Κέρδη στο Χρηματιστήριο, πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές

Με άνοδο, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να κινείται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. Η νέα καθίζηση του τζίρου οφείλεται στην απουσία των ξένων επενδυτών τόσο λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων με την Τουρκία, οι οποίες και οδηγούν σε στάση αναμονής τα χαρτοφυλάκια,

όσο και λόγω της αργίας στη Wall Street.

O Γενικός Δείκτης έδειξε για ακόμη μία ημέρα πως οι 645 μονάδες αποτελούν ισχυρό «οχυρό», έτσι όταν στα υψηλά ημέρας «φλέρταρε» με αυτό το επίπεδο, ενεργοποιήθηκαν οι πωλητές κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, πιέζοντας την αγορά χαμηλότερα και περιορίζοντας σημαντικά τα κέρδη, παρά το ισχυρό ριμπάουντ που σημειώνονταν οι ευρωπαϊκές αγορές. Σημαντικές στηρίξεις ωστόσο έδωσαν επιλεγμένα blue chips κρατώντας έτσι το Χ.Α. σε θετικό έδαφος.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 641,33 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μόνιμα στα θετικά, με υψηλό ημέρας τις 644,76 μονάδες (+0,86%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,61 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28%,στις 1.535,78 μονάδες, με τις ΔΕΗ (+2,77%), Βιοχάλκο (+2,64%), Fourlis (+2,50%) ΟΛΠ (+2,45%) και ΑΔΜΗΕ (+2,02%) να ξεχωρίζουν, ενώ στο -0,13% και στις 834,33 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,74% στις 330,61 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -0,17%, τη Eurobank στο -1%, την Εθνική Τράπεζα στο -0,76% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,16%.

Αναμένεται να συνεχιστούν οι ανοδικές προσπάθειες στην ελληνική αγορά, με τη μεταβλητότητα, ωστόσο, να είναι παρούσα, όπως σημειώνει η Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Στην εβδομαδιαία ατζέντα, στο επίκεντρο θα βρεθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, ενώ αποτελέσματα εξαμήνου ανακοινώνουν την Τετάρτη (π.σ.) οι Μυτιληναίος και Quest.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημειώνει πως η αγορά πλησιάζει προς τη λύση της συσσώρευσης του τελευταίου μεγάλου διαστήματος, μιας και κάνει προσπάθεια να αφήσει πίσω της το επίπεδο των 650 και να δοκιμάσει κίνηση για τις 685 μονάδες.

Η γρήγορη διόρθωση των ξένων αγορών ήταν λογικό έστω και λίγο να μας επηρεάσει από τη στιγμή που δεν έχουμε και κάποια σοβαρή τάση. Λίγοι τίτλοι υπεραποδίδουν, ενώ ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να «κοιμάται» περιμένοντας κάποια νέα δεδομένα, με τα αποτελέσματα να μην τον επηρεάζουν στο ελάχιστο πλέον.

Η αγορά ουσιαστικά έχει βαλτώσει ψάχνοντας την αφορμή για μια ουσιαστική διαφυγή, με το κακό να είναι ότι έχει χαθεί ο βηματισμός σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια. Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι αυτός που μπορεί να κάνει τη διαφορά μιας και συγκεντρώνει και τον μεγαλύτερο καθημερινό τζίρο που μπορεί να δώσει ρευστότητα στο σύστημα σε μια σοβαρή ανοδική του αντίδραση. Οι 647 μονάδες στον Γενικό Δείκτη «έβγαλαν» πωλητές δίνοντας και πάλι διόρθωση, κάτι που σημαίνει πως μια κατοχύρωσή του μπορεί να δώσει ανοδική λύση στο Χ.Α., καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα