Διεργασίες στο παρασκήνιο για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού

Τη Δευτέρα το βράδυ, όταν οι Έλληνες δημοσιογράφοι θα αγωνιούν να μάθουν τι είπε ο κ. Τσίπρας στον Σόιμπλε και τανάπαλιν, ο Λουκάς Παπαδήμος θα βραβεύεται από το ΙΟΒΕ παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα
και του παρ’ ολίγον υπουργού Οικονομικών Βασίλη Ράπανου.

Ο πρώην Πρωθυπουργός μάλιστα θα μιλήσει για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2012 δημοσίως επ’ αφορμή της απονομής του Αριστείου του Ιδρύματος, η είδηση όμως δεν βρίσκεται εκεί. Είδηση αποτελεί το γεγονός ότι στην εκδήλωση θα βρίσκονται σύσσωμοι οι «παπαδημικοί» και ότι ενδεχομένως, αυτή η εκδήλωση να αποτελεί προoίμιο για τα άλλα που έρχονται, είναι πλέον επίμονες οι φήμες ότι οι «παπαδημικοί» ψάχνονται να κινηθούν.

Βεβαίως, ο αυτοαποκαλούμενος εκσυγχρονιστικός/μεταρρυθμιστικός χώρος είναι περιορισμένος, κατακερματισμένος και διεκδικείται, ιδιαίτερα στην Κεντροαριστερά. Ο Ανδρέας Λοβέρδος με το κακόηχο ΡΙΚΣΣΥ έχει ήδη αποτολμήσει το βήμα. Το ίδιο και ο Γιώργος Φλωρίδης με τον «Κοινωνικό Σύνδεσμο».

Στο χώρο κινούνται και οι κινήσεις «Π80», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Μπροστά», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β» με βασικό γνώμονα την αποτροπή «ιμπεριαλιστικών» σχεδίων προβεβλημένων πολιτικών. Υπάρχει και ο Ηλίας Μόσιαλος με τη «Δυναμική Ελλάδα». Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να κινούνται και μάλιστα από κοινού η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης, κάτι που αποτελεί είδηση. Πρόσφατα μάλιστα είδαν από κοινού τον Αλέκο Παπαδόπουλο. Στην Κεντροδεξιά αντίθετα τα πράγματα είναι χλωμά. Το κόμμα Τζήμερου έχει διαλυθεί, η Δράση εξακολουθεί μεν να υπάρχει αλλά σε αδράνεια, η Φιλελεύθερη Συμμαχία του Γρηγόρη Βαλλιανάτου παραμένει χωρίς ειδικό βάρος.

Όσο και αν στο χώρο και ιδιαίτερα στις κινήσεις, των οποίων δεν ηγούνται πολιτικά πρόσωπα κυριαρχεί η άποψη ότι αν δημιουργηθεί νέο κόμμα σε αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικοί, το παν θα εξαρτηθεί από το αν και πως αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, που υπάρχουν θα καταφέρουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Από άποψη δυναμικής ο εκσυγχρονιστικός/μεταρρυθμιστικός χώρος δεν αντέχει περισσότερα του ενός κόμματα και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και ένα αμιγώς εκσυγχρονιστικό κόμμα θα έχει τύχη. Συνομιλίες όλων με όλους γίνονται. Ο μόνος πάντως που προσπαθεί να επιταχύνει τις διεργασίες είναι ο Λοβέρδος, ο οποίος θεωρεί το νέο κόμμα να είναι έτοιμο εντός εξαμήνου. Αν αρχίσουν όμως να κινούνται οι «παπαδημικοί», είναι πιθανόν να επιταχυνθούν κάποιες εξελίξεις…

Για τους Διαμαντοπούλου και Ραγκούση ιδιαίτερη σημασία έχει τι θα κάνει ο Λοβέρδος και αν θα συμπαραταχθεί στο σχέδιο δημιουργίας μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Θέμης Δαγκλής-newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα