Με ορίζοντα… πανδημίας το πακέτο φοροελαφρύνσεων

Ορίζοντα… πανδημίας θα έχουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του αναπληρωτή υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Συγκεκριμένα, τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετέδωσαν το μήνυμα ότι η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας περιορίζει τα περιθώρια άμεσης εφαρμογής των μόνιμων φοροελαφρύνσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα

της κυβέρνησης. Ετσι, υποχρεωτικά, τα μέτρα Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα έχουν ορίζοντα το 2021, με προοπτική μόνιμων φοροελαφρύνσεων αφότου τελειώσει η πανδημία.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, ασκεί επιπλέον πίεση και η ανάγκη κάλυψης αμυντικών δαπανών, που έχει γίνει επιτακτική το τελευταίο διάστημα λόγω της έντασης με την Τουρκία.

«Οι όποιες εξαγγελίες θα αφορούν μόνο το 2021, όχι μετά», είπε ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Εξήγησε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει μακροοικονομικό σενάριο για μετά το 2021, καθώς δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα τελειώσει η πανδημία. Ακόμη, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το μέγεθος της ύφεσης. «Αν δεν ξέρεις τη βάση, πώς θα προχωρήσεις;» είπε.

Αντιστοίχως, ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha, εξήγησε ότι ο σχεδιασμός γίνεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι το βραχυπρόθεσμο, έως ότου κλείσει η παρένθεση της κρίσης. Σε αυτό περιλαμβάνονται μέτρα όπως η τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η μείωση των ενοικίων, η παράταση των επιδομάτων ανεργίας, του προγράμματος «Συν-Εργασία» και των αναστολών εργασίας. Το δεύτερο είναι τα μόνιμα μέτρα, που θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της κρίσης. «Οταν κλείσει η παρένθεση της πανδημίας, θα επανέλθουμε στις μόνιμες μειώσεις φόρων», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Σημείωσε ότι αυτές οι δύο ενότητες θα αναλυθούν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος: «Να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας με τα αναγκαία ταμειακά διαθέσιμα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα σχεδιάσει η κυβέρνηση προϋπολογισμό με μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για το 2021 είπε ότι στο Eurogroup της 11ης Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν οι κανόνες για την επόμενη χρονιά, αλλά ο ίδιος διαβλέπει μια τάση χαλαρότητας. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα υπάρχουν και φωνές που θα ζητούν δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα θέσουμε στόχο για μηδενισμό του ελλείμματος, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες αβεβαιότητας, όπως το μέγεθος της ύφεσης.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, κάθε χώρα μπορεί να δαπανήσει πόρους πάνω σε 4 άξονες: υγεία, ρευστότητα, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Οποια πρωτοβουλία αναλάβουμε, είπε, θα πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα και να συνδέεται με αυτούς τους άξονες. 

Ελαφρύνσεις σε μισθωτούς

Μεταξύ των φορολογικών ελαφρύνσεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας είναι αυτές που αφορούν τη μισθωτή εργασία, όπως προκύπτει από όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος στόχος, βασικός και στην έκθεση Πισσαρίδη, αφορά όλους τους εργαζομένους, όχι μόνο τους χαμηλόμισθους, αλλά και τους πιο υψηλόμισθους, καθώς επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να φέρουμε πίσω υψηλού επιπέδου δυναμικό» για να αξιοποιηθούν οι επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα.

Εξάλλου, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου είχαν καλύτερη πορεία από αυτά του Ιουλίου, ενώ και τα έσοδα του εξωτερικού τουρισμού ήταν διπλάσια από του Ιουλίου. Ομως, δεν θέλησε να προβεί σε εκτίμηση για το σύνολο του χρόνου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον διαρκών εκπλήξεων, και όχι ευχάριστων.

Keywords
Τυχαία Θέματα