ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ GOOGLE-ΚΟΜΙΣΟΝ



Αίσιο τέλος μπαίνει στην αντιπαράθεση Κομισιόν - Google, μετά τις παραχωρήσεις της αμερικανικής εταιρείας στην προσπάθειά της να γλιτώσει από πρόστιμο-μαμούθ ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ με το οποίο την είχε...

απειλήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την κατηγορία των μονοπωλιακών πρακτικών.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως αποδέχεται τις προτάσεις της Google, ενώ ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες,
εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μετά τρία χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων η νέα πρόταση της Google μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα ανταγωνισμού, κατευνάζοντας τις ανησυχίες της Επιτροπής.
Από την πλευρά της η Google τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή της πως ελπίζει να κλείσει σύντομα το θέμα, ενώ ο ο γενικός σύμβουλος της εταιρείας Κεντ Γουόκερ δήλωσε πως η εταιρεία θα «κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην Ευρώπη».
Πρόκειται για την τρίτη πρόταση που καταθέτει επί τάπητος η Google, την οποία η Κομισιόν δέχθηκε υπό προϋποθέσεις. Οι δύο προηγούμενες προτάσεις απορρίφθηκαν ως ανεπαρκείς, με τη χαρακτηριστική φράση ότι «είναι χειρότερες από το τίποτα».
Σύμφωνα, λοιπόν, με την τρίτη και... φαρμακερή πρόταση, που καλύπτει μόνο τον ευρωπαϊκό χώρο και θα ισχύει για πέντε χρόνια, η αμερικάνικη εταιρεία συμφώνησε να δίνει εξίσου σημαντική θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης σε υπηρεσίες που προσφέρονται από τρίτους.
Επίσης, συμφώνησε και εγγυήθηκε ότι όποτε προβάλλονται τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια ή προϊόντα αγορών, οι αντίστοιχες υπηρεσίες τρίτων θα εμφανίζονται με σαφή και συγκρίσιμο τρόπο.
Ενας ανεξάρτητος οργανισμός θα αναλάβει να εξακριβώσει εάν η Google τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Με αυτές τις προτάσεις η Google, που κατέχει περισσότερο από το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς αναζήτησης στο Internet (έναντι 70% στις ΗΠΑ), γλιτώνει πρόστιμα που θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 10% του συνολικού τζίρου της, δηλαδή γύρω στα 4 δισ. ευρώ, όπως την είχε απειλήσει στα μέσα Ιανουαρίου ο Αλμούνια.
«Χωρίς να εμποδίζουμε την Google να προβάλει τις δικές της υπηρεσίες, θα δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ ανταγωνιστικών υπηρεσιών που θα παρουσιάζονται με παρόμοιο τρόπο.
Keywords
Τυχαία Θέματα