Δεκέμβριος, Δεκέμβρης, του Χριστού, Χριστός, Χριστουγεννιάτης, Χιονιάς, Χαμένος

Πήρε το όνομά του γιατί ήταν δέκατος στο ρωμαϊκό ημερολόγιο.
Η προσπάθεια να δοθεί μια ικανοποιητική ερμηνεία στο λατινικό όνομα, που διαλεκτικά λέγεται Δεκέμβρης και Δικέμβρης, κατέληξε στο συσχετισμό του με το επίθετο "δίκαιος".
Η έγνοια του αγροτικού λαού επικεντρώνεται στην καλλιέργεια των χωραφιών, οπότε είναι κατανοητό να σχετίζεται με...

αυτό η δημιουργία της νέας ετυμολογίας. Έτσι προέκυψαν τα παρακάτω γνωμικά:"Δικέμβρης, δίκαια σπέρνε", "Δεκέμβρης, δίκαια αν έσπειρες, αν έχει κι άλλο
σπέρνε"
Στη Μάνη το επίθετο "δίκαιος" τοποθετείται σε νέα βάση για την ερμηνεία του ονόματος του μήνα. Και αυτό, επειδή είναι περιοχή άγονη, με λίγο χώμα. Αναζητώντας μια νέα βάση λοιπόν, δημιουργείται ο συνειρμός της ονομασίας με τη "δίκαιη" ενέργεια του μήνα να φέρει τα χιόνια.
Έτσι προκύπτει το γνωμικό: "Δικέμβρης, δίκαια το κανε και ήρθε χιονισμένος"
Στην Αράχοβα του Παρνασσού λέγεται και Χαμένος.
Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ερμηνεία αυτού του ονόματος: είτε επειδή λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών ο κόσμος δεν πηγαίνει στις δουλειές, συνεπώς πάει χαμένος ο μήνας, είτε επειδή μαζί με τον τελευταίο αυτό μήνα χάνεται ο χρόνος.
Κάποιες ονομασίες του Δεκέμβρη έχουν προκύψει από τις γιορτές του, όπως Αντριάς, από τη γιορτή του Αντριάς από τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα που εορτάζεται την παραμονή της πρωτομηνιάς του (παρότι αυτή η ονομασία ανήκει δικαιωματικά στον Νοέμβριο - εξού και η σχετική παροιμία:
"Τ Αϊ - Αντριός αντρειεύει το κρύο")
Στο Καστελόριζο τον λένε Αϊ - Νικολιά, από την αντίστοιχη γιορτή, και στη ΡόδοΧριστουγεννιάρη.
Στην αρχαία Ελλάδα αποκαλείτο Ποσειδών.

* Ώρες της ημέρας 09.00 - Ώρες νύχτας 15.00

* Γνωμικά - παροιμίες
" Γύρω - γύρω του Χριστού η κορφή του χειμώνα"
" Χιόνι του Δεκεμβρίου, χρυσάφι του καλοκαιριού"
" Δεκέμβριος, Χριστού γέννηση και καλός μας Χρόνος"
" Ο Άη - Νικόλας ασπρίζει τα....
γένια του"
" Δικέμβρης, δίκαια σπέρνε"
" Δεκέμβρης, δίκαια αν έσπειρες, αν έχεις κι άλλο σπέρνε"

* 21 Δεκεμβρίου Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 13.12΄. Αρχή του Χειμώνα. Ο Ήλιος εισέρχεται στο Ζώδιο του Αιγόκερου.

* Ο άνδρας:
Δυναμικός, ψύχραιμος, άκαμπτος στις αντιλήψεις του. Θα φανεί επιφυλακτικός στις σχέσεις του με τους άλλους. Η γοητεία που εξασκεί στις γυναίκες συχνά εντυπωσιάζει. Έχει τονισμένο το αίσθημα του καθήκοντος, είναι αξιοπρεπής.
Η γυναίκα:
Δραστήρια, ευθυτενής, ευφυής, υπεροπτική. Τη χαρακτηρίζει μεγάλη πρακτική αντίληψη, ορθολογισμός, ικανότητα ελέγχου των συναισθημάτων, ένστικτο δικαιοσύνης. Δεν συγχωρεί εύκολα. Θέλει το σύζυγο, το σύντροφο ή τον εραστή της σπουδαίο και δυναμικό.

* Εορτολόγιο του Δεκεμβρίου:
4. Βαρβάρα, 5. Σάββας, 6. Νικόλαος, 9. Άννα, 12. Σπυρίδων, 13. Ευστράτιος, Λουκία, 15. Ανθή, Ελευθέριος, 17. Δανιήλ, Διονύσιος, 19. Αγλαία, 20 Ιγνάτιος, 21. Θεμιστοκλής, 22. Αναστασία, 24. Ευγενία, 25. Χρήστος, Χρύσα, 26. Εμμανουήλ. 27. Στέφανος.

* Οικολογικές εργασίες
- Ανθοκομία - Κηπουρική:
Κλαδεύουμε όλα τα θαμνώδη και καλλωπιστικά φυτά. Μεταφέρουμε όσες γλάστρες μπορούμε σε ζεστά μέρη και όσες δεν μπορούμε τις σκεπάζουμε για να τις προφυλάξουμε από το κρύο.
Σπέρνουμε κρεμμύδια, σκόρδα, ραπανάκια, κάρδαμο, ρόκα, κουκιά και άλλα παρόμοια.
Επίσης σπέρνουμε στο θερμοκήπιο ευαίσθητα φυτά: ντομάτες, μελιτζάνες κλπ. Φυτεύουμε χρυσάνθεμα, γαρίφαλα και καμπανούλες.
Γενικά γίνεται φύτευση μοσχευμάτων και βολβών φυτών.
Σκάβουμε επιμελώς όλα τα διαμερίσματα του λαχανόκηπου. Επίσης συνεχίζεται η σπορά των χειμερινών και πολυετών..
- Δενδροκομία:
Ελαιοσυγκομιδή σε όλες τις ποικιλίες. Συγκομιδή εσπεριδοειδών. Στα φυτώρια συνεχίζουμε το μεταφύτευμα. Φυτεύουμε βερικοκιές και ψεκάζουμε αυτές που έχουν φυλλοδέτη. Ρίχνουμε λίπασμα στις μηλιές. Σκάβουμε τις αχλαδιές και φυτεύομαι νέες.

* Φρούτα, λαχανικά και ψάρια του μήνα Δεκεμβρίου
-Αβοκάντο, αχλάδια, λεμόνια, μανταρίνι, μήλα, πορτοκάλια, ρόδι, αγκινάρες, αντίδια, βρούβες, καρότα, κουνουπίδι, κρεμμύδι, λάχανο, μαρούλια, πατάτες, παντζάρια, πικροράδικο, πράσα, ραδίκι , σέλινο, σπανάκι, τσουκνίδες.
- Γόπα, τσιπούρα, σαργός, χταπόδι, κουτσομούρα, βραστόψαρα, γλώσσα, καλαμάρι, λυθρίνι, μπαρμπούνι, σαφρίδι, στρείδια, συναγρίδα, σφυρίδα, μαρίδα, χειλού.
Τέσσα

Πηγή: Δεκέμβριος, Δεκέμβρης, του Χριστού, Χριστός, Χριστουγεννιάτης, Χιονιάς, Χαμένος ~ Τσεκουρατοι | Tsekouratoi
Keywords
Τυχαία Θέματα