ASSOCIATED PRESS “Ελλάδα 2014: Οι αριθμοί βελτιώνονται, τα προβλήματα χειροτερεύουν”.


Greece: Numbers improve, problems worsen in 2014

Ελλάδα: Οι αριθμοί βελτιώνονται, τα προβλήματα επιδεινώνονται το 2014
ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα (AP) – Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας το 2014 με την υπόσχεση της κυβέρνησης θα βγάλει τη χώρα από έξι χρόνια ύφεσης, θα κρατήσει... έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, και αποτελεσματικά θα τερματίσετε μια οικονομική
κρίση που ταρακούνησε το ευρώ.
“Το 2014, η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές και θα αρχίσει να γίνεται και πάλι μια φυσιολογική χώρα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε τηλεοπτικό διάγγελμά της Πρωτοχρονιάς. “Μετά από έξι ατελείωτα, επώδυνα χρόνια, το 2014 θα σημάνει την προοπτική της ανάπτυξης … Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έχουμε αποφύγει τα χειρότερα.”
Αλλά έχουν;
Με περισσότερα από 240 δισ. ευρώ ($ 330 δισεκατομμύρια) σε δάνεια διάσωσης που έχουν ήδη καταβληθεί, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα μη βιώσιμο υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ αντιμετωπίζει την απειλή της ανανεωμένης πολιτικής αστάθειας, και έχει περισσότερους από έναν στους τέσσερις πολίτες να είναι άνεργος και σταθερά να διολισθαίνει στη φτώχεια.
Οι Έλληνες υποδέχτηκαν το νέο έτος αφού ξόδεψαν πολλές ώρες στις ουρές των εφοριών για να καταβάλλουν τις εισφορές λιτότητας στην ώρα τους. Και η βαριά αιθαλομίχλη έχει επιστρέψει στην πρωτεύουσα της χώρας μετά από δεκαετίες αυτό το χειμώνα, καθώς τα νοικοκυριά μένουν χωρίς ξύλα και ρίχνουν στο τζάκι κακής ποιότητας ξύλο και σκουπίδια για να προσπαθήσουν να κρατηθούν ζεστά.
Εδώ είναι σε μια ματιά μερικά από τα πιο πιεστικά προβλήματα στην Ελλάδα:

ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
Η οικονομική δίνη της Ελλάδας εξάλειψε σχεδόν το ένα τέταρτο της οικονομίας της και περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Από το 7,2% που ήταν πριν από την ύφεση του 2008, η ανεργία εξερράγη, φθάνοντας το 27% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, χαρίζοντας στην Ελλάδα τη χειρότερη βαθμολογία μεταξύ των θέσεων εργασίας των 34 προηγμένων οικονομιών από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Πάνω από το 70% των ανέργων βρίσκεται εκτός εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο, με το μεγαλύτερο μέρος τους να βασίζεται στη φιλανθρωπία, αφού έχει χάσει το μηνιαίο επίδομα ανεργίας και την ασφάλιση υγείας.

«Είναι αδιανόητο κάποιος να βρίσκεται στην ατυχία να μην έχει δουλειά, να μη μπορεί να έχει και την κατάλληλη πρόσβαση στην κρατική υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Αυτοί που επλήγησαν περισσότερο, είπε, είναι τα άτομα με χρόνιες ασθένειες, οι άνεργοι γονείς που αναζητούν εμβολιασμοούς για τα νεογέννητα παιδιά τους, και οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από ακριβά φάρμακα συμπεριλαμβανομένης και της θεραπείας του καρκίνου.
“Εκτιμούμε ότι περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χωρίς ασφάλιση υγείας, από το σύνολο των περίπου 8 εκατομμύρια που χρειάζονται ασφάλιση … και το πρόβλημα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το 2014”, δήλωσε ο Πατούλης. «Είναι σαν να φυτεύεις δυναμίτη στη βάση της δημόσιας υγείας μιας χώρας.”
Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΑ
Οι κυβερνήσεις πριν το bailout είχαν προσπαθήσει να τονώσουν την απασχόληση μειώνοντας τον κατώτατο μισθό και τσεκουρώνοντας μακροχρόνια εργασιακά δικαιώματα και κανόνες προστασίας της αγοράς – για τα πάντα, από την απελευθέρωση των αδειών φορτηγών μέχρι τις άδειες για τα αρτοποιεία της γειτονιάς.
Όμως, οι αριθμοί της ανεργίας συνέχιζαν να επιδεινώνεται, και πολλοί υποστηρίζουν ότι το σύστημα βρίσκεται σε τέλμα λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας.
Ο άνεργος κουρέας Σπύρος Πρίφτης προσπαθούσε να ανοίξει το δικό του κομμωτήριο για σχεδόν τρία χρόνια σε ένα θέρετρο διακοπών στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα, με τους κανόνες να εξακολουθούν να είναι ασαφείς σχετικά με το καθεστώς του διπλώματος κομμωτικής που απέκτησε από ιδιωτική σχολή.
“Χρειάζεσαι πέντε χρόνια για να ανοίξεις ένα κουρείο στην Ελλάδα: Δύο χρόνια για δίπλωμα, δύο χρόνια για μαθητεία, και έναν χρόνο για να ετοιμαστούν τα χαρτιά σου”, είπε ο 37χρονος.
“Πέντε χρόνια! Τι είμαι, καρδιοχειρουργός; Θέλω μόνο να ανοίξω ένα κουρείο”.
Σε απόγνωση, ο Πρίφτης άρχισε να γράφει δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας και να τα στέλνει με φαξ στις ελληνικές αρχές, καθώς και στον Επίτροπο της ΕΕ, Όλι Ρεν και στην Γενική Διευθυντρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε μερικές από τις επιστολές του, πήρε μια απάντηση. Ακόμη και οι συνήθως σφιχτοί διαπραγματευτές της ΕΕ και του ΔΝΤ, του υποσχέθηκαν ότι θα αναλάβουν την υπόθεσή του με την κυβέρνηση κατά τις επιθεωρήσεις τους στην Αθήνα. Βρίσκονται ακόμα εν αναμονή για νέα.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Η Ελλάδα κυβερνάται από την τρίτη κυβέρνηση υπέρ του bailout , σε δύο χρόνια, καθώς τα ωαντιλαϊκά μέτρα λιτότητας φθείρουν την δημόσια υποστήριξη των κομμάτων που τις στηρίζουν. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σαμαράς ηγείται της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού και βλέπει την υποστήριξή του στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, να μειώνονται τους τελευταίους 18 μήνες από τους 179 στους 153 βουλευτές.
Ο Σαμαράς πρόσφατα βρέθηκε πίσω στις δημοσκοπήσεις από το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να επαναδιαπραγματευτεί ριζικά ή ακόμη να σκίσει τις συμφωνίες του bailout, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποτύχει να φέρουν ανάπτυξη και έφεραν κοινωνική καταστροφική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση στις δύο εκλογές του Μαίου για την τοπική αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
“Το 2014 θα αφήσει πίσω του το παρακμιακό πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία, ένα κατεστημένο διαπλοκής και διαφθοράς”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φέτος γίνεται 40 ετών. Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν έντονα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν έχουν την στήριξη να κυβερνήσουν αυτοδύναμα.
Η δημόσια συμπάθεια για το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, εν τω μεταξύ, παραμένει ισχυρή – συγκεντρώνει περίπου 9 % – παρά τη φυλάκιση της ηγεσίας της με την κατηγορία της εγκληματικής δραστηριότητας και το πρόσφατο βίντεο που δημοσιεύθηκε και δείχνει ανώτερα στελέχη του κόμματος να χαιρετούν νεοσύλλεκτα μέλη με ναζιστικούς χαιρετισμούς.
ΒΟΥΝΟ ΧΡΕΟΥΣ.
Παρ ‘όλες τις κακές ειδήσεις, λίγοι άνθρωποι αμφιβάλλουν, πιστεύοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται αργά, με τις υπερβολικές δαπάνες υπό έλεγχο και το μέγεθος του άλλοτε τεράστιου δημόσιου τομέα να μειώνονται.
Υπάρχουν και άλλα καλά νέα: Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει ξεκινήσει μια μακρά άνοδο από την “επικράτεια των σκουπιδιών”. Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισαν στις 1,162.68 στην φετινή τελευταία ημέρα των συναλλαγών την Τρίτη, ωστόσο, απέχουν πολύ από τις τιμές προ της ύφεσης, αλλά και του εντυπωσιακού 28% σε ετήσια βάση. Και τα επιτόκια δανεισμού συνέχισαν να επιβραδύνονται από τα ουρανομήκη επίπεδα της κρίσης, η απόδοση των 10ετών ομολόγων που έληξε το 2013 στο 8,42%, από σχεδόν 13% στα τέλη Μαρτίου.
Παρόλα αυτά, η αδύναμη οικονομία είναι έτοιμη να επιβαρυνθεί με ένα δημόσιο χρέος 176% του ΑΕΠ αυτό το χρόνο, αφήνοντας την Αθήνα σε ζωτική ανάγκη για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της. Ο Σαμαράς θέλει να αποφύγει να αναζητήσει επιπλέον δανεισμό για να καλύψει ένα αναμενόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2014 και αντί αυτού, ελπίζει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από απουσία τεσσάρων ετών.
“Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει τουλάχιστον μια μικρή έκδοση ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος bailout και θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις”, δήλωσε ο Θεόδωρος Κρίντας, διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management.
“Πιστεύω λοιπόν ότι το 2014 θα είναι μια χρονιά χωρίς μεσαίο σενάριο. Τα πράγματα είτε θα πάνε καλά, ή θα πάνε άσχημα. Είτε θα αναπτυχθούν πολύ πιο θετικά από ό, τι το 2013, ή θα είναι μια χρονιά μεγάλης αναταραχής. Δεν θα είναι business as usual, αυτό είναι σίγουρο”.
Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news
http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_GREECE_SOCIAL_ILLS?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

ATHENS, Greece (AP) — Greece assumes the presidency of the European Union Wednesday, starting 2014 with a promise by the government to pull the country out of a six-year recession, keep a balanced budget, and effectively end a financial crisis that rattled the euro.
“In 2014, Greece will return to the markets and start to become a normal country again,” Prime Minister Antonis Samaras said in a televised New Year’s address. “After six unending, painful years, 2014 will herald the prospect of growth … What’s important is that we’ve avoided the worst.”
But have they?
With most of the 240 billion euros ($330 billion) in bailout loans already paid out, Greece still has an unsustainably high national debt, faces the threat of renewed political instability, and has more than one-in-four jobless and steadily sliding into poverty.
Greeks greeted the New Year after many spent hours lining up in tax offices to pay austerity levies on time. And heavy smog has returned to the country’s capital after decades this winter as households left with no heating throw scrap wood and garbage onto the fireplace to try to keep warm.
Here’s a look at some of Greece’s most pressing problems:
NO JOB, NO INSURANCE
Greece’s financial tailspin wiped out nearly a quarter of its economy and roughly a million jobs. From 7.2 percent before the recession in 2008, unemployment exploded, reaching 27 percent in the third quarter of 2013, giving Greece the worst job rating among the 34 advanced economies in the Paris-based Organization for Economic Cooperation and Development.
More than 70 percent of the unemployed have been out of work for more than a year, leaving most to rely on charity after losing monthly benefit payments and health insurance.
“It’s inconceivable that someone with the misfortune of having no work cannot have proper access to state health care,” said George Patoulis, head of the Athens Medical Association.
Worst affected, he said, are those with chronic illnesses, unemployed parents seeking vaccinations for their newborn children, and patients in need of expensive drugs including cancer treatment.
“We estimate that about 2 million people are without health insurance, out of a total of nearly 8 million who require insurance … and the problem looks set to continue in 2014,” Patoulis said. “It’s like planting dynamite under a country’s public health.”
BARBER’S BUREAUCRACY
Pro-bailout governments have tried to stimulate employment by slashing the minimum wage and axing long-standing labor rights and market protection rules – liberalizing everything from truck licenses to permits for neighborhood bakeries.
But unemployment numbers continued to get worse, and critics argue the system remains bogged down in excessive bureaucracy.
Unemployed barber Spyros Priftis has been trying to open his own hair salon for nearly three years at a holiday resort on his native island of Corfu, with rules still unclear on the status of his hairdressing diploma obtained from a private college.
“It takes you five years to open up a barber shop in Greece: Two years for a diploma, two years for an apprenticeship, and one year to get your papers sorted out,” the 37-year-old said.
“Five years! What am I, a heart surgeon? I just want to open a barber shop.”
In desperation, Priftis began writing dozens of letters of complaint and faxing them to Greek authorities, as well as European Union finance commissioner Olli Rehn and International Monetary Fund managing director Christine Largarde.
Some of his letters got an answer. And the usually stern EU-IMF negotiators even promised to take up his case with the government during their inspections in Athens. He’s still waiting for news.
POLITICAL PERIL
Greece is being run by its third pro-bailout government in two years, as unpopular austerity measures wear out public support for the parties backing them. Conservative Prime Minister Samaras heads the current coalition government and has seen his support in the 300-seat parliament dwindle in the past 18 months from 179 lawmakers to 153.
Samaras recently fell behind in the polls to the left-wing Syriza party that wants to radically renegotiate or even tear up bailout deals, arguing they have failed to deliver recovery and are socially catastrophic.
Syriza has vowed to try to topple the government at twin elections in May for local government and the European Parliament.
“In (2014) we will leave behind the decadent political establishment that left the country bankrupt, an establishment of graft and corruption,” said Syriza leader Alexis Tsipras, who turns 40 this year. Surveys strongly suggest the two main parties both lack the support to govern outright.
Public sympathy for the far-right Golden Dawn party, meanwhile, remains strong – polling at around 9 percent – despite the jailing of its leadership on charges of criminal activity and recently emerged videotape showing senior party officials greeting newly sworn in members with Nazi salutes.
DEBT MOUNTAIN
Despite all the bad news, few people doubt that Greece’s fiscal situation is slowly improving, with overspending under control and size of the once-massive public sector reduced.
There’s more good news: The country’s credit rating has begun a long climb out of junk territory. Shares on the Athens Stock Exchange closed at 1,162.68 on the year’s last day of trading Tuesday, still well short of pre-recession prices but up an impressive 28 percent on the year. And borrowing rates continued to ease from sky-high crisis levels, the yield on 10-year bonds ending 2013 at 8.42 percent, from nearly 13 percent in late March.
Still, the weakened economy is set to be burdened by a national debt of 176 percent of gross domestic product this year, leaving Athens in vital need of additional debt relief from its emergency creditors. Samaras wants to avoid seeking additional loan money to cover an expected budget shortfall in 2014 and instead hopes to return to bond markets after a four-year absence.
“A critical factor is the whether there can be at least a modest bond issue on the international markets. That would mark the end of the bailout program and could have a significant political effect,” said Theodore Krintas, managing director at Attica Wealth Management.
“So I think 2014 will be a year with no middle-ground scenario. Things will either go well, or they will go badly. Either they will develop much more positively than 2013, or it’ll be a year of great turbulence. It won’t be business as usual, that’s for sure.”
Keywords
associated press, press, ελλαδα, προβληματα, associated press, press, αλέξης τσίπρας, χρυση αυγη, olli rehn, numbers, σαμαρας, Πρωτοχρονιά, χρεος, δουλεια, ασφαλεια, επιδομα, αθηνα, bailout, κερκυρα, φαξ, ΔΝΤ, νέα, δημοσκοπηση, συριζα, εκλογες, χρεοκοπια, τσιπρας, βουνο, ειδήσεις, αεπ, attica, business, μετάφραση, european, wednesday, government, pull, budget, end, euro, euros, debt, faces, hours, tax, pay, time, heavy, capital, wood, job, jobs, health, insurance, access, head, athens, parents, drugs, cancer, people, set, dynamite, public, market, rules, system, hair, island, corfu, status, shop, heart, letters, greek, finance, fund, answer, news, run, support, parliament, syriza, party, deals, twin, tsipras, golden, dawn, nazi, doubt, size, sector, long, junk, exchange, tuesday, yield, loan, issue, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, steve jobs, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, εκλογες 2014, dynamite, αλέξης τσίπρας, κομματα, αυτοδιοικηση, βουλευτες, tsipras, syriza, οικονομικη κριση, βιντεο, yield, αεπ, δανεια, δουλεια, ξυλο, οικονομια, υφεση, φτωχεια, ωρα, attica, capital, imf, news, people, public, seat, time, ανεργια, αρτοποιεια, ασθενειες, ατυχια, βαθμολογια, βρισκεται, γινεται, γονεις, δημοσιο, δινη, δειχνει, διπλωμα, ευρω, ειπε, εξι, επιδομα ανεργιας, ετων, ετος, υποθεση, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κομμα, κομμωτηριο, ματια, μηνες, ξυλα, παντα, ολι ρεν, παιδια, σεναριο, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, τριτη, φαξ, φαρμακα, χειροτερα, χρηματιστηριο αθηνων, ωρες, athens, access, αγορες, answer, ασφαλεια, bailout, budget, health, sky, business, exchange, corfu, cancer, dawn, deals, debt, δικαιωματα, drugs, doubt, effect, euro, ετοιμη, euros, wood, heart, finance, fund, golden, government, greek, hair, head, heavy, χωρα, job, island, issue, jobs, shop, loan, letters, long, μια ματια, market, nazi, insurance, numbers, hours, olli rehn, parents, paris, pay, parliament, party, pull, pro, support, rules, run, sector, set, size, σπυρος, system, status, tax, tuesday, twin, θεσεις, θετικα, υγειας, junk, faces, wednesday, european
Τυχαία Θέματα