Ενίσχυση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης και έκδοση ευρωομολόγων προτείνει η Κρ. Λαγκάρντ

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του μηχανισμού ευρωστήριξης, καθώς και την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, στο Βερολίνο, την Δευτέρα.
Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε στην αρχή της ομιλία της ότι στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει την Τρίτη το ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας,
οι προβλέψεις γαι τους ρυθμούς ανάπτυξης στις περισσότερες περιοχές του κόσμου θα αναθεωρηθούν προα τα κάτω.

Το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, σημείωσε και τόνισε ότι αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τότε εύκολα η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε μία ανάλογη της δεκαετίας του 1930 περίοδο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ευρωζώνη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία, όμως, αποτελούν τα κομμάτια μόνο μίας συνεκτικής λύσης.

Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν οι χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, κινούνται σε τρία μέτωπα, την ισχυρότερη ανάπτυξη, τα μεγαλύτερα τείχη προστασίας και την εμβάθυνση της -δημοσιονομικής- ολοκλήρωσης.

Για την ανάπτυξη, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε απότομη επιβράδυνση και ο πληθωρισμός ήδη υποχωρεί, ενώ υπάρχει ένας αξιοσημείωτος κίνδυνος να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο (σ.σ. το 2% της ΕΚΤ).

Η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα είναι σημαντική ώστε να μειωθούν αυτοί οι κίνδυνοι, ανέφερε, υπονοώντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων.

Αρκετές χώρες δεν έχουν άλλη επιλογη από το να ακολουθήσουν μία σφικτή δημοσιονομική πολιτική, επισήμανε, ωστόσο προσέθεσε ότι αυτό δεν ισχύει στον «σκληρό πυρήνα», όπου η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να είναι περισσότερο σταδιακή.

Για τα τείχη προστασίας, η κ. Λαγκάρντ πρότεινε να αυξηθεί το μέγεθος του ESM (μόνιμος μηχανισμός στήριξης) και να οριστεί ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα ώστε να καταστεί λειτουργικός.

Τέλος, στο μέτωπο της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μία φόρμουλα με την οποία θα μοιράζεται ο κίνδυνος και θα αποτρέπεται το ενδεχόμενο μία κρίση σε μία χώρα να μετατρέπεται σε μία κρίση για το σύνολο της ζώνης.

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι η δημιουργία ευρωομολόγων ή η υιοθέτηση της πρότασης του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων (για το debt redemption fund).

«Η πολιτική συμφωνία για ένα κοινό ομόλογο θα βοηθούσε να πείσουμε τις αγορές για τη μελλοντική βιωσιμότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», υπογράμμισε.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ θα αναζητήσει πόρους ύψους 500 δισ. δολαρίων, καθώς τα επόμενα χρόνια οι πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες σε παγκόσμια κλίμακα.

Τέλος, για τα τα πακέτα διάσωσης στην Ευρώπη, τόνισε ότι στο πλαίσιο τ
Keywords
Τυχαία Θέματα