''ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΤΟ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ''... (σσ καλε τί εξυπηρέτηση ειναι αυτή...Γελοίοι τυποι)..



Κάλεσμα στους καταθέτες να δηλώσουν άμεσα στις τράπεζες τον λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύσει το ακατάσχετο απευθύνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή (ΣτΚ) Ευάγγελος Ζερβέας με ...

αφορμή τα δημοσιεύματα περί κατασχέσεων χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω χρεών προς το δημόσιο.
Η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ότι από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161/2013, σύμφωνα με τις οποίες οι απαιτήσεις από
καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό.
Ο ΣτΚ εξηγεί όμως ότι υπάρχει και νομοθετική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία « με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».
Ο κ. Ζερβέας αναφέρει ότι παρά την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου, η Αρχή εξακολουθεί να δέχεται καταγγελίες καταθετών στους λογαριασμούς των οποίων οι τράπεζες προβαίνουν σε συμψηφισμούς για χρέη τους χωρίς να τηρούν τα όρια των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ.
Εξάλλου, και στον Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) έχουν υποβληθεί αρκετές αναφορές για κατάσχεση ποσών, τα οποία προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις, χωρίς να τηρηθεί από την τράπεζα.
Η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρεται στο άρθρο 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου αυτών, πάντα όμως πρέπει να μένει το ποσό των 1000 ευρώ.
Από τη διερεύνηση των σχετικών αναφορών συνήθως προκύπτει ότι οι τράπεζες δεν ερευνούν, ως όφειλαν, αν ο λογαριασμός είναι λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη ή το ασφαλιστικό επίδομα και κατάσχεται το σύνολο του ποσού.
Ο ΣτΠ στις περιπτώσεις αυτές παρεμβαίνει και ενημερώνει την αρμόδια ΔΟΥ ότι πρόκειται περί λογαριασμού μισθοδοσίας. Στη συνέχεια η ΔΟΥ παρεμβαίνει στην τράπεζα η οποία δίνει εντολή για άρση της κατάσχεσης.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα