Μια παγκόσμια πατέντα, δοκιμάζεται στις παραλίες της Κρήτης


Πρόκειται για μια παγκόσμιας πρωτοτυπίας συσκευή, εξολοκλήρου σχεδιασμένη από το εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία θα επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων που...

αδυνατούσαν μέχρι σήμερα να μπουν στη θάλασσα

Μόνο στις φωτογραφίες έβλεπαν παλιότερα τα άτομα με κινητικά προβλήματα τις θάλασσες. Το δικαίωμά τους για ζωή ήταν απολύτως περιορισμένο. Τώρα όμως με μια πρωτοποριακή συσκευή που έχει εφεύρει το Πανεπιστήμιο Πατρών τα πράγματα άλλαξαν και ακόμη και τα ΑΜΕΑ
μπορούν να χαρούν το μπάνιο στη θαλασσα!

Ήδη μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης διερευνά, σε συνεργασία με τους δήμους, τη δυνατότητα προμήθειας της περίφημης συσκευής Seatrac για την πρόσβαση ΑΜΕΑ σε παραλίες που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες παραλίες της χώρας!

«Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της ρόλου, της συνεργασίας της με άλλους φορείς αλλά και τη συμβολή της στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του νησιού αλλά και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου προτίθεται να προχωρήσει στην αγορά της συσκευής «Seatrac». Πρόκειται για μια παγκόσμιας πρωτοτυπίας συσκευή, εξολοκλήρου σχεδιασμένη από το εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία θα επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα χωρίς τη συνδρομή τρίτων. Υπήρχαν κάποιες παλαιότερες κατασκευές, πλην όμως καμία δεν έδινε στον χρήστη την απόλυτη αυτονομία.» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης κ.Κουκιαδάκης εισηγήθηκε το θέμα στην αρμόδια επιτροπή Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συμβούλιου Κρήτης.

Μέχρι σήμερα τέτοιες συσκευές έχουν τοποθετηθεί:

-το 2010 πέντε συσκευές τοποθετήθηκαν αρχικά σε παραλίες της Αχαΐας.
-Το 2011 τρεις ακόμα από αυτές τοποθετήθηκαν δοκιμαστικά στην Αττική.
-Το 2012 στην Περιφέρεια Αττικής, σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση εγκαταστάθηκαν εφτά διατάξεις σε Γλυφάδα, Κερατέα, Πόρτο Ράφτη, Λούτσα, Νέα Μάκρη, Αλεποχώρι και Σαλαμίνα

Ο σχεδιασμός της είναι λιτός, οικολογικός και πάνω απ' όλα λειτουργικός για τους χρήστες της. Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει ένα κάθισμα και με την ηλιακή ενέργεια κινείται σε σταθερή τροχεία. Ο χειρισμός της είναι εξίσου απλός, αφού το μόνο που χρειάζεται ο χρήστης είναι ένα απλό αδιαβροχοποιημένο τηλεχειριστήριο με δύο μόλις κουμπιά, ένα για τη θάλασσα και ένα για την ξηρά.

Η βασική ιδέα εξάλλου είναι να μπορέσει ο καθένας, από εκεί που φτάνει το αναπηρικό αμαξίδιο, να χρησιμοποιήσει κάτι ώστε να μπει στη θάλασσα και να φτάσει στο σημείο από το οποίο μπορεί να κολυμπήσει. Ένα ικανοποιητικό βάθος είναι 80 πόντοι. Το συνολικό μήκος της διαδρομής που καλύπτει η διάταξη είναι περίπου 15 μέτρα εντός και εκτός νερού. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, ο σχεδιασμός των συσκευών έγινε έτσι ώστε να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Αφενός λοιπόν έχουμε μια καθαρά “πράσινη” συσκευή και αφετέρου είναι καλαίσθητη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο διάδρομος είναι ξύλινος και η ράγα βρίσκεται αρκετά χαμηλά. Στην ουσία, το μόνο που εξέχει είναι ο “πύργος” του ηλιακού συλλέκτη.

«Ενδεικτικό της απήχησης της συσκευής είναι και η εκτός συνόρων επιτυχία που γνωρίζει, αφού μέχρι στιγμής τέσσερις έχουν τοποθετηθεί στην Κύπρο, υπάρχει ενδιαφέρον από την Κροατία και κυρίως έχουν γίνει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσβάσιμο Τουρισμό» αναφέρει ο κ.Κουρκιαδάκης. Και καταλήγει:

«...σε μία περίοδο κρίσης οφείλουμε ως δημόσιος φορέας να αναζητούμε νέα τουριστικά προϊόντα που θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης (μην ξεχνάμε ότι τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη αριθμούν περί τα 80.000.000) αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Πάνω απόλα όμως είναι δείγμα πολιτισμού το να ενδιαφέρεσαι για άτομα που χρειάζονται βοήθεια»

cretalive.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα