Oι τροφές που μπορεί να σας... χαλάσουν τα κέφια

Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής μας οδηγούν πολλές φορές σε διατροφικές επιλογές, εύκολες ή και ευχάριστες στη γεύση, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα επιβλαβείς.

Η αποφυγή μίας σειράς τροφών, οι οποίες δεν είναι πάντοτε «προφανώς» ανθυγιεινές, μπορεί να μας βοηθήσει να μπούμε στο σωστό μονοπάτι για καλύτερη διάθεση, σωματικά και πνευματικά!

Πατατάκια

Με τον ποδοσφαιρικό αγώνα, το talent show ή μια καλή ταινία στην τηλεόραση και ειδικά τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, το να αποφύγει κανείς τα πατατάκια μοιάζει δύσκολο. Αυτοί όμως οι πειρασμοί, είναι γεμάτοι κορεσμένα έλαια με πολλά
λιπαρά οξέα ωμέγα-6, τα οποία μπλοκάρουν την ενίσχυση της καλής διάθεσης καθώς και τα θετικά για τους ιστούς του εγκεφάλου λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Οι τηγανητές πατάτες δημιουργούν επίσης και την καρκινογόνο ουσία ακρυλαμίδιο.

Το υγιεινό υποκατάστατο: Μικρές πατάτες με κόκκινη ή μπλε φλούδα, ψητές στο φούρνο. Το χρωματιστό τους περικάλυμμα είναι γεμάτο με φυτοθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό. Μια άλλη καλή επιλογή, είναι τα σπιτικά ποπ κορν.

Ζαμπόν και επεξεργασμένα κρέατα

Τα μεγάλα συσκευασμένα κομμάτια χοιρομέρι προέρχονται συνήθως από βιομηχανοποιημένες κτηνοτροφικές μονάδες, όπου τα γουρούνια «φορτώνονται» με αναρίθμητα αντιβιοτικά. Στο προϊόν γίνεται επίσης έγχυση ζάχαρης, αλατιού, πρόσθετων και συντηρητικών από νιτρικά άλατα, τα οποία ευνοούν τα «πεσμένα κέφια», τις ημικρανίες, ακόμη και το… πρήξιμο στους αστραγάλους!

Το υγιεινό υποκατάστατο: Ο άγριος σολομός είναι μια αρκετά αξιόπιστη εναλλακτική. Αν πάλι δε σας αρέσουν τα θαλασσινά, ψάξτε για φιλέτο από χοιρινό ελεύθερης βοσκής —με υψηλή περιεκτικότητα σε θειαμίνη, μια βιταμίνη B η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Αναψυκτικά

Είναι από τις μεγάλες διατροφικές «πληγές», που μας γεμίζουν. Μετά την αρχική έξαψη που προσφέρει η μεγάλη περιεκτικότητα των περισσότερων από τα ανθρακούχα σε ζάχαρη αναψυκτικά, τα κέφια μας βυθίζονται στα τάρταρα.

Το υγιεινό υποκατάστατο: Αν χρειάζεστε κάτι για να σας καλύπτει το κενό σε ό,τι αφορά στις… φυσαλίδες, προσθέστε βιολογικό χυμό πορτοκάλι σε φυσικό ανθρακούχο νερό.

Μαργαρίνη

Για δεκαετίες, η διχογνωμία των επιστημόνων αφορούσε το τι από τα δύο είναι πιο υγιεινό, η μαργαρίνη ή το βούτυρο. Τελικώς, το επιστημονικό debate κατέληξε: τα βιομηχανικά λιπαρά και τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 στη μαργαρίνη ευνοούν τις φλεγμονές και μπορούν να παίξουν άσχημα παιχνίδια με τα κέφια μας, αλλά και με τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα μας. Οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων αλλάζουν συχνά τη σύστασή της, αλλά το γεγονός παραμένει: η μαργαρίνη είναι «κατασκευασμένη» και το σώμα δεν γνωρίζει πώς να την αντιμετωπίσει.

Το υγιεινό υποκατάστατο: Το βούτυρο από αγελάδες ελεύθερης βοσκής είναι πλούσιο σε ένα είδος λιπαρών, το οποίο ονομάζεται συζευγμένο λινελεϊκό οξύ ή αλλιώς CLA. Τα λιπαρά αυτά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ε
Keywords
Τυχαία Θέματα