ. Η σημερινή ημέρα με την υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την δυναμική επέκταση δικτύων φυσικού αερίου σε ολόκληρη την χώρα. Η σημερινή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει μεγάλη σημασία τόσο σε πρακτικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο, καθώς τα έργα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεκίνησαν με την πρώτη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η ΔΕΠΑ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το 1992 ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ΔΕΠΑ πιστεύει και συμμερίζεται το όραμα της κυβέρνησης και του Υπουργού Ενέργειας για ολική τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Συνηγορούν σε αυτό η διαχρονικά ισχυρή οικονομική θέση του Ομίλου της ΔΕΠΑ και τα εξαιρετικά αποτελέσματα το 2017 με τζίρο Ομίλου 1,142 δις. ευρώ και ΕΒΙΤDA Ομίλου 260 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος συνεχίζει να έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η επέκταση των δικτύων διανομής και η αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα, θα επιφέρει μείωση του ενεργειακού κόστους, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών αλλά και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ταυτόχρονα, θα συνεισφέρει στην καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Σε ότι αφορά στην ΔΕΔΑ, η ΔΕΠΑ έχει ήδη καταβάλλει τα 5,5 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου και δεσμεύεται άμεσα να καταβάλει επιπλέον 9 εκατ. ευρώ ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα επανεπενδύει τα κέρδη της ΔΕΔΑ για τα επόμενα χρόνια ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ.

Να υπενθυμίσω την ενεργό συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε διεθνή αναπτυξιακά σχέδια όπως είναι οι αγωγοί IGI Poseidon, IGB και EastMed, που συμβάλλουν αποφασιστικά τόσο στην γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας όσο και στην ασφάλεια τροφοδοσίας της πατρίδας μας».

Η δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ε.Τ.Επ. και της ΔΕΔΑ ΑΕ, θυγατρικής της ΔΕΠΑ αφορά σε δάνειο 48 εκ ευρώ, τα βασικότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής.

Περίοδος χάριτος 4 χρόνιαΠερίοδος αποπληρωμής 20 χρόνια

Το δάνειο αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης του έργου (ΕΣΠΑ 2014 -2020, Ε.Τ.Επ. και ίδια κεφάλαια) για την ανάπτυξη (κατασκευή) δικτύων διανομής σε 18 πόλεις τριών Περιφερειών της Ελλάδας , ήτοι την Αν. Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και την Στερεά Ελλάδα.

Η κατασκευή των δικτύων διανομής αερίου αφορά την εγκατάσταση 1.215 χλμ. Δικτύων Φυσικού Αερίου μέσα από τα οποία θα διέρχονται ετησίως 6,2 TWh σε χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 124.000 κτηρίων. Τη σύμβαση υπέγραψαν από πλευράς ΔΕΔΑ ο διευθύνων Σύμβουλος κ. Θ. Τερζόπουλος και από πλευράς ΕΙΒ ο κ. Massimo Nοvo και ο επικεφαλής της Τράπεζας στην Ελλάδα και στην Κύπρο κ. Ι.Καλτσάς. Ως γνωστόν, από 1/1/2018 η ΔΕΠΑ διαχώρισε νομικά και λειτουργικά την δραστηριότητα διαχείρισης δικτύων διανομής από τις λοιπές δραστηριότητές της με απόσχιση του κλάδου Διανομής φυσικού αερίου και εισφορά του σε νέα εταιρία με την επωνυμία ΔΕΔΑ Α.Ε. Η ΔΕΔΑ αποτελεί το Διαχειριστή των Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου σε όλη την Ελλάδα, εκτός των Περιφερειών Αττικής, Θεσσαλίας και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Χαιρετισμός του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη

Δανειακή σύμβαση ΔΕΔΑ – ΕΤΕπ

«Καταρχάς να ευχηθώ περαστικά στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ και να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στην τελετή υπογραφής των νέων χρηματοδοτικών συμβάσεων με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ). Η ΕΤΕπ είναι πολύτιμος στρατηγικός εταίρος και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία. Στάθηκε δίπλα μας, από το 2015, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Η σύμβαση που υπογράφεται σήμερα αποτελεί μια σημαντική συμβολή πόρων, ύψους 48 εκατ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει το αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΔΑ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε μια σειρά από πόλεις. Το συγκεκριμένο ποσό αφορά στη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη των δικτύων σε τρεις Περιφέρειες: Κεντρική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Δίκτυο – Δυτική Μακεδονία

Προσδοκούμε, αμέσως μετά, να ακολουθήσει η συζήτηση για την επέκταση του δικτύου στη Δυτική Μακεδονία. Να υπενθυμίσω ότι ο δρόμος για τον επανασχεδιασμό όλου του συστήματος διείσδυσης φυσικού αερίου στην Δυτική Μακεδονία, άνοιξε μετά την επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, κατά την οποία επετεύχθη η ύπαρξη τριών νέων σημείων εξόδου του αγωγού, εκ των οποίων τα δύο αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά. Ελπίζουμε σε γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ΕΤΕπ, για μια ιδιαιτέρως περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή, εξαιτίας της επιβάρυνσης από την λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων. Ο τομέας της ενέργειας είναι σε φάση μετάβασης. Με δεδομένη τη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην οποία η Ελλάδα πρωτοστατεί για την επίτευξη φιλόδοξων και δεσμευτικών στόχων, η συζήτηση για τη μεταλιγνιτική εποχή είναι ανοιχτή. Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσεται ένας ευρύτερος διάλογος και καλούμαστε η μετάβαση αυτή να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για τη μεταβατική αυτή περίοδο, το φυσικό αέριο θέλουμε να αξιοποιηθεί ως καύσιμο-γέφυρα, τόσο με την επέκταση του δικτύου διανομής, όσο και με την ανάπτυξη των υποδομών μεταφοράς.

Ενεργειακά έργα

Εκτός από τη σύμβαση με τη ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων διανομής, συνολικά στον τομέα της ενέργειας γίνονται σπουδαία βήματα συνεργασίας με την ΕΤΕπ. Θεωρούμε σημαντική τη συμβολή της, τόσο στην υλοποίηση έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ (π.χ. διασυνδέσεις Κυκλάδες και Κρήτη με ηπειρωτικό σύστημα), την κατασκευή και επέκταση υποσταθμών υψηλής τάσης και την πιλοτική εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών», όσο και σε πρότζεκτ εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. πρόγραμμα για αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία) και ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ. Πέρυσι η ΕΤΕπ ενέκρινε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ για ΑΠΕ, αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και έργα ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, χρηματοδότησε τρία νέα αιολικά πάρκα στη Βοιωτία, τα οποία θα παράγουν 49 MW καθαρής ενέργειας και, μέσω του πρώτου δανείου της προς τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στήριξε νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε 14 περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 12 ελληνικών νησιών.

Συνολικότερα, η μόνιμη, ζωντανή, παρουσία της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, επισφραγίζει την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και δίνει ώθηση για τη συνέχεια. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην ενίσχυση του σταθερά αυξανόμενου ρόλου της Τράπεζας στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, μέσω της συνδρομής της στην κάλυψη του μεγάλου χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Τέσσερις περιοχές χρηματοδότησης

Να υπογραμμίσω ότι οι τέσσερις περιοχές στις οποίες προσανατολίζονται οι επενδυτικοί πόροι της ΕΤΕπ είναι περιοχές υψίστης σημασίας για την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση ώστε η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Αναφέρομαι:

Στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ενδυνάμωση του εξαγωγικού προσανατολισμού.Στην ανάπτυξη στην καινοτομία και την έρευνα, με έμφαση σε ενέργεια και περιβάλλον, ένα πεδίο στο οποίο προσδοκούμε ότι θα υπάρξει σημαντική προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα αξιοποίηση του μοναδικού ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα.Στην ανάπτυξη έργων σε δήμους και περιφέρειες για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών.Στην υλοποίηση επενδύσεων που είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων υποδομής σε όλη τη χώρα. Κλείνει, ήδη, ένας κύκλος έργων τα οποία έχουν τύχει ευνοϊκής χρηματοδότησης και ταυτόχρονα μας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε το νέο πλαίσιο συνεργασίας.

Ξεχωριστό παράδειγμα, επίσης, της στενής συνεργασίας μας με την Τράπεζα αποτελεί το σχέδιο Γιούνκερ. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες χώρες σε εγκεκριμένα και υπογεγραμμένα δάνεια της ΕΤΕπ μέσω του EFSI.

Ιστορία

Την τελευταία τριετία ο ρόλος της Τράπεζας έχει ενισχυθεί:

Από το 2015 και μετά εγκρίθηκαν για τη χώρα μας δάνεια άνω των 5 δισ. ευρώΉδη, περισσότερα από 7 δισ. ευρώ επενδυτικά έργα, για την τριετία 2018-2020, έχουν συμφωνηθεί ή βρίσκονται στην τελική φάση έγκρισης από την ΕΤEπ. Ποσά που θα πολλαπλασιαστούν λόγω της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την πρόσκληση και να ευχηθώ περαστικά ξανά στον κ. Χόγιερ. Η ΕΤΕπ είναι πολύτιμος στρατηγικός εταίρος στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να διοχετεύσουμε επαρκή ρευστότητα στην οικονομία και να χρηματοδοτήσουμε τα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η χώρα. Είμαι βέβαιος πως η στρατηγική συνεργασίας μας θα διευρυνθεί, με νέες χρηματοδοτήσεις, για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Σας ευχαριστώ».

Το άρθρο Υπεγράφη δανειακή σύμβαση μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ΔΕΠΑ εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
δανειακή σύμβαση, τραπεζες, δεπα, δεπα, δανειακή σύμβαση, σας ευχαριστώ, δεδα, συγκεκριμένο, ελλαδα, δις, συμμετοχή, poseidon, igb, ήτοι, χλμ, κυπρος, νέα, θεσσαλονικη, καστορια, αδμηε, κρητη, σχολεια, απε, δεη, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, τραπεζα της ανατολης, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, δεη πληρωμη, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, αδμηε, ήτοι, χωρες, βημα, δανεια, θρακη, κυκλαδες, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, φυσικο αεριο, ωθηση, poseidon, αυξηση, αρθρο, αιολικα παρκα, απε, βοιωτια, γεφυρα, γινει, γινονται, δανειο, δεδα, δυνατοτητα, δις, δρομος, δυτικη μακεδονια, δυτικη, εγινε, ευρω, ειπε, ενεργεια, ενημερωση, εργα, αιολικα, επενδυσεις, εποχη, ερευνα, εταιρια, ιδια, κυβερνηση, κυκλος, λειτουργια, μακεδονια, μειωση, ομιλος, οραμα, οστα, πεδιο, πεμπτη, περιβαλλον, πηγες ενεργειας, υπογραφη, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, τρια, υλοποιηση, φυσικο, φορα, χλμ, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, εμφαση, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, igb, πηγες, τραπεζα
Τυχαία Θέματα