'' OXI '' ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΕΓΚΕΝ...

«Όχι» στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν είπαν οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζοντας να επανεξετάσουν...

το θέμα στο τέλος του 2013.
«Το Συμβούλιο αποφάσισε να συζητήσει ξανά το θέμα στο τέλος του 2013» δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Άλαν Σάτερ, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών.
Την απόφαση είχε αναγγείλει πριν λίγες μέρες ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς - Πέτερ Φρίντριχ, ο
οποίος είχε τονίσει ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν είναι έτοιμες για την είσοδο στη ζώνη Σένγκεν και ότι το Βερολίνο θα ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το θέμα. Εκτός από την Γερμανία, αντίθετες στην προσχώρηση των δύο χωρών στη ζώνη Σένγκεν είναι η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία.
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν παρ' ότι πριν δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι οι χώρες εκπληρώνουν τους τεχνικούς όρους γι' αυτό. Ωστόσο, για την τελική απόφαση είναι αναγκαία η συναίνεση όλων των χωρών - μελών της ΕΕ.
Ο ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών Ράντου Στρόε δήλωσε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί έως το τέλος του 2013 για να καθοριστούν οι τρόποι που θα ακολουθηθούν για ένταξη σε δύο στάδια.
«Η λύση επαναβεβαιώνει τη συνέχιση των διαδικασιών για την ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν. Είναι μία συμβιβαστική λύση που έγινε δεκτή απ' όλους και, όπως είπα, προχωράμε εμπρός» τόνισε ο κ. Στρόε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβέταν Τσβετάνοφ εκτίμησε ότι η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα ενέτεινε την αρνητική στάση όσον αφορά στην ένταξή της στη ζώνη Σένγκεν.

Σε δηλώσεις του στη βουλγαρική ραδιοφωνία (BNR), μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Τσβετάνοφ είπε ότι «σε καμία περίπτωση οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από την κατάσταση στη χώρα».

Σύμφωνα με τον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών, ο βασικός λόγος που εμπόδισε την ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν είναι ο λεγόμενος «τουρισμός των επιδομάτων» και η εισροή μεταναστών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε δυτικές χώρες.

Όπως διευκρίνισε, τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθούν συναντήσεις και διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, ώστε να συμφωνηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Keywords
Τυχαία Θέματα