ΥΠΟΙΚ: Εξαλείφθηκαν τα 2 αίτια της ελληνικής κρίσης

Ως οιωνό της ελληνικής εξόδου από την κρίση αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών που δόθηκαν σήμερα (Τετάρτη) στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το 2013 παρουσιάζει πλεόνασμα για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες και όσο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής

κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της Ελληνικής οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα πλεονάσματα συνεχίζονται, μαζί και η ανεργία…

Το ένα πλεονασματικό ποσό μετά το άλλο καταγράφεται για την ελληνική οικονομία, ωστόσο η πραγματικότητα της ανεργίας και των «κόκκινων» δανείων αντανακλούν την άλλη όψη του νομίσματος.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), λοιπόν πλεόνασμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε το 2013 το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας, ενώ μάλιστα είναι η πρώτη φορά που το Ισοζύγιο κλείνει με πλεόνασμα, από το 1948 που υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, κατά κύριο λόγο, τη σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,4 δισ. ευρώ και ακολούθως την αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 3 δισ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Όπως προκύπτει, ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη σημαντική μείωση των πληρωμών για εισαγωγές αγαθών κατά 4,5%, αλλά και στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων κατά 2,3%.

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και τη βελτίωση του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 14,9% σε σύγκριση με το 2012 (αντανακλώντας αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 15,5%, σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ ταυτόχρονα οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδας έμειναν σχεδόν στάσιμες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2012, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 3 δισ. ευρώ από ό,τι το 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών μεταβιβάσεων προς τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης (κυρίως από την ΕΕ).

Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα οι ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό από 2,3 δισ. ευρώ που ήταν το 2012, όχι μόνο να μηδενιστούν το 2013 αλλά να καταγραφεί και ένα πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Στο Ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών το 2013 καταγράφεται καθαρή εισροή άμεσων επενδύσεων ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 6,6 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 100 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012), κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την εισροή για αγορά μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων από μη κατοίκους, καθώς και από τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα, έντοκα και μετοχές εξωτερικού (εισροή).

Keywords
Τυχαία Θέματα