Υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την Α. Μέρκελ στη Γερμανία

Υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει από σήμερα (22/10) η Γερμανία καθώς το απόγευμα η Άνγκελα Μέρκελ και το υπουργικό της σχήμα απαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους, από τον πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ.
Την ίδια ώρα, η Μέρκελ και η διαπραγματευτική της ομάδα, προσέρχονται αύριο (23/10) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό ενός «μεγάλου συνασπισμού».
Το γερμανικό Σύνταγμα

προβλέπει ότι το αργότερο 30 μέρες μετά τις εκλογές, πρέπει να έχει συσταθεί σε σώμα η νέα βουλή. Μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία είναι η σημερινή 22α Οκτωβρίου. Όταν θα έχει συσταθεί σε σώμα η νέα βουλή, εκπνέει και η θητεία της νυν κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, όσο δεν υπάρχει νέα κυβέρνηση, η παλιά παραμένει μέχρις ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Η καγκελάριος και οι υπουργοί της είναι μάλιστα υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Εδώ αναδεικνύεται και ο ιδιαίτερος ρόλος του προέδρου της χώρας: πρέπει να συμβάλει ώστε να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση, και εάν χρειαστεί, να μεσολαβήσει μεταξύ των κομμάτων. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε μπορεί να συναινέσει σε κυβέρνηση μειοψηφίας ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Μια μεταβατική κυβέρνηση όμως δεν είθισται να λαμβάνει αποφάσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα, πόσο μάλλον να δεσμεύσει σε κάτι την επόμενη κυβέρνηση. «Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα δρομολογούσε μια διαφιλονικούμενη πρωτοβουλία, καθώς δεν γνωρίζει καν εάν έχει την πλειοψηφία στη βουλή. Σε περίπτωση που γινόταν κάτι τέτοιο η βουλή θα την έβαζε στη θέση της», εξηγούν πολιτικοί αναλυτές στην εφημερίδα "Deutsche Welle" .

Keywords
Τυχαία Θέματα