Ο Σεπτέμβρης έρχεται με απανωτές τις ΦΑΠες...



Μία εβδομάδα έμεινε για να υποδεχτούμε τον Σεπτέμβριο, ο οποίος αναμένεται να είναι ο πιο δύσκολος μήνας των τελευταίων ετών, μια και είναι γεμάτος υποχρεώσεις, η εκπλήρωση των οποίων προϋποθέτει ταλαιπωρία και δυστυχώς αρκετά μετρητά. Σε...

εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος 2012, τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν το πολύ σε δύο δόσεις, η μία εκ των οποίων μέσα στο Σεπτέμβριο. Θα πρέπει να πληρώσουμε φόρο πολυτελείας και ΦΑΠ 2012, ενώ θα πρέπει να τρέξουμε για να απαλλαγούμε (εφόσον
πληρούμε τις προϋποθέσεις) από μια σειρά ακόμη υποχρεώσεων.

Ποια είναι τα βάρη για τα οποία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι;

- Θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του φόρου πολυτελείας σε όσους έχουν αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 1929 κυβικών εκατοστών (και πισίνες). Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει σε πόσες δόσεις θα εξοφληθεί αυτός ο φόρος. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι θα υιοθετηθεί μια διαδικασία η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα και ο τελευταίος να έχει πληρώσει έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2014, προκειμένου τα έσοδα να περαστούν στο φετινό προϋπολογισμό.
- Θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε όσους την 1η Ιανουαρίου 2012 είχαν ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι ο πέμπτος διαδοχικός φόρος ακινήτων που πληρώνουν φέτος οι ιδιοκτήτες καθώς έχουν προηγηθεί:
· Οι δόσεις του χαρατσιού της ΔΕΗ για το 2012
· Ο ΦΑΠ του 2010
· Ο ΦΑΠ του 2011
· Το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2013
- Θα πρέπει να τρέξουμε να εξασφαλίσουμε ρύθμιση για το στεγαστικό μας δάνειο. Η υπουργική απόφαση που προβλέπει τα δικαιολογητικά υπεγράφη τον Ιούλιο. Από αυτό το χρονικό σημείο και μετά οι ενδιαφερόμενοι έχουν έξι μήνες στη διάθεσή τους προκειμένου να ενταχθούν στο νόμο και να εξασφαλίσουν ότι θα πληρώνουν δόση που δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Δεν είναι μια υποχρέωση που πρέπει οπωσδήποτε να εκπληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, ωστόσο πολλοί εκτιμάται ότι θα σπεύσουν για να κάνουν τη ρύθμιση προκειμένου να ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους.
- Θα πρέπει να αναζητήσουμε απαλλαγή από το χαράτσι της ΔΕΗ (το οποίο έχουμε ήδη ξεκινήσει να πληρώνουμε από τον Ιούλιο). Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων σε όσους μπορούν να εξαιρεθούν από χαράτσι ξεκινάει την 1η Σεπτέμβρη.

Την πληρώνουν ακόμα και όσοι έχουν μηδενικό εισόδημα

Το ότι όσοι έχουν ενεργό το μπλοκ παροχής υπηρεσιών επιβαρύνονται υποχρεωτικά με το τέλος επιτηδεύματος ήταν λίγο πολύ γνωστό. Το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρύνονται με το αυξημένο χαράτσι των 650 ευρώ και όχι το 500άρικο αποτελεί μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη. Και αυτό γιατί η εφορία δεν απαλλάσσει ούτε καν τους έχοντες μηδενικό εισόδημα από την υποχρέωση να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο πολλοί έσπευσαν πέρυσι να κλείσουν τα μπλοκάκια τους -και μάλιστα αναδρομικά- πληρώνοντας το ανάλογο πρόστιμο στην εφορία. Για φέτος το κίνητρο να διακόψει κάποιος την επιχειρηματική του δραστηριότητα έγινε ακόμα πιο ισχυρό, μια και το τέλος επιτηδεύματος αυξήθηκε από τα 500 στα 650 ευρώ. Ένας τρόπος υπήρχε να μην επιβαρυνθεί κάποιος με αυτή την αύξηση: να αντιμετωπιστεί από την εφορία ως μισθωτός και όχι ως ελεύθερος επαγγελματίας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει είτε να έχει το πολύ τρεις εργοδότες με τους οποίους να υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση έργου, είτε να υπάρχουν και περισσότεροι από τρεις εργοδότες αλλά ο ένας εξ αυτών να αποδίδει πάνω από το 75% του συνολικού τζίρου.
Για να γλιτώσει κάποιος τα επιπλέον 150 ευρώ -εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί μισθωτός- αρκεί να συμπληρώσει έναν κωδικό στο έντυπο Ε1 πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσής του. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δεν έκοψε κανένα δελτίο παροχής υπηρεσιών μέσα στο 2012 και δεν θέλει να κλείσει το μπλοκάκι του για τους δικούς του λόγους να γλιτώσει το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος; Η απάντηση της εφορίας είναι αρνητική. Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο ότι ο… κανένας εργοδότης είναι λιγότερος από τους τρεις εργοδότες. Το ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας, όμως, είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνει τέτοια περιθώρια. Με το που θα επιδιώξει ο έχων το μηδενικό εισόδημα να διεκδικήσει το δικαίωμα στο αυτονόητο, η εφορία θα του ζητήσει… ΑΦΜ του εργοδότη. Ο «κανένας» δεν έχει ΑΦΜ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η φορολογική δήλωση να μην μπορεί να προχωρήσει. Συμπέρασμα; Και ο επιτηδευματίας με μηδενικό εισόδημα επιβαρύνεται τελικώς με το χαράτσι των 650 ευρώ.

Toυ Νίκου Σαμοΐλη

tokarfi.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα