Γαστριμαργικές «πτήσεις» εδάφους, λόγω πανδημίας

Τα γεύματα των αεροπορικών εταιρειών σίγουρα πόρρω απέχουν από την απόκτηση αστεριών Michelin. O καλυμμένος με πλαστική διαφάνεια μικρός δίσκος είναι για τους περισσότερους ταξιδιώτες απλώς μια δοκιμασία που καλούνται να ανεχθούν στις 30.000 πόδια. Σήμερα, όμως, που η πανδημία έχει καθηλώσει τους αεροπορικούς στόλους στο έδαφος, πολλοί αερομεταφορείς προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους προκειμένου να διαθέσουν τα εδέσματά τους στους επίσης καθηλωμένους στο έδαφος επιβάτες τους.

Ηδη, από τον Απρίλιο, η Thai Airways

άρχισε να διαφημίζει τα φαγητά που περιλαμβάνονται στους καταλόγους των πτήσεών της: από ασιατικές τηγανητές γαρίδες-τίγρεις μέχρι βοδινά μάγουλα με σάλτσα κύμινου. Η Cathay Pacific, πάλι, στο Χονγκ Κονγκ, πωλεί τα φαγητά της σε εργαζομένους στο αεροδρόμιο, ενώ ο κρατικός αερομεταφορέας της Ινδονησίας, η Garuda, τα προσφέρει ως «φαγητά σε πακέτο» σε όποιον ενδιαφέρεται να τα απολαύσει. Οσο απροσδόκητο και αν φαίνεται, δεν είναι λίγοι. O Ινδονήσιος Ρούμπι Χαλμάν, που παρήγγειλε τέσσερα γεύματα από τον προμηθευτή της Garuda, Aerofood ACS, εξηγεί ότι του τα σέρβιραν ακριβώς όπως θα συνέβαινε κατά τη διάρκεια της πτήσης. «Ολα ήταν ακριβώς όπως στο αεροπλάνο: το φαγητό σε πλαστικά κουτάκια. Το αγαπημένο μου είναι το ρύζι με άρωμα λεμονιού», λέει, προσθέτοντας ότι ως γαρνιτούρα είχε αυγά τόφου και το αγαπημένο του γλύκισμα, ένα είδος ινδονησιακού ρυζόγαλου.

Η μείωση της ζήτησης σε αεροπορικά εισιτήρια και το συνεχιζόμενο κλείσιμο των συνόρων σε μεγάλο μέρος της υφηλίου κατέφεραν ένα εξοντωτικό πλήγμα τόσο στους αερομεταφορείς όσο και στους προμηθευτές τους. Την ίδια στιγμή, τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα επέβαλαν την παύση διανομής τροφίμων ακόμα και στις λίγες πτήσεις που πραγματοποιούνται. Θύμα της κατάστασης η GNS Nuts, που προμηθεύει τις αεροπορικές εταιρείες American Airlines και United, καθώς έμεινε με 42 αδιάθετους τόνους ξηρούς καρπούς μόλις το προϊόν της αφαιρέθηκε από τις πτήσεις. Τώρα, τους έχει συσκευάσει και τους πουλάει διαδικτυακώς. 

Η αεροπορική εταιρεία Qantas της Αυστραλίας αντιμετώπισε ένα διαφορετικό πρόβλημα, καθώς της έμειναν αδιάθετες χιλιάδες πιτζάμες που προορίζονταν για τους επιβάτες της διακεκριμένης θέσης, σοκολατένια μπισκότα, φακελάκια τσαγιού και κρέμα χειρός. Ετσι, δημιούργησε με αυτά τα προϊόντα «πακέτα φροντίδας», τα οποία διαθέτει έναντι 15 ευρώ. Ομως η επινοητικότητα των αεροπορικών εταιρειών μπροστά στην οικονομική πανωλεθρία που αντιμετωπίζουν δεν εξαντλείται εδώ. Κάποιοι αερομεταφορείς εμπορεύθηκαν ταξίδια προς το… πουθενά. Στην Ταϊβάν, στο αεροδρόμιο Σονγκ Σαν της Ταϊπέι, οι εταιρείες επέτρεψαν σε εκατοντάδες ανθρώπους να κάνουν check-in, να περάσουν από έλεγχο αποσκευών και διαβατηρίων και τελικά να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη, τα οποία παρέμειναν εντελώς ακίνητα. Αλλες εταιρείες προτίμησαν να προσφέρουν στην εκλεκτή πελατεία τους μικρά ταξίδια, επιστρέφοντας στο ίδιο αεροδρόμιο, με τιμή εισιτηρίου περίπου 150 ευρώ. 

Ο Ρούμπι δεν βλέπει την ώρα να αρχίσει ξανά τα ταξίδια. Μέχρι τότε θα αρκείται στο «φαγητό σε πακέτο» της Garuda, σημειώνοντας ότι «στο έδαφος έχει καλύτερη γεύση».

Keywords
Τυχαία Θέματα