NEA MEIΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟ 2014...



Δεν έχει τέλος ο Γολγοθάς για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και το 2014, για ακόμα μία χρονιά, θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, ...
σε αντίθεση με αυτούς που εργάζονται στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2014 σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται ότι στη νέα χρονιά θα μειωθούν
οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας κατά 1,5%. Μάλιστα η σωρευτική μείωση μέσα σε μία τριετία έφτασε το 21,7%. Αυτό σημαίνει πως το κόστος εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε περισσότερο και απ' ότι προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο, ενώ η μείωση των αμοιβών θα συνεχίσει και το 2014, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς από ότι τα δύο τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από τα τέλη του 2011 έως σήμερα οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφορούν τουλάχιστον το 28,7% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων αφορούν το 27,5% και οι μειώσεις μέσω μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση το 7,8%.

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει ότι το 2014 ο μέσος χρόνος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, που μειωνόταν από το 2008, ενδέχεται να αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά, αντανακλώντας μεταξύ άλλων και την ελαφρώς ταχύτερη άνοδο της παραγωγικότητας, καθώς θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η υποχώρηση των τιμών λόγω της ύφεσης (αποπληθωρισμός) έχει μεν τη θετική πλευρά ότι μετριάζει τη μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά δεν είναι επιθυμητό να συνεχιστεί με ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς προσθέτει αβεβαιότητα στην οικονομία και στις επιχειρηματικές προσδοκίες, ενώ επιδεινώνει και τη δυναμική του δημόσιου χρέους.

Η εκτίμηση της ΤτΕ πάντως είναι ότι το 2014 θα είναι το πρώτο έτος θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η οποία θα στηριχθεί σε άνοδο των επιχειρηματικών επενδύσεων και στις εξαγωγές και θα σημειωθεί παρά την αναμενόμενη συνέχιση της υποχώρησης της κατανάλωσης.
Πηγή: www.newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα