Για τον κίνδυνο νέας ύφεσης προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη, αποφαίνεται ο ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, διακρίνοντας νέους κινδύνους για... την Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Ο ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε αισθητά φέτος και θα παραμείνει αδύναμος και τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρεται στην έκθεση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ
διακρίνουν επίσης τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης.

«Μια όξυνση της κρίσης του ευρώ, ο κίνδυνος του "δημοσιονομικού γκρεμού" στις ΗΠΑ και οι πτωτικές τάσεις στην Κίνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα παγκόσμια ύφεση» αναφέρει ο Ρομπ Βος, ένας από τους βασικούς συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας ότι κάθε ένα από αυτά τα ρίσκα συνεπάγεται μείωση της ανάπτυξης από 1% έως 3%.

«Μόνο λίγες χώρες στην Ευρώπη έχουν χαμηλό ποσοστό ανεργίας»
Ανησυχητικές είναι οι προγνώσεις του ΟΗΕ και για την αγορά εργασίας. Μολονότι η κατάσταση βελτιώθηκε φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης δεν επαρκεί για να τερματιστεί η κρίση στην αγορά εργασίας. Εάν ΗΠΑ και Ευρώπη δεν αλλάξουν πολιτική θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια ακόμη προκειμένου να ισοσκελίσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας που προκάλεσε η κρίση του 2008-2009. «Μόνο λίγες χώρες στην Ευρώπη, όπως η Αυστρία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία έχουν χαμηλό ποσοστό ανεργίας που κινείται γύρω στο 5%» αναφέρεται στην έκθεση.

Αναφορικά με την επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Γερμανία, οι ειδικοί του ΟΗΕ θεωρούν ότι οφείλεται στις σαφείς πτωτικές τάσεις που σημειώνονται στο παγκόσμιο εμπόριο. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το γερμανικό κράτος έχει αποθέματα προκειμένου να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και να αναπληρώσει έτσι τις απώλειες από τη μείωση του πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιο της.

Αρνητικές επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες
Τα οικονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη έχουν, σύμφωνα με την έκθεση, επιπτώσεις και στις αναδυόμενες οικονομίες. Έτσι, οι εξαγωγές από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν σημειώνονται επενδύσεις στις εθνικές οικονομίες, κυρίως εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ανεργίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης απευθύνουν έκκληση στην κατεύθυνση της βελτίωσης του συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής διεθνώς. Έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί ώθηση στην οικονομία που θα σέβεται το περιβάλλον.e-go.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα