Ημέρα της Ευρώπης εν μέσω κρίσης και ανεργίας...


Πως γιορτάστηκε η Ημέρα της Ευρώπης εν μέσω οικονομικής κρίσης και ανασφάλειας. Τι προβλέπουν 53 οικονομολόγοι για τη συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης
Σε περίοδο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης βρήκε την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ημέρα της Ευρώπης, η οποία...

γιορτάζεται στις 9 Μαΐου.

Η οικονομική κρίση οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στην Ε.Ε. και τα θεσμικά της όργανα. Όλα αυτά, ένα χρόνο μετά το Νόμπελ Ειρήνης που
έλαβε η Ε.Ε. λίγους μήνες πριν.

Όπως κάθε χρόνο, την ημέρα αυτή, την 9η Μαΐου, πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε που σκοπεύουν στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δράσεις και τις πολιτικές της Ε.Ε. Τα κτίρια όπου στεγάζονται τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο μάλιστα, ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό.

Τι είναι η Ημέρα της Ευρώπης;

Η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «δήλωσης Σουμάν». Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για άλλη μια χρονιά όμως οι εορτασμοί επισκιάζονται και φέτος από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη γηραιά ήπειρο. Και όπως δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε και τα θεσμικά της όργανα.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, για τις θέσεις εργασίας τους, για τις συντάξεις τους. Η ανησυχία και απογοήτευση μετατρέπεται συχνά σε οργή, όταν οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι η φωνή τους δεν ακούγεται πλέον στις Βρυξέλλες και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην και σε βάρος τους.

Μπαρόζο: Απειλείται το ευρωπαϊκό όνειρο

Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης σκιαγράφησε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Σε ομιλία του, ο Μπαρόζο δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό όνειρο βρίσκεται υπό απειλή από «την επανεμφάνιση του λαϊκισμού και του εθνικισμού» στα 27 κράτη-μέλη και τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της ΕΕ.

«Σε μία εποχή που τόσοι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την ανεργία, την ανασφάλεια και την αυξανόμενη ανισότητα, ένα είδος «ευρωπαϊκής κόπωσης» έχει εμφανιστεί, το οποίο έχει συνδυαστεί με μία απουσία κατανόησης. Ποιος κάνει τι; Ποιος αποφασίζει για τι; Ποιος ελέγχει ποιον και τι; Και πού οδεύουμε; Είναι ξεκάθαρο: η αδιαφορία τόσων πολλών φιλοευρωπαϊστών αποτελεί κίνδυνο» είπε ο Μπαρόζο, αναγνωρίζοντας ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

«Αυτή η γενιά νέων έχει τα περισσότερα εφόδια στην ιστορία της Ευρώπης, αλλά το 50% βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας» έσπευσε να δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο ισχυρή, όσο ισχυρή τη θέλουν τα κράτη-μέλη της» πρόσθεσε.

Αλληλεγγύη και ο νόμος του ισχυρού

Οι Ιρέν και Άννα από την Σλοβενία

«Το καλό στις διαμαρτυρίες σε χώρες όπως την Ελλάδα και την Ισπανία είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί τραβούν την προσοχή των πολιτικών. Ωστόσο ο τρόπος που το κάνουν προκαλεί ανησυχία. Η βία δεν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά τους. Η λύση θα πρέπει να βρεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι στις χώρες που πλήττονται».

Αυτά λέει η Άννα από την Σλοβενία. Μαζί με τη φίλη της Ιρέν, παρακολουθούν εδώ και χρόνια τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. «Η ευρωπαϊκή πολιτική», λέει η Ιρέν, «είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη περίοδο, αλλά δεν είναι η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία φορά. Ελπίζω να ξεπεράσουμε την κρίση και να προκύψει μια πιο ισχυρή και διεθνώς πιο σημαντική Ε.Ε.».

Ο Φρανσουά είναι Βέλγος και δραστηριοποιείται πολιτικά σε μια οργάνωση νέων. Για τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διεύρυνση της Ε.Ε:

«Η Ε.Ε μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Οι νοοτροπίες των ανθρώπων όμως δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα. Σύντομα θα έχουμε 28 χώρες μέλη. Ίσως θα έπρεπε να σταματήσουμε την περαιτέρω διεύρυνση και να επιφέρουμε καταρχήν σταθερότητα στην Ευρώπη. Σήμερα ο καθένας θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και κανείς δεν αντιλαμβάνεται την Ευρώπη ως σύνολο».

Υπέρ μεγαλύτερης διαφάνειας

Παρόμοια βλέπει τα πράγματα και ο Μπέντζαμιν, από τους Νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές: «Η κοινή Ευρώπη ξεκινά με κοινές εκλογές, όχι μόνον του ΕΚ αλλά και της Κομισιόν.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν ξέρουν ποιος αποφασίζει στις Βρυξέλλες. Λένε όμως πάντα ότι για όλα φταίνε οι Βρυξέλλες. Εντούτοις τα κράτη που έρχονται εδώ, είναι εκείνα που αποφασίζουν. Εάν δεν πάει καλά, φταίνε οι Βρυξέλλες, αν πάει καλά, είναι επιτυχία της δικής μου χώρας. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Η σημερινή ημέρα πάντως στέλνει αναμφίβολα πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα. Οι νέοι Ευρωπαίοι, παρά τους φόβους και τις ανησυχίες τους για το τι μέλλει γενέσθαι στη γηραιά ήπειρο, ενδιαφέρονται για τις πολιτικές εξελίξεις, θέλουν να συμμετέχουν, να δραστηριοποιηθούν πολιτικά και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.

Συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,4% εφέτος προβλέπουν 53 οικονομολόγοι σε έρευνα της ΕΚΤ

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί εφέτος κατά 0,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μεταξύ 53 επαγγελματιών αναλυτών – οικονομολόγων, ακαδημαϊκών και άλλων.

Οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις που είχαν κάνει πριν από τρεις μήνες για μηδενική ανάπτυξη το 2013, ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματα για να προχωρήσει η ΕΚΤ στη λήψη και άλλων μέτρων, μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 0,50% από 0,75% την περασμένη Πέμπτη.

Αντίστοιχα, υπήρξε μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω και της πρόβλεψης των αναλυτών για το ρυθμό ανάπτυξης το 2014 στο 1% από 1,1% στην προηγούμενη έρευνα. Παράλληλα, υπήρξε μία αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για την ανεργία στην Ευρωζώνη εφέτος (στο 12,3% από 12,1%). Αντίθετα, οι αναλυτές βλέπουν τώρα τον πληθωρισμό να είναι λίγο χαμηλότερος εφέτος (στο 1,7% από 1,8% πριν από τρεις μήνες).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε σε ομιλία που έκανε την περασμένη Δευτέρα την ετοιμότητα της τράπεζας να μειώσει και πάλι τα επιτόκια, αν η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινωθεί περαιτέρω.

Στο μηνιαίο δελτίο, όπου παρουσιάσθηκαν και τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «θα παρακολουθεί πολύ στενά» όλα τα οικονομικά στοιχεία, χρησιμοποιώντας μία φράση, με την οποία υποδήλωνε το τελευταίο διάστημα την πρόθεση ανάληψης περαιτέρω δράσης.

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle, ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα