Νέα δημοσκόπηση: 66% να αλλάξει το Σύνταγμα. 90% υπέρ της προεδρικής δημοκρατίας!!!

Βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς ζητούν οι πολίτες, όπως αποκαλύπτει μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το theTOC survey.

Στην συντριπτική τους πλειονότητα, σε ποσοστό 90%, οι πολίτες ζητούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απ’ ευθείας από τον λαό και να του δοθούν ενισχυμένες αρμοδιότητες, γεγονός που, ουσιαστικά, παραπέμπει σε Προεδρική Δημοκρατία. Το 66% των ερωτηθέντων επίσης τάσσεται υπέρ της αλλαγής του
Συντάγματος.

Εξίσου υψηλό ποσοστό – της τάξης του 86% – τάσσεται υπέρ της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, ενώ σε ό,τι αφορά το εκλογικό σύστημα η μεγάλη πλειονότητα κινείται πολύ κοντά στην απλή αναλογική: Το 82% ζητά να καταργηθεί η το bonus των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Μοιρασμένοι εμφανίζονται ο πολίτες σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής των βουλευτών, με το 48% να τάσσεται υπέρ της εκλογής με λίστα και το 47% υπέρ της διατήρησης του σταυρού προτίμησης. Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις και στο ερώτημα αν πρέπει να αλλάξουν όλες οι εκλογικές περιφέρειες και να γίνουν μονοεδρικές: Το 45% επιθυμεί μονοεδρικές και το 44% διατήρηση του ισχύοντος συστήματος.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο thetoc.gr

Πέτρος Χασάπης
Keywords
Τυχαία Θέματα