Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες;


Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες, σε ένα βαθμό επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα γερνά πιο αργά, υποδεικνύει νέα έρευνα....

Καθώς εξασθενούν οι άμυνες του οργανισμού με το χρόνο, η αυξημένη ευαισθησία των αντρών σε ασθένειες μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές.
Όπως αναφέρουν στο περιοδικό ' Immunity& Ageing' δοκιμές της λειτουργίας του ανοσοποιητικού θα μπορούσαν να δώσουν ένδειξη της αληθινής βιολογικής ηλικίας.
Το ανοσοποιητικό προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις
και καρκίνο αλλά προκαλεί νόσο όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένο.
Η έρευνα θέλησε να εξετάσει την αντικρουόμενη ερώτηση αν αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία, στο ανοσοποιητικό, θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για τη διαφορά στο μέσο προσδοκώμενο ζωής μεταξύ των δυο φύλων.
Ο καθηγητής Katsuiku Hirokawa, του Tokyo Medical and Dental University, ανέλυσε δείγμα αίματος 356 υγιών ανθρώπων ηλικίας 20 -90 ετών. Με την ομάδα του μέτρησε τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων και μορίων κυτοκινών που αλληλεπιδρούν με κύτταρα του ανοσοποιητικού για τη ρύθμιση της αντίδρασης στη νόσο.
Και στα δυο φύλα, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων ανά άτομο μειώθηκε με την ηλικία όπως αναμενόταν από προηγούμενες έρευνες.
Ωστόσο πιο στενή εξέταση αποκάλυψε διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών σε 2 σημαντικά συστατικά του ανοσοποιητικού, τα κύτταρα -Τ που προστατεύουν από λοιμώξεις και τα Β που εκλύουν αντισώματα.
Ο ρυθμός μείωσης των περισσότερων Τ- κυττάρων και Β- κυττάρων ήταν πιο γρήγορος στους άντρες, ενώ οι άντρες επίσης έδειξαν πιο γρήγορη πτώση σε 2 κυτοκίνες, που σχετίζονταν με το γήρας.
Δυο συγκεκριμένα είδη κυττάρων του ανοσοποιητικού που επιτίθενται στους εισβολείς αύξαναν σε αριθμό με την ηλικία, με υψηλότερο ρυθμό αύξησης στις γυναίκες έναντι των αντρών.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι παράμετροι του ανοσολογικού ενός ανθρώπου θα μπορούσαν να παράσχουν ένδειξη της αληθινής του βιολογικής ηλικίας.
Ο Hirokawa σημειώνει ότι αλλαγές σε διάφορες παραμέτρους του ανοσοποιητικού που σχετίζονται με την ηλικία διαφέρουν μεταξύ των δυο φύλων. Δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο πιο αργός ρυθμός πτώσης σε αυτές τις ανοσολογικές παραμέτρους στις γυναίκες παρά στους άντρες είναι σε ευθυγράμμιση με το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες.

Πηγές: 'Immunity&Ageing'.
Keywords
Τυχαία Θέματα