Κορωνοϊός: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης «Αγνοδίκη» για τη Μόρια

Στην αυστηρότερη εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης «Αγνοδίκη», για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού στη Μόρια, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο, μετά τον εντοπισμό κρούσματος στον καταυλισμό. 

Πρόκειται για διαβαθμισμένο σχέδιο που συντάχθηκε τον Μάρτιο για το ενδεχόμενο διάδοσης της COVID-19 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Η σύνταξη του σχεδίου ολοκληρώθηκε τη 17η Μαρτίου και άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή (23η Μαρτίου) παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα της κυβέρνησης

για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρέμενε έκτοτε σε ισχύ, ωστόσο ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στο ΚΥΤ οδήγησε άμεσα σε κλιμάκωση των μέτρων που προβλέπονται στο σενάριο 2 του σχεδίου περί «ολικού αποκλεισμού περιοχής». 

Το συγκεκριμένο σενάριο εφαρμόζεται σε περιπτώσεις γενικευμένων εξεγέρσεων, μεγάλων φυσικών καταστροφών όπως και, εν προκειμένω, σε «απειλές υγειονομικού χαρακτήρα με υψηλό δείκτη διασποράς». Ολόκληρη η δομή χαρακτηρίζεται «κρίσιμη περιοχή» και γίνεται προσπάθεια να οριοθετηθεί πλήρως η περίμετρός της. Πάνω στην κρίσιμη περίμετρο δημιουργούνται μόνο δύο σημεία εισόδου – εξόδου, ένα πρωτεύον και ένα εναλλακτικό. Εντός του καταυλισμού δημιουργείται η λεγόμενη «θερμή περιοχή». Πρόκειται ουσιαστικά για μια «κόκκινη ζώνη», με δύο προκαθορισμένα σημεία εισόδου – εξόδου. Η πρόσβαση στην «κρίσιμη» όσο και στη «θερμή» περιοχή είναι απόλυτα ελεγχόμενη από την αστυνομία. 

Μέσα στη «θερμή περιοχή», αντίστοιχα, υπάρχει η λεγόμενη «ιατρική μονάδα». Αποτελείται από τον χώρο απομόνωσης όσων βρεθούν θετικοί στον ιό, το εξεταστήριο και ένα αναρρωτήριο. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το απομονωτήριο είναι χωρητικότητας 30 ατόμων, ωστόσο, στη Μόρια ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει διπλάσιο αριθμό ασθενών. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και σε άλλες μεγάλες δομές, όπως στον Ελαιώνα και στη Μαλακάσα. 

Συνολικά, στους καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα υπάρχει δυνατότητα απομόνωσης έως και 1.500 ασθενών με κορωνοϊό, όπως επισημαίνουν στην «Κ» πηγές με γνώση του θέματος. Στη «θερμή περιοχή» κινείται αυστηρά το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και του τομέα Υγείας, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον ζητηθεί η συνδρομή τους. Εντός της «ιατρικής μονάδας», αντίστοιχα, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε διαπιστευμένους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ.  

Από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου τον Μάρτιο μέχρι προχθές, επιτρεπόταν η είσοδος και η έξοδος από το ΚΥΤ σε περιορισμένο αριθμό αλλοδαπών και σε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας. Από χθες, οι μετακινήσεις απαγορεύθηκαν εντελώς για διάστημα 14 ημερών.

Την εντολή για τη δημιουργία του σχεδίου «Αγνοδίκη» έδωσε ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης, ενώ τη σύνταξή του ανέλαβε η αρχιπύραρχος Κάλλι Σαΐνη. Πήρε το όνομά του από τη μαθήτρια του διάσημου ιατρού Ηρόφιλου, η οποία ειδικεύθηκε στη Γυναικολογία και αναφέρεται ως η πρώτη καταγεγραμμένη στην παγκόσμια ιστορία γυναίκα που άσκησε επίσημα το επάγγελμα της μαίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα