Νομοθετική ρύθμιση για εξπρές απολύσεις των επίορκων και δευτεροβάθμια συμβούλια

Την υπέρβαση του τελευταίου, δύσκολου εμποδίου των μαζικών αποχωρήσεων από το δημόσιο επιδιώκει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη μία και μισή το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου....

Η πρόσκληση του κ. Σαμαρά προς τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη αντανακλά την αγωνία της κυβέρνησης να
κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες πριν από την Τρίτη. Την ίδια ώρα, ως θετική εξέλιξη κρίνεται η διαρροή από το Reutres ότι έκλεισε η συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα. Όπως υποστηρίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου, «Oλοκληρώθηκε η αξιολόγηση της Ελλάδας από την τρόικα και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης πολύ σύντομα».

Ο πρωθυπουργός πάντως ενημερώνει αυτή την ώρα τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το κλίμα που συνάντησε στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο η ελληνική αντιπροσωπεία και για το σαφέστατο αυστηρό μήνυμα που απεστάλη στον υπουργό Οικονομικών Γιανν. Στουρνάρα να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες μέχρι την Τρίτη για να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της δόσης.

Οι πιέσεις που δεχθήκαμε ήταν αφόρητες, σημειώνουν στελέχη που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή και υπογραμμίζουν ότι οι δανειστές δεν αφήνουν απολύτως κανένα περιθώριο στην Αθήνα για καθυστέρηση στο επίμαχο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο. Επιβεβαιώνουν, δε, ότι η τρόϊκα απαιτεί πλέον να υπάρξει συμφωνία, η οποία δεν θα περιορίζεται στο ζήτημα των επίορκων, αλλά θα περιλαμβάνει και τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος δίνει το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης με σημερινή του συνέντευξη στην Ημερησία, στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιστάσεις του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη που διαφωνεί με την παραπάνω θέση, θεωρώντας ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός στην πραγματικότητα ανοίγει την κερκόπορτα για αθρόες απολύσεις στο δημόσιο.

Μέχρι στιγμής αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι είναι στην πάση θυσία επίσπευση εκδίκασης όλων των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων. Συμβούλια, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη ζητήσει από τους συναδέλφους του να καταρτίσουν τους καταλόγους με τους επίορκους και όσους έχουν εκκρεμότητες στα πειθαρχικά συμβούλια, προκειμένου να παραδώσει τον πλήρη κατάλογο στον πρωθυπουργό. Οπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρά σε απομακρύνσεις εξπρές των επίορκων υπαλλήλων, πιθανότατα με την κατάργηση των Δευτεροβάθμιων Συμβουλίων.

Ο κ. Μανιτάκης επιχείρησε να κάμψει την αδιάλλακτη στάση της τρόϊκας στο αίτημα για απολύσεις 20000 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του 2014, αντιπροτείνοντας εναλλακτικά σενάρια για την κινητικότητα, τα οποία συνυπολογίζουν και τις μαζικές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ωστόσο, δεν κάμφθηκαν.

Ενα ακόμη ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών είναι η νέα απαίτηση της τρόϊκας να εξαιρεθούν από την ρύθμιση που προωθείται για τα δάνεια, τα μη ενήμερα δάνεια, προκειμένου να μην λειτουργήσει ως κίνητρο για αύξηση των κόκκινων δανείων. Η Αθήνα θεωρεί ότι η ρύθμιση έχει κυρίως νόημα για όσους αδυνατούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και όχι γι αυτούς που έστω και δύσκολα ανταποκρίνονται.

Σε ό,τι αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε μείωση κατά 15% του υφιστάμενου φόρου, ενώ έχουν κλειδώσει και οι ρυθμίσεις για τα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Νίκος Τριαντάφυλλοςnewpost
Keywords
Τυχαία Θέματα