Μετά το Πάσχα ο ανασχηματισμός- Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Επίμονες σκέψεις για επίσπευση του ανασχηματισμού έχουν καταλάβει εσχάτως το Μέγαρο Μαξίμου που προβληματίζεται έντονα από τις συνεχόμενες αρρυθμίες της κυβέρνησης, τις συγκρούσεις μεταξύ υπουργών και το κλίμα έντασης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.....
Οπως πρώτο είχε γράψει το newpost, αν και η αρχική σκέψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά ήταν να προχωρήσει στις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος μετά την ολοκλήρωση του επόμενου γύρου των
διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα αλλά και το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται ότι μεταβάλλει στάση μπροστά στην εξαιρετικά δυσάρεστη εικόνα που μεταδίδει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα, αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - την είχε ζητήσει προ ημερών και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος - προκειμένου να γίνει μία συνολική αποτίμηση και να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το βαθμό συμμετοχής των δύο κυβερνητικών εταίρων και τα πρόσωπα που θα στηρίξουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Βενιζέλος έχει επιχειρηματολογήσει δημοσίως υπέρ της ανάγκης αλλαγής προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα ενώ είναι δεδομένη η απόφασή του να αναβαθμίσει την εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στο νέο σχήμα, με βουλευτές.

Ταυτοχρόνως, θέτει και θέμα αξιολόγησης των υπουργών και του έργου που παράγουν. Και ο κ. Φ. Κουβέλης, όμως, φαίνεται να έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πιο θετικά το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, μετά την δυσάρεστη έκπληξη της δημόσιας αντιπαράθεσης των δύο υπουργών που στηρίζει, των κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη, με αφορμή την επίμαχη διάταξη για τους συμβασιούχους. Και αυτό, παρ ότι αποσαφηνίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι εξακολουθεί να στηρίζει σθεναρά και τους δύο υπουργούς.

Η πρόσφατη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τον ορισμό έξι νέων αναπληρωτών υπουργών δίνει τη δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να διασφαλίσει μεγαλύτερες ισορροπίες τόσο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων όσο και εσωκομματικά, ενώ τον διευκολύνει στον έλεγχο του κυβερνητικού έργου σε τομείς ευθύνης που θα αναληφθούν από τους κυβερνητικούς εταίρους. Δεν είναι τυχαίο ότι η μία από τις θέσεις αναπληρωτών υπουργών έχει προβλεφθεί για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου τα προβλήματα συνεννόησης με τον κ. Αντ. Μανιτάκη - την παρουσία του οποίου στην κυβέρνηση απαιτεί η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σταθεροί πυλώνες της κυβέρνησης θεωρούνται οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστ. Χατζηδάκης, Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος και Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος. Αντιθέτως, εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η αντικατάσταση του συνόλου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ( το πρόσφατο επεισόδιο με την υφυπουργό κ. Σκοπούλη απλώς επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου ) αλλά και του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, τον οποίον η κυβέρνηση «άδειασε» με τρόπο ηχηρό προ διημέρου, αναγκάζοντάς τον να πάρει πίσω τη διάταξη για την αύξηση των συντάξεων του ΟΑΕΕ.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θεωρείται αδιαπραγμάτευτη η στήριξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Τσαυτάρη και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θαν. Κούρκουλα, όχι όμως και του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Λιβιεράτου, ο οποίος περιλαμβάνεται στους πιθανούς προς απομάκρυνση. Από τα ονόματα που ακούγεται ότι θα θελήσει να αξιοποιήσει ο κ. Βενιζέλος είναι αυτά των κ. Γ. Μανιάτη, Συμ. Κεδίκογλου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα