«Αθόρυβη» ασθένεια ροκανίζει τα κόκαλα



Αγνωστη παραμένει η έννοια της πρόληψης στην Ελλάδα με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η προχειρότητα των δομών σε θέματα πρόληψης και η ανικανότητα υλοποίησης πρακτικών έχει ανεβάσει κάθετα το κόστος της υγείας αλλά και το δείκτη υγείας των πολιτών στην Ελλάδα. Μεταξύ των ασθενειών που χρήζουν μέτρα πρόληψης είναι και η οστεοπόρωση,
για την...οποία σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, σε κάθε 30 δευτερόλεπτα συμβαίνει σε κάτοικο της χώρας της ΕΕ ένα κάταγμα που οφείλεται σε οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση είναι μία χρόνια εξουθενωτική ασθένεια κατά την οποία η μάζα και η ποιότητα του οστού μειώνονται. Τα οστά γίνονται πορώδη και εύθραυστα, ο σκελετός αποδυναμώνεται και ο κίνδυνος για κατάγματα αυξάνεται ραγδαία. Η απώλεια της οστικής μάζας συμβαίνει «αθόρυβα» και σταδιακά, συνήθως χωρίς συμπτώματα μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα συνήθως στο καρπό , την σπονδυλική στήλη ή το ισχίο.

Η οστεοπόρωση, σύμφωνα με συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα και τον Κωνσταντίνο Μαυρουδή –Συντονιστής Διευθυντής Ενδοκρινολογίας Διαβήτη & Μεταβολισμού ΓΝΑ Ασκληπείο Βούλας, είναι κυρίως πάθηση της τρίτης ηλικίας και προσβάλλει και τα δύο φύλα, τα μέτρα όμως για την πρόληψη πρέπει να αρχίσουν από την παιδική ηλικία και μέχρι την ηλικία των 30 ετών που ολοκληρώνεται το κτίσιμο του σκελετού, ώστε αυτός να έχει πολλές εφεδρείες για τα μετέπειτα χρόνια που τα οστά φθείρονται σταδιακά ή ταχέως. Η λήψη ασβεστίου, η βιταμίνη D, η απουσία καπνίσματος, και η άσκηση δημιουργούν ασπίδα προστασίας στην οστεοπόρωση.

Συγκεκριμένη μελέτη για την οστεοπόρωση ξεκίνησε τον 2/2013 και διήρκησε 12 μήνες σε 2,627 άτομα, μέση ηλικίας 59 ετών. Τα άτομα αυτά εξετάστηκαν για οστική πυκνότητα με την μέθοδο των υπερήχων, με το 91% των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες ενώ μόνο το 9% ήταν άνδρες. Το γεγονός αυτό μαρτυρά την λάθος αντίληψη που έχει ο κόσμος για την πάθηση αλλά και ότι οι οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους απ ότι οι άνδρες. Εχει ως εξής:

Στην ερώτηση εάν «έχετε διαγνωστεί με οστεοπόρωση», από τα άτομα που εξετάστηκαν το:

-20% είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με οστεοπόρωση

-7% είχε διαγνωστεί με οστεοπενία,

-39% δεν είχε διαγνωστεί με την ασθένεια ενώ το

-34% δεν είχε κάνει ποτέ εξέταση.

Στην ερώτηση εάν «λαμβάνουν θεραπεία» μόνο οι 2 στους 10 ασθενείς με διαγνωσμένη οστεοπόρωση λαμβάνουν θεραπεία για τη νόσο.

Στην ερώτηση «Αν είσαστε ευχαριστημένη/-ος από το φάρμακο που λαμβάνετε για την θεραπεία της οστεοπόρωσης (αναφερόμαστε στην αποτελεσματικότητα και στις ανεπιθύμητες ενέργειες)» από τα άτομα που λαμβάνουν κάποια θεραπεία για την οστεοπόρωση μόνο περίπου οι μισοί (47%) είναι ευχαριστημένοι από το φάρμακό τους (από την αποτελεσματικότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου τους).

Στην ερώτηση εάν «έχετε πόνο στην πλάτη λόγω οστεοπόρωσης ή κατάγματος;», ένας στους τέσσερις δήλωσε πως εμφανίζει πόνο στην πλάτη του λόγω κατάγματος ή οστεοπόρωσης.

Στην ερώτηση εάν «γνωρίζετε ότι υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό σας να παράγει νέο οστό και μειώνει τον πόνο στην πλάτη;» Οι 7 στους 10 συμμετέχοντες δεν γνώριζαν την ύπαρξη της οστεο-αναβολικής θεραπείας που ταυτόχρονα μειώνει και τον πόνο στην πλάτη.

Στην ερώτηση εάν «είχατε ποτέ συγγενείς Α’ βαθμού (μητέρα/αδερφή/κόρη) με ιστορικό καρκίνου του μαστού;» το 89% δεν έχει συγγενείς Α’ Βαθμού (μητέρα/αδερφή/κόρη) με ιστορικό καρκίνου του μαστού ενώ μόνο ένα 0,5% από τους εξεταζόμενους είχε καρκίνο του μαστού.

Στην ερώτηση «Ποιος παράγοντας θεωρείτε ότι είναι ο πιο σημαντικός στην θεραπεία της οστεοπόρωσης; (παράγοντες: άσκηση, διατροφή, φάρμακο)»:

Από τα άτομα που εξετάστηκαν το 56% πιστεύει ότι το ποιο σημαντικό στην θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι η άσκηση, το 28% η σωστή διατροφή ενώ μόνο ένα 16% το σωστό φάρμακο.

Σχετικά με την ενημέρωση γύρω από την σκελετική υγεία, την διατροφή, την άσκηση, την ψυχολογία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των νόσων που σχετίζονται με αυτήν , ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα έχει αναπτύξει ενεργό δράση και έργο τόσο στα όρια της Αττικής, όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Διατηρεί άριστη σχέση συνεργασίας με επιστημονικά σωματεία που ασχολούνται με την οστεοπόρωση καθώς και με το Εργαστήριο Ερευνας και Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δραστηριότητα του επεκτείνεται στην ενημέρωση και συμβουλευτική μέσω ημερίδων σεμιναρίων συνεδρίων και ενημερωτικών εντύπων ενώ, παράλληλα παρέχει δωρεάν προληπτικούς έλεγχους που σα στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στα θέματα αυτά.
sofokleousin.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα