Die Welt: Τα τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα

Στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις επιτυχείς δημοπρασίες κρατικών ομολόγων στην Ιταλία και τη Μαδρίτη, η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ότι «...η Ελλάδα απειλείται με πτώχευση χωρίς μεγαλύτερη βοήθεια...» και παρουσιάζει τέσσερα σενάρια για την κατάληξη του ελληνικού προβλήματος.
Σενάριο
1: Η Ελλάδα λαμβάνει περισσότερη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της

Αρχικά, έμοιαζε απίθανο. Όπως αποφασίστηκε τον προηγούμενο χρόνο, το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, του ΔΝΤ και του χρηματοπιστωτικού τομέα, είχε γιγαντιαίες διαστάσεις. Η χώρα που παράγει το 2% του οικονομικού αποτελέσματος της ευρωζώνης φέρεται να λαμβάνει άμεση βοήθεια με πιστώσεις 100 δισ. Αλλά 30 δισ. θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη διασφάλιση των ελληνικών τραπεζών. Και άλλα 100 δισ. θα προέλθουν από το χρηματοπιστωτικό τομέα, μέσω της παραίτησης από τις μισές απαιτήσεις τους.
Στο μεταξύ κατέστη σαφές ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Εάν δεν είναι επιθυμητή η πτώχευση της χώρας, πρέπει να της διασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Λέγεται ότι το ΔΝΤ αποκλείει τη συμμετοχή στη διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Σε αυτήν την περίπτωση, η Α. Μέρκελ θα έπρεπε να βρεθεί ενώπιον της γερμανικής Βουλής και να ζητήσει περισσότερα δισεκατομμύρια για να βοηθήσει την Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε μεν να επιτευχθεί. Αλλά στην κοινή γνώμη θα ενισχυθεί η πεποίθηση ότι η ευρωζώνη βυθίζεται και ότι η Ελλάδα είναι βαρέλι δίχως πάτο.

Σενάριο 2: Οι τράπεζες παραιτούνται από μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών τους

Θεωρείται από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική πολιτική, το ότι οι τράπεζες αναγκάστηκαν να διαπραγματευθούν μια δραστική μείωση του χρέους της Ελλάδας σε εθελοντική βάση. Από 100 δισ. ευρώ θα παραιτηθούν εθελοντικά οι διεθνείς χρηματοδότες της προβληματικής χώρας, προκειμένου να μην καταπέσουν τα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας, προκειμένου να μην εισέλθουν οι κεφαλαιαγορές σε μια δίνη, στο τέλος της οποίας θα βρισκόταν η συνολική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στο μεταξύ, τώρα πλέον γίνεται λόγος περί μειωμένου επιτοκίου στα νέα ελληνικά ομόλογα σε αντάλλαγμα για την παραίτηση από τα παλιά. Από μια πλευρά, θα υπάρξει άμεση ανακούφιση για την Ελλάδα. Αλλά το πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι τα νέα ομόλογα θα πρέπει να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο. Υπό αυτό, ένα νέο κούρεμα θα είναι σχεδόν απίθανο. Επιπλέον, οι τράπεζες εξομοιούνται με τους θεσμικούς πιστωτές της Ελλάδας και θα μπορούσαν να προβούν μέχρι και σε κατάσχεση κρατικής περιουσίας στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν εξοφλήσει τους πιστωτές της, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σενάριο 3: Φορολογούμενοι και τράπεζες βοηθούν από κοινού την Αθήνα

Από τις προηγηθείσες συνομιλίες είχε σχεδόν αποκλεισθεί ένα μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας, προκειμένου να μην αναλάβουν οι Ευρωπαίοι μόνοι τους το υψηλό κόστος. Αλλά ήταν εξίσου απίθανο να δεχθούν οι τράπεζες να
Keywords
Τυχαία Θέματα