Υφεση 7,5% το 2020 προβλέπουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας

Στο 7,5% προβλέπει η Εθνική Τράπεζα ότι θα διαμορφωθεί η ύφεση το 2020, σε ανάλυσή της που δημοσιεύθηκε χθες με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ την περασμένη εβδομάδα για ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο. Κατά τους αναλυτές της Εθνικής (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας), το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ανάκαμψη σε τριμηνιαία βάση κατά 5,4%, έναντι υποχώρησης κατά 14% το δεύτερο τρίμηνο, όπως

έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Βεβαίως, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10,9%.

Αυτή την πρόβλεψη ανάκαμψης σε τριμηνιαία βάση οι αναλυτές τη βασίζουν σε μια σειρά από δείκτες συγκυρίας που εκπέμπουν θετικά μηνύματα, όπως αναφέρουν. Μεταξύ άλλων, η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών και της μεταποιητικής παραγωγής τον Ιούνιο ήταν μικρότερη από την περίοδο του Απριλίου – Μαΐου, η κατανάλωση ρεύματος ανέκαμψε οριακά τον Ιούλιο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούλιο, «ακόμη και ο τουρισμός έδειξε σημάδια βελτίωσης, με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών να συρρικνώνονται κατά 76% και 66% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα, από -97% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο».

«Οι δείκτες υψηλής συχνότητας και οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας», συνεχίζει η ανάλυση της Εθνικής, «έδειξαν ακόμη πιο έντονη βελτίωση, με τους δείκτες κινητικότητας της Google προς χώρους λιανικού εμπορίου και αναψυχής, καθώς και σε συγκοινωνιακούς κόμβους, να ανακάμπτουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, υποβοηθούμενοι και από εποχικούς παράγοντες».

Το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής, το ΑΕΠ θα ανακάμψει και πάλι σε τριμηνιαία βάση κατά 7,4%, ενώ σε ετήσια βάση η συρρίκνωση θα περιοριστεί στο 3,4%.

Οι αναλυτές, βεβαίως, επισημαίνουν ότι η πτώση του 15,2% το β΄ τρίμηνο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ιστορικά σε ένα τρίμηνο, όπως και στις περισσότερες χώρες, για όσο τουλάχιστον διάστημα υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι η πτώση ήταν ανάλογη του μέσου όρου της Ευρωζώνης και ελαφρώς χαμηλότερη των περισσοτέρων χωρών του Νότου, παρά το γεγονός ότι οι πλέον πληττόμενοι κλάδοι, τουρισμός και εστίαση, έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο ελληνικό ΑΕΠ. Σε τριμηνιαία, ωστόσο, βάση η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, επισημαίνουν, κάτι που αντανακλά το σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο που έχουν οι περισσότεροι πληττόμενοι κλάδοι των υπηρεσιών, ειδικά του τουρισμού, στο δεύτερο τρίμηνο.

Ενδιαφέρον σημείο της ανάλυσης της Εθνικής είναι, επίσης, ότι τα μέτρα στήριξης του Δημοσίου, ειδικά για την αγορά εργασίας, συγκράτησαν τη μέση μείωση της συνολικής αμοιβής της εργασίας στην οικονομία (που συναρτάται από τη μέση αμοιβή και την απασχόληση) στο 7,3% ετησίως, παρά τη γενικευμένη παύση στην οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτό συνέβαλε, βεβαίως, η σταθερότητα των αμοιβών και της απασχόλησης στο Δημόσιο.

Αντίθετα, τα εισοδήματα και τα κέρδη από την επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκαν δραστικά, παρά τη στήριξη και τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα