Υπό όρους ανοίγουν οι τράπεζες στην Κύπρο

Την Πέμπτη – και μετά από κλείσιμο 12 ημερών που επιβλήθηκε καθώς υπήρχαν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup – θα ανοίξουν τελικά οι κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Ωστόσο θα υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί, τόσο στους όρους λειτουργίας των τραπεζών, όσο και στη διακίνηση κεφαλαίων στη χώρα. Σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας, οι περιορισμοί έχουν ως σκοπό να επιτρέψουν τη ροή κεφαλαίων αλλά

και να προστατεύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ειδικότερα, το διάταγμα στο οποίο κατέληξε η Κεντρική Τράπεζα (ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών) για τον περιορισμό των συναλλαγών θα έχει ισχύ 7 ημερών και προβλέπει ως ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό τις 3.000 ευρώ εξαιρουμένων συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Το διάταγμα προβλέπει:

1) Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών αλλά επιτρέπεται η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό.

2) Απαγορεύεται η πληρωμή χωρίς μετρητά και η μεταφορά χρημάτων εκτός της Δημοκρατίας με εξαίρεση τις πιο κάτω περιπτώσεις:

- Εισαγωγές με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.

- Έξοδα διαμονής και δίδακτρα για φοιτητές μέχρι 10.000 ευρώ.

- Πληρωμές μισθών υπαλλήλων που εργάζονται εκτός της Δημοκρατίας

- Πληρωμές απαιτήσεων από ασφαλιστικές εταιρίες.

- Πληρωμές και μεταφορές χρημάτων που έχουν την έγκριση της Επιτροπής.

3) Απαγορεύονται οι πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω πιστωτικής, χρεωστικής και προπληρωμένης κάρτας άνω των 5.000 ευρώ.

4) Απαγορεύεται ο τερματισμός γραμματίων εκτός και αν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή δανείου.

5) Απαγορεύεται η μεταφορά συναλλάγματος ή ευρώ άνω των 3.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

6) Το διάταγμα ισχύει και για χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πληρωμές και μεταφορές που δεν είχαν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του διατάγματος.

7) Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε συναλλαγή η οποία παρακάμπτει το συγκεκριμένο διάταγμα.

8) Το διάταγμα ισχύει για όλους τους λογαριασμούς ανεξαρτήτως του νομίσματος με το οποίο είναι συνδεδεμένοι.

Σαρρής: Από το 2007 ο κατήφορος στη Λαϊκή

Νωρίτερα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, είχε δηλώσει πως «ο κατήφορος για τη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε το 2007, όταν η Τράπεζα έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».

Ο Κύπριος πολιτικός σχολίασε ότι όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση, ωστόσο «κρατήθηκε» για δύο χρόνια.«Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις ερχόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση του μνημονίου», απάντησε σε σχετική ερώτηση, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurouroup» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα