Σύσταση Κομισιόν για μετακινήσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Νέα σύσταση για τους περιορισμούς στη μετακίνηση εντός της ζώνης Σένγκεν παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία ακόμα προσπάθεια επιβολής κάποιας ομοιομορφίας και κοινών κανόνων στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη διαχειρίζονται τη συνοριακή τους πολιτική στην εποχή του κορωνοϊού.

Στη σύστασή της, η Επιτροπή εστιάζει σε τέσσερα πεδία όπου πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών: κοινά κριτήρια για την επιβολή περιορισμών· χαρτογράφηση των κριτηρίων αυτών μέσω ενός

κοινά αποδεκτού πίνακα χρωμάτων· ένα κοινό πλαίσιο για τα μέτρα που θα επιβάλλονται σε ταξιδιώτες από περιοχές υψηλού κινδύνου· σαφή και έγκαιρη πληροφόρηση προς το κοινό για τα όποια μέτρα.

Η Επιτροπή, βάσει επιδημιολογικών δεδομένων που θα συντάσσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) –λαμβάνοντας ενημερώσεις εβδομαδιαίως από τα κράτη-μέλη–, προτείνει την ταξινόμηση της Ε.Ε. σε περιοχές χαμηλού (πράσινη ζώνη), μεσαίου (πορτοκαλί) και υψηλού ρίσκου (κόκκινη). Η σύσταση των Βρυξελλών είναι να μην υφίστανται καθόλου περιορισμοί στη μετακίνηση μεταξύ πράσινων περιοχών, ενώ όσον αφορά τις πορτοκαλί περιοχές, η σύσταση είναι να μην επιβάλλονται υποχρεωτικά μέτρα.

Ειδικότερα, η Κομισιόν εισηγείται να μην τίθενται περιορισμοί στις μετακινήσεις από κράτη-μέλη όπου διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση περισσότερα από 250 τεστ ανά 100.000 άτομα και όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είτε δεν ξεπερνά τα 50 ανά 100.000 άτομα σε βάθος 14 ημερών, είτε το ποσοστό των θετικών τεστ είναι μικρότερο από 3%.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αναταράξεις στις ήδη εύθραυστες οικονομίες» και για να μειωθεί η αβεβαιότητα που βιώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Κυριακίδου ζήτησε από τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν με την Επιτροπή και το ECDC «ώστε να καταλήξουμε σε κοινής αποδοχής κριτήρια».  Το ίδιο μήνυμα –της ανάγκης «περισσότερου συντονισμού» για να «προστατευτεί το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης»– έστειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Με την αναζωπύρωση της πανδημίας σε πολλές χώρες της Ε.Ε., επανήλθε η λογική των μονομερών μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες, με το κάθε κράτος-μέλος να θέτει τους δικούς του περιορισμούς σε άλλα μέλη της ζώνης Σένγκεν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα στην κάθε χώρα. Το πιο ακραίο παράδειγμα ήταν η Ουγγαρία, που από την 1η Σεπτεμβρίου θεσμοθέτησε εκ νέου τη συνολική απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών στη χώρα (πλην εξαιρέσεων), ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης, όπως είχε κάνει και κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα