Η επισιτιστική ανασφάλεια οδηγεί στην κατάθλιψη τους άπορους ηλικιωμένους, εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα



ΣΗΜΕΡΑ, 21 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ.

Από τη Σοφία Νέτα

Καθημερινά όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις πρωτογενείς ανάγκες τους και να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την σίτισή τους.

Εκατοντάδες είναι τα τηλεφωνήματα
που δέχεται η Κοινωνική Υπηρεσία της ΜΚΟ "ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ" από ηλικιωμένους, οι οποίοι στην κυριολεξία εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα ή λίγο γάλα στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν την ανασφάλεια και τον φόβο που εκ των πραγμάτων συνοδεύει την ηλικία τους.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μας έχουν επηρεάσει όλους και ακόμα περισσότερο την ευπαθή ομάδα των ηλικιωμένων, οι οποίοι είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά. Είδαν δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και εντεινόμενη βία με αποτέλεσμα την – σε πολλές περιπτώσεις – πλήρη αίσθηση μοναξιάς και αδυναμίας.

Με τη συνδρομή και στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης «Είναι καθήκον μας» που υλοποίησε λόγω των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η οικονομική κρίση, η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής έθεσε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2012 το επισιτιστικό πρόγραμμα «Κάθε μέρα δίπλα τους», ενισχύοντας 300 άπορους ηλικιωμένους που διαβιούν στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Σαλαμίνας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Μεγαρέων (Μέγαρα, Κινέττα, Νέα Πέραμος).

Η Τράπεζα Τροφίμων – Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας ανέλαβε την παραγγελία, συσκευασία και αποθήκευση στις εγκαταστάσεις της των τροφίμων του επισιτιστικού προγράμματος, τα οποία στη συνέχεια διανέμονταν κάθε μήνα από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής στις οικίες των δικαιούχων ηλικιωμένων.

Η Κοινωνική Υπηρεσία της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής προσέφερε, επίσης, την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη στους ηλικιωμένους, που υποδέχθηκαν αυτή την πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης με πολλή χαρά, ενθουσιασμό και ανακούφιση.

Σήμερα, 21 μήνες μετά, με τη λήξη του προγράμματος, ο απολογισμός είναι θετικός και η πραγματικότητα δείχνει ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί.

Διαπιστώθηκε ότι στην πλειοψηφία τους οι ηλικιωμένοι εκδηλώνουν φαινόμενα επισιτιστικής ανασφάλειας με την μορφή μέτριας ή σοβαρής πείνας η οποία επηρεάζει άμεσα τόσο την ψυχολογική όσο και την σωματική τους υγεία, αν στερηθούν την παροχή επισιτιστικής βοήθειας.

Το 56% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια με σοβαρή ύπαρξη πείνας.

Το 27% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και διαβιεί με εντελώς ακατάλληλες «λύσεις» επιβαρύνοντας έτσι την γενικότερη υγεία τους.

Το 17% των συμμετεχόντων παρουσιάζει επισιτιστική ανασφάλεια, η οποία τους οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε κατάθλιψη και πανικό για το μέλλον τους.

Το επισιτιστικό πρόγραμμα «Κάθε μέρα δίπλα τους» έδωσε ουσιαστική διέξοδο στο συγκεκριμένο πρόβλημα, ενώ παράλληλα τους βοήθησε να διατηρήσουν και κάποια ασφαλή διατροφικά πρότυπα και συνήθειες.

Εκατοντάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχεται η Κοινωνική Υπηρεσία της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ από ηλικιωμένους, οι οποίοι στην κυριολεξία εκλιπαρούν για λίγα τρόφιμα ή λίγο γάλα στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν την ανασφάλεια και τον φόβο που εκ των πραγμάτων συνοδεύει την ηλικία τους.

Το 62% από αυτούς τους ηλικιωμένους (που δεν ανήκουν σε αυτούς που εξυπηρετούνταν από το πρόγραμμα «Κάθε μέρα δίπλα τους») δήλωσαν ότι δεν έχουν καθόλου την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν σταθερά ποιότητα και επάρκεια στα γεύματά τους, ενώ το 32% έχουν εδώ και πάρα πολύ καιρό περιορίσει τα βασικά είδη, αλλά και το μέγεθος των μερίδων τους.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ θεωρεί ότι είναι κοινωνικά αναγκαίο να συνεχιστεί το επισιτιστικό πρόγραμμα, η ανθρωπιστική αυτή μορφή βοήθειας στους ηλικιωμένους που έχουν βυθιστεί στην πείνα και την ανέχεια, ως δείγμα ελάχιστης προσφοράς.
Keywords
Τυχαία Θέματα