Nα μετατραπεί η καταστροφή σε ευκαιρία

«Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο». Η φράση αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνει το κλίμα και τη βούληση που υπάρχει στο Μαξίμου η χθεσινή καταστροφή στη δομή της Μόριας να γίνει εφαλτήριο για οριστική λύση ενός προβλήματος που αποτελεί ανοικτή πληγή όχι μόνο για τα νησιά αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησε

σε αναλυτικές δηλώσεις οn camera. Εκφράζοντας τη λύπη του για τα γεγονότα και αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες, σημείωσε πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει άλλοθι «για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους» και «πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί «γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού, αλλά και εθνικής ασφάλειας». 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στη σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο Μαξίμου, πλην των αρμόδιων υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, συμμετείχαν ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Το Μαξίμου από νωρίς το πρωί ξεκίνησε την απομάκρυνση των ασυνόδευτων παιδιών κηρύσσοντας το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, «που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν».

Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς θα επισκεφθεί σήμερα τη Λέσβο. «Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Αρκετοί είναι άλλωστε αυτοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης που ζητούν αυστηρότερα μέτρα έναντι των προσφύγων/μεταναστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Αδ. Γεωργιάδης, που με Tweet ζήτησε την απέλαση των μεταναστών που φώναζαν «Βye Bye Moria».

Το σχέδιο εγκατάστασης

Μέχρι χθες το απόγευμα, η κυβέρνηση αναζητούσε λύση στο πρόβλημα εγκατάστασης τουλάχιστον 3.000 προσφύγων. Κλιμάκια του Στρατού μετέφεραν σκηνές στο νησί ώστε να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα, ενώ ένα εμπορικό και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού φτάνουν στην περιοχή. Παράλληλα εξετάζεται ένα κομμάτι να μεταφερθεί στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ στη Λέσβο, όπως επίσης και η παράταση του προγράμματος της φιλοξενίας σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση. Οπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία του νησιού. «Είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έως τώρα αντιμετώπιση της κατάστασης, λέγοντας πως από τις αρχές του έτους έχουν μεταφερθεί παραπάνω από 13.000 άνθρωποι «και τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο υγειονομικό σκέλος, καθώς η φωτιά κατά πληροφορίες ξεκίνησε από αντίδραση μετά την επιβολή καραντίνας σε 35 άτομα θετικά στον κορωνοϊό. «Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών. Τονίζω, όμως, ότι η Ελλάδα, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της. Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα