6 μυαλά ανοίγουν το στόμα τους


Όταν ακούμε το όνομά του, στο μυαλό μας έρχονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές και λογισμικό.

Όμως, η Microsoft δεν φαίνεται να απασχολεί πια τόσο πολύ τον Bill Gates όσο το φιλανθρωπικό του ίδρυμα. Τo μεγάλο του στοίχημα, μας λέει, είναι η εξάλειψη της ελονοσίας. Γιατί η Ιταλία πρέπει να χρεοκοπήσει μας εξηγεί ο κωμικός Beppe Grillo, το κόμμα του οποίου απέσπασε τις περισσότερες ψήφους στις τελευταίες ιταλικές εκλογές.

Μια ηγετική φυσιογνωμία ενός άλλου κόσμου μάς μιλά για το προσωπικό του χαρτοφυλάκιο: ο ιδρυτής της μεγαλύτερης διαχειρίστριας παγίων στον κόσμο, BlackRock, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές. Ο CEO της BP συζητά για το νομικό αλαλούμ που δημιούργησε η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού και σχολιάζει το μίσος των Αμερικανών για τις πετρελαϊκές. Και ένας Έλληνας, ο Νίκος Δρανδάκης-κεντρική photo, εξιστορεί πώς γεννήθηκε το Taxibeat μέσα σε μια Ελλάδα που κατέρρεε.

Bill Gates: O φιλάνθρωπος

Πρόσφατα ανεβάσατε στο Twitter ένα πολύ σπάνιο κλιπ που δείχνει τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ στο αναπηρικό του καροτσάκι το 1944. Γατί αυτή η εικόνα είναι τόσο ισχυρή για εσάς;

Η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας είναι ακριβώς αυτή η καταπληκτική προσπάθεια. Συγκεντρώνουμε χρήματα για να το πετύχουμε έως το 2018. Όταν ο κόσμος των πλουσίων απαλλάσσεται από τα προβλήματα αυτά, εξαφανίζονται, τα ξεχνάμε. Το να υπενθυμίζουμε στον κόσμο πόσο μεγάλο πρόβλημα ήταν και πόσο εκπληκτικά το χειρίστηκαν άλλοι βοηθά και μπορούμε να πείσουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη ασθένεια που μπορεί να εξαλειφθεί.

Ποιες είναι οι προοπτικές για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και της ελονοσίας;

Στη μάχη κατά της πολιομυελίτιδας έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική. Να συγκεντρώσουμε 5,5 δισ. δολάρια - εκ των οποίων 1,8 δισ. δολάρια θα δοθούν από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Αν πετύχουμε με την πολιομυελίτιδα, τότε θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση ενός περιεκτικού σχεδίου εξάλειψης της ελονοσίας ή της ιλαράς. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ελονοσία, αλλά αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο, μεγαλόπνοο σχέδιο, όχι κάτι άμεσο.

Μπορείτε να μοιραστείτε τις εμπειρίες από τα ταξίδια σας που σας έπεισαν να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα για να συμβάλετε στη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας;

Στον ανεπτυγμένο κόσμο ο θάνατος ενός παιδιού είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο. Η ιδέα ότι υπάρχουν μέρη στον κόσμο όπου το ένα τέταρτο των παιδιών πεθαίνει πριν από την ηλικία των πέντε ετών είναι ξένη για εμάς, αλλά η εικόνα ενός παιδιού που υποφέρει από ελονοσία πολύ ζωντανή. Βγαίνεις έξω, στο «πεδίο της μάχης», κάτι που προσπαθώ να κάνω δύο ή τρεις φορές τον χρόνο, και μιλάς με μητέρες που είδαν τα παιδιά τους να πεθαίνουν. Συνειδητοποιείς ότι ο κόσμος όπου ζεις δεν είναι η μέση κατάσταση.

Βλέπετε να υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της δημόσιας υγείας, της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης;

Κάθε χώρα που πέρασε σε κατάσταση μεσαίου εισοδήματος βελτίωσε σημαντικά τη δημόσια υγεία της, ενώ και τα δύο μαζί μείωσαν το ποσοστό θνησιμότητας, αλλά επίσης δημιούργησαν μια νέα πηγή ανθρώπινου ταλέντου. Οι παρεμβάσεις για την υγεία και τη γεωργία έγιναν περίπου 10 με 20 χρόνια πριν απεγκλωβιστούν από την παγίδα της φτώχειας.

Ένα πράγμα που πιστεύει η Google είναι πως το να φέρει το Διαδίκτυο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να επιφέρει μια σειρά από δευτερεύοντα οφέλη. Έχει ένα σχέδιο να τοποθετήσει πομπούς ευρυζωνικότητας σε αερόστατα. Μπορεί η πρόσβαση στο Internet σε χώρες που δεν την έχουν να λύσει προβλήματα;

Όταν πεθαίνεις από ελονοσία, κοιτάς ψηλά και βλέπεις το αερόστατο, αλλά δεν είμαι βέβαιος πώς μπορεί να σε βοηθήσει αυτό. Όταν ένα παιδί υποφέρει από διάρροια, όχι, δεν υπάρχει ιστοσελίδα που μπορεί να το ανακουφίσει. Σίγουρα είμαι θερμός υποστηρικτής της ψηφιακής επανάστασης. Και είμαι υπέρ του Διαδικτύου στα κέντρα υγείας, στα σχολεία - αυτά είναι καλά πράγματα. Αλλά όχι για τις πολύ χαμηλού εισοδήματος χώρες, εκτός εάν πεις άμεσα πως θα κάνουμε κάτι για την ελονοσία.

Η Google ξεκίνησε λέγοντας ότι θα κάνει ένα σωρό πράγματα. Κάλεσαν τον Larry Brilliant και κέρδισαν τεράστια δημοσιότητα. Και στη συνέχεια τα σταμάτησαν όλα. Τώρα κάνουν απλώς αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά. Κανένα πρόβλημα. Αλλά οι φορείς που κάνουν απλώς καλά τη δουλειά τους δεν θα σώσουν τους φτωχούς.

Beppe Grillο: Κωμικός, ιδρυτής Κινήματος Πέντε Αστέρων

Ξεκινήσατε ως κωμικός.

Παραμένω κωμικός, και εξαιρετικός μάλιστα.

Είχατε πάντα σχέση με την πολιτική;

Όχι, πέρασα από στάδια. Στην αρχή έλεγα διάφορα αστεία. Μετά ανακάλυψα την πολιτική σάτιρα. Μετά συνειδητοποίησα πως η πολιτική περνά μέσα από τα προϊόντα που έχουμε στο ψυγείο μας, από το γιαούρτι που κάνει άπειρα χιλιόμετρα μέσα στο φορτηγό. Πίσω από την κάθε ημέρα, κρύβεται η παγκόσμια πολιτική. Ο κόσμος έβγαινε από τις παραστάσεις μου και έλεγε «μας έκανε να γελάσουμε, αλλά και να σκεφτούμε». Επιχείρησα να το μετουσιώσω σε ένα πολιτικό κίνημα, το Meetups. Και προχωρήσαμε μέχρι τις εθνικές εκλογές, όπου αποσπάσαμε το 25%.

Μιλάτε για χρεοκοπία...

Όταν έχεις ένα χρέος που σε στραγγαλίζει, δεν μπορείς να αναπτυχθείς. Πρέπει να γυρίσεις και να πεις: «Ας το κάνουμε διαφορετικά». Το πρόβλημα είναι ότι μεγάλο μέρος του χρέους μας βρίσκεται στα χέρια γαλλικών και γερμανικών τραπεζών και θέλουν τα λεφτά τους. Δεν γινόταν να χρεοκοπήσουμε, επειδή θα παρασέρναμε την Ευρώπη μαζί μας.

Αλλά αυτό ισχύει ακόμη, σωστά;

Μόλις θα έχουν πάρει πίσω τα λεφτά τους, θα μας αφήσουν.

Πού έκανε λάθος η Ιταλία;

Φταίνε οι Ιταλοί.

Έχει κλείσει το δημοκρατικό μονοπάτι για εσάς;

Υπάρχουμε ακόμη. Εάν μας δινόταν η ευκαιρία, θα παίρναμε τη χώρα και θα αρχίζαμε να χτίζουμε μια οικονομία μικρών επιχειρήσεων: με τεχνίτες, αγροτική παραγωγή και τουρισμό.

Ποιο το σχέδιο για να σας δοθεί αυτή η ευκαιρία;

Δυστυχώς, η κατάρρευση. Η Ελλάδα.

Είναι ο καθρέφτης μας.

Έχετε πει ότι θέλετε δημοψήφισμα για το ευρώ.

Έχω πάει πέρα από το ευρώ πια. Το ευρώ δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα. Είμαστε ήδη εκτός ευρώ. Το πρόβλημά μας δεν είναι το ευρώ, αλλά το χρέος.

Γιατί δημοψήφισμα;

Γιατί θέλουμε τη νομισματική μας κυριαρχία. Αν τυπώναμε τώρα χρήμα, θα υπήρχε λίγο περισσότερος πληθωρισμός, αλλά θα ήμασταν ανταγωνιστικοί απέναντι σε κάθε χώρα του κόσμου.

Θα ψηφίζατε να μείνετε εντός ή εκτός;

Η Ευρώπη είναι ένα πράγμα. Η Ευρωζώνη είναι ένα άλλο. Από τις 28 χώρες, 11 δεν μοιράζονται το ευρώ. Δεν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Δεν τους νοιάζει που οι Έλληνες αργοπεθαίνουν σε μια γωνιά. Όπως ακριβώς δεν νοιάζονται για μας.

Νίκος Δρανδάκης: CEO Taxibeat

Τι ακριβώς κάνει το Taxibeat;

Το Taxibeat είναι μια εφαρμογή για κινητά που βοηθά τον χρήστη να εντοπίσει τα κοντινά ταξί και να διαλέξει το καλύτερο διαθέσιμο με κριτήριο τις αξιολογήσεις που έχουν δώσει προηγούμενοι επιβάτες. Φτιάξαμε ένα σύστημα που λειτουργεί βάσει καλής φήμης μεταξύ των οδηγών ταξί, που είναι κάτι το οποίο δεν υπήρχε έως τώρα.

Πώς αντιδρούν οι οδηγοί απέναντι στο γεγονός ότι βαθμολογούνται;

Όταν λανσάραμε αυτήν την εφαρμογή, η κρίση είχε ήδη ξεκινήσει στην Αθήνα και οι περισσότεροι οδηγοί ταξί είχαν χάσει κάπου 50%-60% της δουλειάς τους. Έτσι, μας αποδέχτηκαν, γιατί ευελπιστούσαν σε νέους πελάτες.

Ξεκινήσατε μέσα στην κρίση;

Ναι, βέβαια, αν το κοιτάξεις από τη σημερινή σκοπιά, φαίνεται τρελό. Ήμασταν μόνο τρεις άνθρωποι με ένα κεφάλαιο 40.000 ευρώ.

Και εγώ ήμουν έξω στους δρόμους προσπαθώντας να προσελκύσω οδηγούς, μοιράζοντας φυλλάδια μέσα στη ζέστη.

Είχατε πει κάποτε ότι η Ελλάδα είναι μια γέφυρα μεταξύ του αναπτυσσόμενου κόσμου και του ανεπτυγμένου. Αποτελεί αυτό πλεονέκτημα;

Πολλές άλλες αγορές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα - πολλές αγορές της Λατινικής Αμερικής, όπου επεκτεινόμαστε τώρα. Πολλές ασιατικές και νοτιοευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, βρεθήκαμε να συλλαμβάνουμε αυτήν τη νεωτεριστική ιδέα ακριβώς γιατί είχαμε αυτήν την αγορά στο σταυροδρόμι μεταξύ αναπτυσσόμενου και ανεπτυγμένου κόσμου.

Πηγή:www.capital.gr

Έχετε κερδοφορία στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, ναι, έχουμε κέρδη. Και θα έχουμε και στη Βραζιλία επίσης αυτό το καλοκαίρι. Καθεμία από τις αγορές μας θα είναι κερδοφόρα μετά τον πρώτο χρόνο περίπου.

Οι Έλληνες ήταν πάντα δεινοί επιχειρηματίες, απ΄ άκρη σ΄ άκρη της Γης...

Ναι. Και σχεδόν πάντα πετύχαιναν.

Το Taxibeat σάς επιτρέπει να έχετε την επιχείρησή σας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ εσείς ζείτε εδώ.

Αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτό, γιατί η πρώτη μας χώρα μετά την Ελλάδα ήταν η Βραζιλία και τα καταφέραμε με τη βοήθεια δύο Ελλήνων επιχειρηματιών που ζούσαν εκεί. Οι βασικοί μας επενδυτές είναι άνθρωποι από την ελληνική ναυτιλία. Ο τομέας της ναυτιλίας είναι ο μόνος στην Ελλάδα που είναι γνωστός για την επιτυχία του σε διεθνές επίπεδο, αρχής γενομένης από τον Ωνάση. Δεν είναι τυχαίο.

Σε ορισμένες χώρες η αποτυχία δεν θεωρείται πλεονέκτημα, όπως γίνεται στη Silicon Valley.

Ήταν αυτό πρόβλημα;

Ήταν. Ήταν πραγματικά δύσκολο. Τι μπορώ να πω; Πάντα ήθελα να κάνω κάτι για τον εαυτό μου, να λύνω προβλήματα και να αντλώ αξία από αυτήν ακριβώς τη λύση που δίνω στα προβλήματα.

Στην Ελλάδα, βλέπετε πιθανό αυτό να εξαφανίσει το στίγμα της αποτυχίας;

Ναι. Όταν βλέπεις τόσο πολλούς ανθρώπους γύρω σου να έχουν τα ίδια προβλήματα, δεν αισθάνεσαι αυτήν την ενοχή. Στην κρίση παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες.

Larry Fink: CEO BlackRock

Στη διάρκεια της θητείας του, ο πρώην Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Tim Geithner συνομιλούσε με εσάς περισσότερο από τον καθένα. Όταν σε καλεί ο υπουργός Οικονομικών, ποιο είναι το θέμα της συζήτησης;

Γενικά, όταν κάποιος από την κυβέρνηση μιλά μαζί μου, με ρωτά για το συνταξιοδοτικό και ζητά την άποψή μου. Μπορεί να μου μιλήσουν για τη Fannie Mae και τη Freddie Mac. Μπορεί να θέλουν να μου μιλήσουν για την Κίνα ή τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Διαχειριζόμαστε περισσότερα συνταξιοδοτικά κεφάλαια από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στον κόσμο. Διαχειριζόμαστε, επίσης, περισσότερα ασφαλιστικά πάγια και funds διαχείρισης κρατικού πλούτου και πάει λέγοντας. Γι΄ αυτό και έχουμε άποψη.

Είναι γενικά προνόμιο να έχεις τέτοιες σχέσεις. Αντιλαμβάνεσαι, βέβαια, πως οι διάλογοι έχουν μόνο μία κατεύθυνση. Δεν θα ρωτήσω εγώ «πώς πάει η οικονομία;». Η συνάντηση γίνεται για να πάρουν εκείνοι πληροφορίες από εμένα. Και με την πάροδο του χρόνου αποκτάς πιο προσωπική σχέση με κάποιους από αυτούς. Οπότε, μπορεί η συζήτηση να γίνει κάποια στιγμή εξαιρετικά απλή, όπως «πώς πέρασες το Σαββατοκύριακο».

Διαχειρίζεστε πάγια αξίας 4 τρισ. δολαρίων, αλλά δεν είστε Wall Street;

Η Wall Street είναι ένας διαμορφωτής αγοράς. Το επιχειρηματικό της μοντέλο παράγει χρήμα από την ταχύτητα της κυκλοφορίας του χρήματος. Είναι μια βιο-μηχανία-εξπρές. Αυτό είναι η Wall Street. Βγάζουν πολλά χρήματα, όταν υπάρχει υψηλός τζίρος. Και βγάζουν πολλά χρήματα σε γρήγορες ταχύτητες. Η επιχείρηση της διαχείρισης επενδύσεων δεν βγάζει χρήμα με ένα κλικ. Στην πραγματικότητα, οι αποδόσεις υποβαθμίζονται σημαντικά όταν αγοράζουμε και πουλάμε πολύ, γιατί πληρώνουμε προμήθειες στη Wall Street.lExji, η δική μας δουλειά είναι να καθόμαστε και να περιμένουμε για αρκετό καιρό.

Δεν διστάσατε να πείτε ότι ο κόσμος θα πρέπει να επιλέγει 100% τις μετοχές.

Το έκανα για το shock value. Προσωπικά είμαι 100% υπέρ των μετοχών. Και πιστεύω σε αυτό.Έπραξα ανάλογα τον Οκτώβριο του 2011 και νομίζω ότι απέδωσε μια χαρά. Η τριετής απόδοση των μετοχών φτάνει το 63% και των ομολόγων το 9%.

Τα λόγια σας τότε ήταν «αν ο λογιστής μου με άφηνε, θα έμπαινα 100% στις μετοχές». Μάλλον είχατε δίκιο.

Έχω μπει σε πολλά funds που ποντάρουν σε δείκτες. Και πιστεύω συστηματικά ότι είμαστε σε μια μακροπρόθεσμη ανοδική τάση - δεν θα το αποκαλούσα «αγορά των ταύρων», γιατί, ξέρετε, εγώ δεν χρησιμοποιώ αυτούς τους όρους. Αλλά νομίζω ότι οι μετοχές θα υπεραποδίδουν έναντι των ομολόγων για πολλά χρόνια.

Πηγή:www.capital.gr

Robert Dudley: CEO BP

Μετά την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού τον Απρίλιο του 2010, η BP είπε ότι θέλει να καθαρίσει το χάος, να πληρώσει ό,τι οφείλει και να συνεχίσει τη δουλειά της. Τρία χρόνια αργότερα, είστε σε πόλεμο με τους δικηγόρους των εναγόντων. Τι συνέβη;

Ήταν ένα τρομερό ατύχημα. Και από εκείνη τη στιγμή δεσμευτήκαμε να το αναλάβουμε και επανορθώσουμε. Παραμένουμε δεσμευμένοι να φροντίσουμε ότι οι νόμιμοι δικαιούχοι και οι άνθρωποι που υπήρξαν πραγματικά θύματα της πετρελαιοκηλίδας θα αποζημιωθούν. Αμέσως μετά τη διαρροή, φτιάξαμε τις δικές μας εγκαταστάσεις στον Κόλπο και καταβάλα-με περίπου 400 εκατ. δολάρια.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της διαδικασίας διακανονισμών υπό τον Kenneth Feinberg, καταβλήθηκαν περισσότερα από 6 εκατ. δολ. Και κατόπιν κάναμε συμφωνία με τη διευθύνουσα επιτροπή των εναγόντων να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής των νόμιμων θυμάτων της διαρροής. Ειλικρινά, τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά περίεργα. Οι απαιτήσεις έχουν οδηγήσει σε παράλογα αποτελέσματα και εκατομμύρια δολαρίων πηγαίνουν σε πολλές περιπτώσεις σε ανθρώπους που δεν υπέστησαν καμία ζημιά από τη διαρροή. Και αυτό δεν είναι σωστό. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό για την Αμερική. Είμαστε ένας μεγάλος επενδυτής στις Η ΠΑ.

Γατί οι Αμερικανοί αντιπαθούν τόσο τις εταιρείες πετρελαίου;

Οι άνθρωποι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι σαστισμένοι από αυτό. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου οι χώρες είναι πραγματικά υπερήφανες για τις ενεργειακές τους βιομηχανίες. Θεωρούνται κάτι καλό, το οποίο συμβάλλει στην πρόοδο για την επίτευξη της ευημερίας. Αλλά εδώ είναι πολύ διαφορετικά. Στον κόσμο δεν αρέσει να πληρώνει για κάτι που χρησιμοποιεί κάθε μέρα. Δεν θέλουν να λαμβάνουν κάθε μήνα τον λογαριασμό του ρεύματος ή του νερού.

Πόσο γρήγορα θα μετακινηθούμε ως κοινωνία προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας;

Εάν δείξεις τον χάρτη της ενεργειακής ζήτησης και των ειδών ενέργειας που παράγονται και το πού πηγαίνει ο κόσμος, οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν πραγματικά έκπληκτοι. Σήμερα, περίπου το 2% της παγκόσμιας ενέργειας παράγεται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Και το ποσοστό θα έχει ανέβει στο 7% έως το 2030. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο άλμα για το ποσοστό, αλλά, ως προς το πρόβλημα της λειτουργίας των κινητήρων και των μεταφορών, θα είναι ένα μικρό μέρος της απάντησης.

Ποιο θα μπορούσε να είναι το μελλοντικό προφίλ της ενέργειας;

Νομίζω ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι... σαν την κατασκευή των σιδηροδρόμων και των καναλιών. Ξέρετε, υπήρξαν πολλαπλοί κύκλοι, άνθρωποι έχασαν πολλά χρήματα και στο τέλος έγιναν πιο οικονομικά. Αλλά εγώ πιστεύω ότι ο ήλιος και ο άνεμος θα παρέχουν πολλή ενέργεια και το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο τους για πάρα πολλά χρόνια στο μέλλον. Ο λόγος που θα βρίσκονται τριγύρω για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η ενέργεια του μορίου - ένας τόσο μικρός, αλλά και τόσο ισχυρός μεταφορέας ενέργειας.

Γι΄ αυτό υπάρχει στα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων μας, στα πλοία και τα αεροπλάνα. Αυτό που πραγματικά ελπίζω να ισχύει στην εποχή των εγγονιών μας είναι ο κόσμος να είναι πολύ πιο προσεκτικός με το θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας. Σήμερα οι άνθρωποι σπαταλούν πολλή ενέργεια.

Duncan Niederauer: CEO NYSE Euronext

Σας εξαγοράζει η IntercontinentalExchange (ICE). Πώς ένα χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων μόλις 13 ετών συνδυάζεται με έναν αμερικανικό φορέα ιστορίας 220 χρόνων;

Αποτελεί μια αντιπροσωπευτική εικόνα τού πόσο γρήγορα αλλάζει ο κόσμος μας, και ιδιαίτερα του πόσο έχει αλλάξει ο κλάδος μας, το πώς μια τόσο νεαρή εταιρεία κατάφερε να γίνει τόσο επιτυχημένη τόσο σύντομα. Αλλά αυτό που επιμένω να υπενθυμίζω είναι ότι μπορεί να είμαστε 220 ετών, αλλά είμαστε στο χρηματιστήριο μόλις από το 2006, δηλαδή για λιγότερο χρόνο από ό,τι το ICE. Άρα, από πολλές απόψεις είμαστε μια αρκετά νεαρή εταιρεία.

Ήσασταν CEO για έξι χρόνια. Στα χρόνια αυτά ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε. Πώς το αντιμετωπίσατε αυτό;

Μόλις πριν από μία δεκαετία το βασικό μας αντικείμενο ήταν οι συναλλαγές μετοχών στις ΗΠΑ. Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια για να επεκταθούμε στο εξωτερικό και τώρα, με την εξαγορά από την ICE, να αμυνθούμε αυτής της εξάρτησης από τους όγκους συναλλαγών. Αυτό δεν έγινε επειδή πιστεύαμε ότι οι όγκοι συναλλαγών θα έπεφταν, αλλά επειδή θεωρήσαμε ότι το αντικείμενό μας παραήταν μονοδιάστατο.

Πιστεύετε ότι το χρηματιστήριο εξακολουθεί να φοβίζει τους Αμερικανούς;

Έχει μετατραπεί για τα καλά, στο μυαλό πολλών, από την αγορά ενός επενδυτή στην αγορά ενός χρηματιστή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη ορισμένων από τους αναγνώστες σας.

Κοιτάζοντας πίσω, πιστεύετε ότι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα έπρεπε να έχει επενδύσει περισσότερα στα παράγωγα ΗΠΑ, ας πούμε, πριν από μία δεκαετία;

Είναι περίεργο το πώς εκ των υστέρων έχουμε την τέλεια εικόνα, έτσι δεν είναι; Εννοώ ότι όλοι το ξέρουμε αυτό. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο πίσω από αυτό, και το NYSE να είχε στήσει μια ακμάζουσα επιχείρηση options. Και η άποψη εκείνων των καιρών ήταν καλύτερα να είναι αποκλειστικά εστιασμένη στις μετοχές ΗΠΑ, επειδή ακριβώς εκεί είναι το δυνατό σημείο του NYSE.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 17ης Αυγούστου

Πηγή:www.capital.grkourdistoportocali.com
Keywords
στομα, μυαλα, bill gates, ιταλια εκλογες, για μας, www capital, microsoft, bill, εκλογες, ceo, photo, ελλαδα, twitter, νέα, google, σχολεια, χρεοκοπια, χρεος, τραπεζες, δημοψηφισμα 2015, ταξι, αθηνα, capital, καλοκαιρι, ωναση, λύση, tim, mac, γαλλια, εταιρεία, funds, ρωτήσω, δολ, πετρελαιο, nyse, ice, ηπα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , χρηματιστηριο, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.google.gr, αξια, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σκοπια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, αποτελεσματα, μιλα, χωρες, το θεμα, βραζιλια, γερμανια, γωνια, δουλεια, δολ, ηπα, θανατος, θεμα, ιταλια, κινα, κινητα, ογκος, οικονομια, περιεργα, πλαισιο, σημερινη, υγεια, φυσικο αεριο, ψυγειο, capital, ceo, mac, microsoft, nyse, αγορα, αγροτικη, αεροστατο, αμερικη, αστεια, ατυχημα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γεφυρα, γεωργια, γινει, γινεται, γιαουρτι, διαστημα, δικη, δειχνει, δοθει, διαρροια, δωσει, διαδικτυο, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειλικρινα, ειπε, υπαρχει, ελονοσια, ενεργεια, εξι, επενδυτης, εποχη, επρεπε, επιτυχια, ερχονται, εταιρεία, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, ζεστη, ζημια, ζητα, ιδεα, ιδια, ιδιο, η δικη, ηλικια, ηλιος, υπολογιστες, ισχυει, ιδρυμα, εικονα, κεφαλαιο, κυβερνηση, κομμα, λαθος, λεφτα, λύση, λογια, μισος, μικρο, μπορεις, μυαλο, ναυτιλια, ξερετε, παντα, ο ηλιος, ονομα, παιδι, παιδια, παμε, πηγες ενεργειας, πηγη, πληθωρισμος, πλοια, προβληματα, ρολο, ρωτήσω, ρωτα, σατιρα, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, στιγμα, σχεδιο, ταξιδια, ταση, τζιρος, τρια, ηλεκτρονικοι υπολογιστες, ισχυρος, φτανει, φυσικο, φυλλαδια, χαος, χρημα, χαρα, αγορες, bill, bill gates, δικιο, εφαρμογη, photo, για μας, χωρα, ice, ιδιαιτερα, κωμικος, οδηγοι, πηγες, πληροφοριες, σωρο, σωστο, funds, tim, τρελο, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα