Tο πλεόνασμα-έκπληξη ξεπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα



Ενα βήμα πιο κοντά στο πακέτο βοήθειας του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, βρίσκεται η κυβέρνηση, με όπλο τη διαμόρφωση του πρωτογενούς....πλεονάσματος του 2013 σε ύψος-έκπληξη.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες για ένα νέο πακέτο βοήθειας, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, ενώ και στην Αθήνα
πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν στα «ΝΕΑ» ότι έχουν σχετικές συζητήσεις στο πλαίσιο του Eurogroup.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο υπουργείο Οικονομικών ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 1,5 δισ. ευρώ. Εκτόξευση που οφείλεται, ωστόσο, εν μέρει σε έσοδα περίπου 800 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ) για τους αυτοκινητοδρόμους. Εφόσον το μέγεθος αυτό συμφωνηθεί με την τρόικα, θα κλείσει η εκκρεμότητα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Οπως αναφέρει πηγή της τρόικας, «το πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη του 2013 θα μπορούσε να εκμηδενίσει το κενό του 2014».
Στην Αθήνα έχει επιστρέψει εδώ και τρεις ημέρες τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που ασχολείται με το θέμα του δημοσιονομικού κενού, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας. Παραμένουν ακόμη ανοιχτά κάποια θέματα, όπως το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους, της μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και της κατάργησης κάποιων από τους φόρους υπέρ τρίτων. Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες ότι το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014 έχει κλείσει.Σε κάθε περίπτωση, το δύσκολο κεφάλαιο αυτής της διαπραγμάτευσης δεν θεωρείται πλέον το δημοσιονομικό, αλλά το διαρθρωτικό, και κυρίως η εφαρμογή των μέτρων του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνουν τα «επικίνδυνα» θέματα του φρέσκου γάλακτος και των φαρμάκων.
Συγκεκριμένα, εκτός από τον κατάλογο μέτρων του ΟΟΣΑ εκκρεμούν τα εξής:
* Ομαδικές απολύσεις. Η κυβέρνηση έχει πει κατηγορηματικά «όχι» και η τρόικα φαίνεται να το αποδέχεται.

* Εμπορικές μισθώσεις. Αναμένεται να βρεθεί συμβιβαστική λύση, με βάση την ελληνική πρόταση για περιορισμό της διάρκειάς τους στα τρία χρόνια.

* Μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Εχουν σταλεί οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς που προβλέπουν μείωση 2,9% στις εισφορές των εργοδοτών και 1% σε αυτές των εργαζομένων.

* Φόροι υπέρ τρίτων. Εχει σταλεί χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση ορισμένων, όχι όμως αυτών που αποτελούν πηγή χρηματοδότησης ασφαλιστικών ταμείων.

Οι τροϊκανοί, πάντως, έχουν διαμηνύσει στο οικονομικό επιτελείο ότι δεν είναι δυνατόν να ζητάει η ελληνική κυβέρνηση διαρθρωτικά μέτρα, αντί για Μνημόνιο, ενόψει του νέου πακέτου, αλλά όταν έρχεται η ώρα, να μην εφαρμόζει ούτε τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Το νέο πακέτο είναι πιθανό ότι θα συζητήσει ο Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του αύριο στη Φρανκφούρτη, όπου θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν και θα μιλήσει σε γεύμα της επιχειρηματικής λέσχης της πόλης, παρουσία 100 επιχειρηματιών.
Keywords
Τυχαία Θέματα