Ο νέος χρόνος φέρνει νέα λουκέτα για τη βιοτεχνία ...

«Φοβάμαι ότι με τα νέα φορολογικά μέτρα πολλές θα είναι οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν μέσα στο 2013. Και με το 50% της μεταποίησης αδρανοποιημένο, όπως έχουν δείξει έρευνες, δεν μπορεί να...
κινηθεί η οικονομία. Aν δεν υπάρχει παραγωγή η αγορά δεν κινείται μόνο με τις καφετέριες», τόνισε πολύ χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης
κ. Γιάννης Παπαργύρης.

Το 2012, η κρίση, δεν άφησε κανένα παραγωγικό κλάδο ανέπαφο. Όλοι οι κλάδοι βάλλονται, απλώς ορισμένοι βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση, όπως οι κλάδοι της οικοδομής, του αυτοκινήτου, του ξύλου, των επιγραφών.

«Από τις επιχειρήσεις που είναι γραμμένες στα συνδικαλιστικά τους όργανα, στα κλαδικά σωματεία, εκτιμούμε ότι ένα ποσοστό 20%-30% βγήκε εκτός αγοράς, κάτι που φάνηκε και από τη μειωμένη συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές για την Ομοσπονδία.

«Η κατάσταση σε ορισμένους κλάδους μπορεί να περιγραφεί, δίχως υπερβολή, τραγική. Αρκεί να πω ότι στις επιχειρήσεις επιγραφών, το 80% των εργαζομένων έχει απολυθεί. Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση, χειροτερεύει και με τα μέτρα και τα πρόστιμα των δήμων» προσθέτει ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ.

Όλα τα οικοδομικά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν μεγάλη κρίση, όπως και τα τεχνικά γενικότερα, ενώ στον κλάδο ένδυσης, που περνάει μία μακροχρόνια κρίση, οι εταιρείες που έχουν μείνει εγγεγραμμένες στα σωματεία είναι περί τις 100-120, από περισσότερες από 1.000 μέχρι πριν λίγα χρόνια.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει στηριζόμενη αποκλειστικά στις υπηρεσίες. Χρειαζόμαστε παραγωγή και οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις, με το βαρύ πλήγμα που έχουν δεχθεί, δύσκολα θα μπορέσουν να αντέξουν στα νέα φορολογικά μέτρα», προβλέπει ο κ. Παπαργύρης.

voria.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα