Υπό την απειλή του στρατού οι Τούρκοι διαδηλωτές

Το «χαρτί» των Ενόπλων δυνάμεων βγάζει στο «τραπέζι» η κυβέρνηση της Τουρκίας, προκειμένου να αποτρέψει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται μετά από την κήρυξη γενικής απεργίας, των δύο ισχυρών συνδικάτων της χώρας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς αποκάλυψε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ο στρατός προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

«Οι

αστυνομικοί κάνουν τη δουλειά τους. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιήσουμε ακόμη και τις Ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Αρίντς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος έκανε δηλώσεις και ο υπουργός Εσωτερικών. «Καλώ τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργάτες να μην μετάσχουν στις παράνομες διαδηλώσεις. Αλλιώς θα υποστούν τις νομικές συνέπειες. Η αστυνομία θα κάνει το καθήκον της όπως πάντα», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Τουρκία από τις 31 Μαΐου έχουν στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων, ενώ περίπου 7.500 άτομα έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Today's Zaman», η πλειοψηφία των Τούρκων διαφωνεί με τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στο Πάρκο Γκεζί, καθώς το 62,2% θέλει να μείνει ο χώρος ως έχει.

Ακόμη, το 49,9% εκτιμά πως η κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο αυταρχική, αλλά το 36% πιστεύει ότι εκδημοκρατίζεται. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν σε περίπτωση εκλογών συγκεντρώνει ποσοστό 35,3%, ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) θα λάμβανε 22,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα