Σε ιστορικό χαμηλό το επιτόκιο του 10ετούς

Κατά 2,5 δισ. ευρώ ενισχύθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου η οποία συγκέντρωσε προσφορές άνω των 18 δισ. ευρώ από συνολικά 300 επενδυτές. Δεδομένων των αυξημένων αναγκών για ρευστότητα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εκμεταλλεύθηκε τις  ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, προλαβαίνοντας έτσι και το κύμα εκδόσεων χρέους που αναμένεται από μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και την πιθανή μεταβλητότητα που μπορεί να προκαλέσει η σημερινή

ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου.

Η επιτυχία της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου φάνηκε από τα πρώτα λεπτά του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών. Στην πρώτη ώρα η ζήτηση ξεπέρασε τα 12,5 δισ. ευρώ ενώ το αρχικό επιτόκιο, το οποίο είχε τεθεί στις 150 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, δηλαδή στο 1,33% περίπου, υποχώρησε στο 1,27%. Μέσα στο επόμενο δίωρο οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ με το βιβλίο να κλείνει λίγο αργότερα με τελικό επιτόκιο στο 1,187% και τη ζήτηση να ξεπερνάει τα 18 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του 1,02 δισ. ευρώ προσφορών που δόθηκαν από τις τράπεζες αναδόχους της έκδοσης.

Σημειώνεται πως το επιτόκιο είναι το χαμηλότερο που έχει πετύχει η Ελλάδα σε έκδοση 10ετούς ομολόγου στα προηγούμενα χρόνια, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε αυτήν της έκδοσης του Ιουνίου (15,7 δισ. ευρώ) και κινήθηκε κοντά στα επίπεδα της ζήτησης του 15ετούς (18,8 δισ. ευρώ), το οποίο εκδόθηκε τον Ιανουάριο προ κρίσης κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται πως κατά την έκδοση του 10ετούς τον Ιούνιο, η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 1,568% και το κουπόνι (το οποίο παραμένει) στο 1,5%, ενώ χθες η απόδοσή του στη δευτερογενή αγορά ήταν στο 1,12%.

Με την επανέκδοση του 10ετούς, η Ελλάδα συνεχίζει να δηλώνει «παρούσα» στις αγορές, ενώ βελτιώνεται και το βάθος της αγοράς καθώς ο όγκος του 10ετούς –που αποτελεί τίτλο αναφοράς για κάθε χώρα– αυξάνεται από τα 3 δισ. ευρώ στα 5,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Με αυτήν την τέταρτη «έξοδο» εντός 2020, συνολικά έχουν αντληθεί 10 δισ. ευρώ από τις αγορές, όταν ο στόχος προ κρίσης ήταν στα 4-8 δισ. ευρώ.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή έκδοση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία. Η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2%. Το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η μεγάλη ζήτηση και η καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης. Αυτή καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειονότητά της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές. Γι’ αυτούς τους λόγους, συγχαίρω θερμά τον ΟΔΔΗΧ για τη μεθοδική και σοβαρή δουλειά του».

Πλέον τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται πάνω από τα 37 δισ. ευρώ (και περίπου στα ίδια επίπεδα με την αρχή της κρίσης τον Μάρτιο), ενισχύοντας έτσι τα «όπλα» της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση περαιτέρω αναγκαίων μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα