Φόβοι και ελπίδες για την αποχή...


«Μην αφήσετε να περάσουν τα σχέδια της αποχής, τα σχέδια για διέξοδο της οργής προς κόμματα μαξιλαράκια του σάπιου συστήματος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση στο Μενίδι για την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Και είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ανοιχτά
την...
ανησυχία του για το μέγεθος της αποχής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαίου.

Κοινή είναι η εκτίμηση στα κομματικά επιτελεία ότι όσο περισσότεροι είναι οι μη ψηφοφόροι τόσο περισσότερο θα ευνοηθεί η κυβέρνηση, καθώς συνήθως στην αποχή καταφεύγουν πολίτες που βρίσκονται απέναντι από το σύστημα. Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 η αποχή άγγιξε το 40%, ιστορικό ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι προφανώς υπάρχουν προβλήματα με την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων. Στις ευρωεκλογές η αποχή είναι πάντα μεγαλύτερη σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, λόγω του συνδρόμου της χαλαρής ψήφου, έτσι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση να είναι μεγαλύτερος από ποτέ ο αριθμός των μη ψηφοφόρων.

Αλλωστε, η απόφαση της κυβέρνησης να γίνει ο δεύτερος και όχι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές έχει ερμηνευθεί από πολλές πλευρές ως επένδυση στην αποχή, με την έννοια ότι σε δήμους και περιφέρειες όπου θα γίνει η εκλογή από τον πρώτο γύρο, θα αποδυναμωθεί το κίνητρο για προσέλευση στις κάλπες τη δεύτερη Κυριακή. Επίσης, λέγεται ότι αν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιες περιπτώσεις δεν περάσουν στο δεύτερο γύρο και πάλι θα αποθαρρυνθούν ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάνε στις κάλπες στις 25 Μαίου. Ειδικά για τους ετεροδημότες, που πρέπει να πληρώσουν για τη μετακίνησή τους και τα πανάκριβα διόδια, η πιθανότητα της αποχής ενισχύεται.

Ερευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η αποχή αφορά κυρίως νέους, άνεργους, γυναίκες και περισσότερο τα κατώτερα οικονομικά στρώματα. Αφορά, δηλαδή, κοινωνικές δυνάμεις που κατά κανόνα δεν έχουν λόγο να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά είτε έχουν απελπιστεί είτε έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια είτε δεν ασχολούνται με ο,τιδήποτε συλλογικό απορροφημένοι όπως είναι από το δικό τους πρόβλημα. Για το λόγο αυτό υπάρχει η εκτίμηση ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο ισχυροποιείται η δυνατότητα διατήρησης των συσχετισμών που υπάρχουν τώρα, ή οριακής μεταβολής τους. Η ισορροπία του συστήματος περνά μέσα από την αποστασιοποίηση των πολιτών που αφήνουν τις αποφάσεις να παίρνονται ερήμην τους.

Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, θεωρούν πως το μέγεθος της διαφοράς με τη ΝΔ θα είναι αντίστροφο με το υψηλό ή όχι ποσοστό της αποχής στις κάλπες, ενώ εκτιμούν πως οι κινήσεις της κυβέρνησης επιδιώκουν ακριβώς τη μεγάλη αποχή.

tvxs.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα