Υπογεννητικότητα Ιαπωνία: «Συνοικέσια» με τεχνητή νοημοσύνη

Υπογεννητικότητα Ιαπωνία: Ο πληθυσμός των ανεπτυγμένων χωρών μειώνεται και γερνά. Ο ρυθμός ανάπτυξης του πληθυσμού παγκοσμίως σήμερα έχει πέσει κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες από το 1960, και η διάμεσος ηλικία έχει μεγαλώσει κατά 7 χρόνια. Η Ευρώπη υφίσταται τα τελευταία χρόνια μια δημογραφική διαίρεση, με τον Ευρωπαϊκό Βορρά να εμφανίζει υψηλότερους δείκτες γονιμότητας, και ο Νότος σημάδια υπογονιμότητας. Η δημόσια συζήτηση στη χώρα συχνά

επικεντρώνεται στην πορεία των οικονομικών δεικτών παραβλέποντας παράγοντες, όπως το δημογραφικό, που επηρεάζουν θετικά την οικονομική ανάπτυξη.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής έχει φέρει αποκοπή από τις παραδόσεις και τις αντιλήψεις που οδηγεί στην πολυτεκνία. Η  χειραφέτηση της γυναίκας η οποία μεταθέτει τα ηλικιακά όρια για σχηματισμό οικογένειας αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια του προβλήματος της υπογεννητικότητας. Επιπλέον οι έντονοι ρυθμοί της ζωής και οι αυξημένες υποχρεώσεις όπως το να εργάζονται και οι δύο γονείς και η έλλειψη του χρόνου για την ανατροφή των παιδιών έχουν μειώσει δραστικά την δημιουργία οικογενειών και κατ’ επέκταση τον αριθμό των γεννήσεων.

Το καταναλωτικό πνεύμα που επικρατεί στην κοινωνία μας είναι και αυτό μια από τις αιτίες του προβλήματος της υπογεννητικότητας αφού οι γονείς θέλουν να παρέχουν υλικές ανέσεις στα παιδιά τους ανεβάζοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αυτό το πρόβλημα είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον ο πλανήτης, αφού η μείωση του πληθυσμού με την ταυτόχρονη αύξηση των λαθρομεταναστών μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα ιδίως στην εξωτερική πολιτική.

Η Ιαπωνία, δεν κάθεται όμως με σταυρωμένα χέρια.

Η κυβέρνηση, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, χρηματοδοτώντας συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ικανά να συστήνουν συντρόφους, βοηθώντας τους μοναχικούς Ιάπωνες να ερωτευθούν.  Οι πρώτες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έκαναν την εμφάνισή τους εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια. Η εξέλιξη, ωστόσο, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάθεση αναρίθμητων δεδομένων και νέων αλγορίθμων επέτρεψαν την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κράτη. Παρότι επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει ακόμα τεράστιες αλλαγές και να παίξει κεντρικό ρόλο στη ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας. Και δυστυχώς, εμπλέκεται ακόμα και στη δημιουργία νέας ζωής…

«Συνοικέσια»

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αξιοποιούν ήδη τέτοια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για «συνοικέσια» μεταξύ πολιτών, θα μπορούν να εξασφαλίσουν κρατική επιχορήγηση από το 2021. Ο αριθμός των 865.000 γεννήσεων πέρυσι στην Ιαπωνία ήταν ο χαμηλότερος στην ιστορία. Η χώρα αναζητεί λύσεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Το Τόκιο σχεδιάζει έτσι να εντάξει στον προϋπολογισμό δαπάνη ύψους 16 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των γεννήσεων.

Πολλοί δήμοι προσφέρουν ήδη υπηρεσίες γνωριμιών, ενώ ορισμένοι αξιοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με στόχο τη λεπτομερέστερη ανάλυση δεδομένων και την εύρεση κατάλληλων συντρόφων. Κάποια από τα υπάρχοντα συστήματα περιορίζονται, όμως, σε κριτήρια όπως το εισόδημα και η ηλικία, προσφέροντας αποτελέσματα μόνο εάν οι δύο «υποψήφιοι» έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα και γνωρίσματα. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ικανά να επεκτείνουν τα κριτήρια, ανοίγοντας το πεδίο επιλογών.

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται να υποχωρήσει από τα 218 εκατομμύρια το 2017 σε λιγότερο από 53 εκατομμύρια στα τέλη του αιώνα, με την κυβέρνηση να ανησυχεί σοβαρά για την επιβάρυνση που προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού στο ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα.  Αντίθετη άποψη εκφράζει, όμως, η κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Τεμπλ του Τόκιο, Σατσίκο Χοριγκούτσι, που επισημαίνει ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι ενίσχυσης των γεννήσεων από την τεχνητή νοημοσύνη. «Το κράτος θα έκανε καλά να επιδοτεί τους χαμηλόμισθους νέους, παρά την τεχνητή νοημοσύνη. Αν οι νέοι δεν ενδιαφέρονται να έχουν ερωτικές σχέσεις, κάθε ηλεκτρονικό προξενιό θα είναι ατελέσφορο», λέει η κ. Χοριγκούτσι.

Αναλυτές έχουν καυτηριάσει την έλλειψη κρατικής στήριξης στις νέες εργαζόμενες μητέρες στην Ιαπωνία και τον συντηρητισμό της ιαπωνικής κοινωνίας, η οποία απαιτεί από τις γυναίκες να αναλαμβάνουν στο ακέραιο τα βάρη του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών. Η Ιαπωνία βρίσκεται στην 121η θέση μεταξύ 153 κρατών σε κατάλογο ισότητας μεταξύ των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα