Ιχνηλατώντας το νόβιτσοκ

Η υπόθεση Ναβάλνι, η δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, φέρει σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις την υπογραφή του Κρεμλίνου. Κατηγορία που πάντως η Ρωσία αρνείται, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ήθελε οι σχέσεις της με τις χώρες της Δύσης να επιδεινωθούν. Για τη χρήση του νόβιτσοκ, συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε: «είναι σαν να αφήνει ο Πούτιν το αυτόγραφό του στη σκηνή του εγκλήματος». Η ουσία παράγεται μόνο στη Ρωσία

και σε αυτήν φέρεται να έχουν πρόσβαση μονάχα κυβερνητικά στελέχη («Καθημερινή», 6.9.2020). 

Ισχυροί Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν τη ρωσική κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις, με πρώτη τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να αποσύρει τη στήριξη στο πρόγραμμα «Νord Stream 2» για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στη Γερμανία. Ακόμη και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα αιχμηρή για τα δεδομένα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας φρασεολογία, χαρακτήρισε «ποταπή και δειλή» την επίθεση. 

Η υπόθεση Ναβάλνι δεν είναι η μόνη που δοκιμάζει τις ήδη προβληματικές σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία. Εχει προηγηθεί, σε σύντομο διάστημα, σειρά από γεγονότα που παραπέμπουν σε εποχές Ψυχρού Πολέμου. 

Στα τέλη Αυγούστου, ενδεικτικά, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας (DGSI) συνέλαβαν υψηλόβαθμο αξιωματικό του γαλλικού στρατού που είχε στρατολογηθεί από Ρώσους πράκτορες. Την είδηση επιβεβαίωσε η υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί. Υπηρετούσε σε δομή του ΝΑΤΟ και είχε μυστική συνάντηση στην Ιταλία με αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας (GRU).

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ήταν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Νορβηγίας που προχώρησαν στη σύλληψη ενός υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας στο Οσλο. Κατηγορήθηκε ότι έδωσε σε Ρώσους πράκτορες ευαίσθητες πληροφορίες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του. Την 1η Σεπτεμβρίου, Ρώσος διπλωμάτης που εργαζόταν στην πρεσβεία της χώρας του στη Βιέννη απελάθηκε από την Αυστρία με την κατηγορία ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις βιομηχανικής κατασκοπείας. 

Η Ρωσία απάντησε με την απέλαση Αυστριακού διπλωμάτη από τη Μόσχα, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαμαρτυρηθεί στον Ολλανδό πρέσβη για τον εντοπισμό συσκευής παρακολούθησης στο αυτοκίνητο του Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου στη Χάγη. 

Πολλά σοβαρά περιστατικά σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Και έπεται συνέχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα