«Κόκκινα» δάνεια: Ποιοι θα «σωθούν»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενέκρινε τελικά το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που προωθεί το υπουργείο....

Ανάπτυξης για ψήφιση μέσα στον Ιούνιο.

Το συγκεκριμένο σχέδιο τείνει να γίνει δώρο άδωρο για τους περισσότερους δανειολήπτες, αφού θα έχει εφαρμογή μόνο σε ενήμερους οφειλέτες, οι οποίοι βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους, εξαιτίας
μείωσης των εισοδημάτων τους ή επειδή δεν έχουν εισοδήματα λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Το σχέδιο προβλέπει ρύθμιση ενυπόθηκων δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά ή πιστωτικές κάρτες) που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και για τα οποία έχει εγγραφεί ως υποθήκη η κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ ενέκρινε το σχέδιο με τρεις παρατηρήσεις: Να υπάρχει αυστηρός έλεγχος για το αν τηρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, να εξασφαλιστεί μέσω των δικαιολογητικών ότι εντάσσονται αυτοί που πράγματι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και, τρίτον, να υπάρχουν αυστηρότατα πρόστιμα και κυρώσεις σε όσους αποδειχτεί ότι εντάχθηκαν παρανόμως. Η διοίκηση της ΕΚΤ ζητεί επίσης να υπάρχει «ανεξάρτητος ελεγκτής», ο οποίος θα παρακολουθεί τις επιπτώσεις εφαρμογής του σχεδίου στις ελληνικές τράπεζες.

Οι λεπτομέρειες

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και άνεργοι με ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, αλλά μόνο αν το συγκεκριμένο εισόδημα έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με το 2009. Για την ένταξη στη ρύθμιση θα αξιολογείται εκτός του εισοδήματος και η συνολική περιουσία του δανειολήπτη.

Οσοι ενταχθούν θα έχουν περίοδο χάριτος 48 μηνών, κατά την οποία η μηνιαία δόση προς την τράπεζα δεν θα ξεπερνά το 30% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος (στη δόση θα εντάσσονται τόσο τμήμα των τόκων, όσο και τμήμα του κεφαλαίου) με το ίδιο επιτόκιο.

Οικογένειες με εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ θα απολαμβάνουν χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτό που προβλέπει η σύμβαση δανείου που θα ανέρχεται σε 0,75% συν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ (δηλαδή σήμερα θα είχαν επιτόκιο 1,5%). Ειδικά για τους ανέργους που έχουν ως μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή τόκων για έξι μήνες, καθώς και δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζουν ότι με το σχέδιο νόμου που θα καταθέσουν ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του νόμου Κατσέλη, με στόχο να σταματήσουν οι μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες στις οποίες βρίσκονται πολλοί δανειολήπτες.

Για παράδειγμα, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Προβλέπεται, επίσης, καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο, αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης.

Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα