Άνοιξε και πάλι η συζήτηση για ανατροπές στα εργασιακά

O επανακαθορισμός των συντάξεων, η δραστική μείωση του εφάπαξ, η διεύρυνση της μεταρρύθμισης στα εργασιακά, αλλά και αλλαγές για τις ομαδικές απολύσεις ζητήθηκαν μεταξύ άλλων από την τρόικα κατά τη διάρκεια της δίωρης σημερινής συνάντησής με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων για τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει συντάξει σχέδιο- το οποίο προβλέπει αλλαγές στις ασφαλιστικές κλίμακες και ρύθμιση ληξιπρόθεσμων
οφειλών. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει πετύχει τους στόχους του, ενώ συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014.
Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν αλλαγές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις ομαδικές απολύσεις. Συγκεκριμένα, η τρόικα έθεσε θέμα επανεξέτασης των ανώτατου ορίου στις απολύσεις.
Μετά τις αντιρρήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων. Αποφασίστηκε όμως η σταδιακή επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, σε εναρμόνιση με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, όπου απαιτείται υπουργική απόφαση για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων.
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διεμήνυσε εκ νέου ότι θα παραμείνει σταθερός ως το 2016, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία υπογραφών απ’ όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Το κλίμα σε ότι αφορά τα θέματα του υπουργείου Εργασίας είναι θετικό» δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση ο κ. Βρούτσης.
Συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου τόνιζαν ότι ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016 και θα επανεξετασθεί με το νέο μηχανισμό από το 2017.
Τέλος, αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, υπέρ του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών που προβλέπονταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.
Keywords
Τυχαία Θέματα