ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ : ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ



Εκτεθειμένοι έμειναν φέτος πολλοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και άτομα άλλων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που δεν «πρόλαβαν» να εμβολιαστούν για τη φετινή εποχιακή γρίπη, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Σύμφωνα με...

δημοσιεύματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπολογίζεται ότι φέτος δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν περισσότεροι από το 40% αυτών που είχαν ανάγκη το εμβόλιο, δηλαδή αποτελούσαν πληθυσμό υψηλού κινδύνου.

Ο
ΙΣΑ αναφέρει ότι από την αρχή της περιόδου του εμβολιασμού, αρκετοί φαρμακοποιοί ανά την Ελλάδα δήλωναν στους πολίτες ότι οι ποσότητες των εμβολίων που έφτασαν στα χέρια τους ήταν πολύ μικρότερες από τις παραγγελίες τους.

«Το φαινόμενο έφτασε στο απροχώρητο αρχές Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα επιδημίας στη χώρα μας και εμβόλια δεν υπήρχαν για να καλύψουν ούτε τα άτομα υψηλού κινδύνου», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου ο οποίος σημειώνει στο σημείο αυτό ότι η διάρκεια κάλυψης του εμβολίου φτάνει τους 3 μήνες, γεγονός που -όπως υποστηρίζει- αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες της χώρας μας αρχές Ιανουαρίου 2014, αφού ακομη και αυτοί που είχαν εμβολιαστεί αρχές Οκτωβρίου, ήταν ακάλυπτοι.

Παράλληλα, με την κατάσταση των φαρμακείων, φέτος δεν εστάλησαν εμβόλια στις Μονάδες Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και έτσι οι ασφαλισμένοι που εμβολιάζονταν ως πέρυσι στα ΙΚΑ και μετά στον ΕΟΠΥΥ, στον οργανισμό, ήταν αναγκασμένοι να προσφύγουν στα φαρμακεία.

Είναι τραγικό, ότι για ένα εμβόλιο των 6 ευρώ πεθαίνουν άνθρωποι!!!, τονίζει.

Ακόμη, ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την έλλειψη εμβολιαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, σχετικά με τη σοβαρότητα της πρόληψης από την εποχιακή γρίπη, με αποτέλεσμα το χαμηλό εμβολιαστικό status του πληθυσμού, και παράλληλα αναφέρεται και στη στρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, που τρομοκράτησε τα προηγούμενα χρόνια τον πληθυσμό, με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες «πιθανών επιπλοκών» του εμβολίου, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες έκθετους στην πανδημία της γρίπης.

Παροτρύνει όλους τους γιατρούς- μέλη του να βρίσκονται σε διαδικασία επαγρύπνησης και να καθοδηγούν τους ασθενείς τους για τα μέτρα προφύλαξης και την κατάλληλη αντιική θεραπεία, ώστε να περιορίσουν όσο μπορούν τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Τέλος, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένη και χωρίς αποκλίσεις, προσθέτοντας ότι ο αποτελεσματικότερος και ο οικονομικότερος τρόπος να κρατήσει το κράτος υγιείς τους πολίτες και να αποφύγει θανατηφόρες ασθένειες, είναι ο εμβολιασμός.
Keywords
Τυχαία Θέματα