Υποβρύχια Γερμανία – Τουρκία: Βουλευτές της αντιπολίτευσης στηρίζουν Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο κρούει η γερμανική αντιπολίτευση στην Ολομέλεια της Ομοσπονδιακής Βουλής, με φόντο τα υποβρύχια που πουλάει η Γερμανία στην Τουρκία. Τα ελληνοτουρκικά, αλλά και η γενικότερη προκλητική ρητορική της Άγκυρας, τέθηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης στην πρώτη ανάγνωση προτάσεων δύο ψηφισμάτων των Πρασίνων και του κόμματος Die Linke, αναφορικά με την ανάκληση της αδειοδότησης εξαγωγής των έξι υποβρυχίων αλλά και τη διακοπή των Γερμανικών εξαγωγών οπλικών

συστημάτων στην Τουρκία. Στην συζήτηση κατέστη σαφές από τους εισηγητές των δύο κομμάτων πως η Τουρκία έχει παραβατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο ενώ έγινε ειδική αναφορά όχι μόνο  στις ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις προκλητικές κινήσεις στην Κύπρο.

Η εισηγήτρια των Πρασίνων Katja Keul αναφέρθηκε στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς και στις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Από πλευράς του, ο βουλευτής των Πρασίνων, αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, Manuel Sarazzin, σημείωσε πως η υλοποίηση της εξαγωγής των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου και θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.

Ο “υποβρυχιάς” Ναύαρχος Σπυρίδων Πρεβαινάς για τα Υποβρύχια 214 που δίνει η Γερμανία στην ΤουρκίαΠαράνομες ενέργειες στην Κύπρο

Επίσης, η εισηγήτρια του κόμματος Die Linke, Sevim Dagdelen, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παράνομες ενέργειες στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί πως η θεματική της συζήτησης εμφανίζει διαφοροποίηση από το παρελθόν σε σχέση με το πώς προσέγγιζε η γερμανική πολιτική σκηνή την Τουρκία, αφού από τα θέματα που αφορούσαν στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις φυλακίσεις αντιφρονούντων το Κουρδικό κ.α. η προσοχή στρέφεται πλέον με κριτική διάθεση στις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκρατείται δε πως ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, CDU/CSU παραδέχθηκε ότι εάν η απόφαση για την έγκριση άδειας εξαγωγής των υποβρυχίων ήταν να δοθεί σήμερα, η απόφαση θα ήταν διαφορετική, παραδεχόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η τουρκική συμπεριφορά έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την τελευταία επίσκεψη του στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο είχε συναντήσει στελέχη των Πρασίνων, μεταξύ των οποίων και τον κ. Sarazzin, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, συμπεριλαμβανομένης της κας Dagdelen. Στις επαφές αυτές είχε θέσει, μεταξύ άλλων, και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μήνυμα Παναγιωτόπουλου

Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα ομόλογό του Αννεγκρέτ Κραμπ Καρρενμπάουερ κατά την οποία ετέθη από ελληνικής πλευράς το ζήτημα της πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από το Βερολίνο την αναστολή του προγράμματος ναυπήγησης έξι υποβρυχίων τύπου 214 -όμοια με τα τέσσερα ελληνικά τύπου Παπανικολής. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, είχε απαντήσει ότι το πρόγραμμα της ναυπήγησης και πώλησης στην Τουρκία των έξι υποβρυχίων τύπου 214 δεν μπορεί να διακοπεί διότι η κατασκευάστρια εταιρεία Thyssen δεσμεύεται από συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από το 2002.

Υποβρύχια Γερμανία – Τουρκία: Καμία συζήτηση για το θέμα στη συνάντηση Ακάρ – Καρενμπάουερ

Μια μέρα πάντως μετά τη συνάντηση Χουλουσί Ακάρ με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ στο Βερολίνο, ο Τούρκος υπουργός έσταξε… μέλι.  Καλώντας όλα τα τρίτα μέρη πρέπει να εξετάσουν το ζήτημα αντικειμενικά, είπε: «Βλέπουμε ότι η Γερμανία ήταν όσο το δυνατόν πιο συνεπής και με αρχές. Ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». «Παρατηρήσαμε με μεγάλη χαρά ότι μοιραζόμαστε παρόμοιες απόψεις για πολλά θέματα. Εκτιμώ ότι ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν ειδικά στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης».

Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους και εταίρους της Τουρκίας στην ασφάλεια και την πολιτική της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τους οικονομικούς θεσμούς.  «Αναμένουμε ότι η δουλειά θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα σύντομα. Λαμβάνοντας υπόψη τις συναντήσεις μεταξύ του προέδρου μας και της καγκελάριου [Άνγκελα] Μέρκελ, υποθέτω ότι θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί πιο εποικοδομητική, θετική και παραγωγική εργασία», συνέχισε.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει εκπληρώσει μέχρι σήμερα όλες τις ευθύνες της και θα συνεχίσει να το κάνει. «Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία είναι ένα από τα εξέχοντα μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά την ενότητα, τις επιχειρήσεις, τις ασκήσεις και την οικονομική υποστήριξη. Κατά συνέπεια, οι σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ είναι πολύ εποικοδομητικές και καλά υλοποιημένες», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα