Οι 10 πόλεις με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση



Η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στις περισσότερες πόλεις του κόσμου δεν καλύπτει τα επίπεδα ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ-WHO) με αποτέλεσμα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού και άλλων ασθενειών.

Η βάση δεδομένων «αστικού αέρα» περιλαμβάνει 1600 πόλεις σε 91 χώρες, 500 περισσότερες από την προηγούμενη βάση του 2011, γεγονός ενδεικτικό της αυξημένης ευαισθητοποίησης παγκοσμίως για το μείζον ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιπτώσεών του.

Μόλις το 12% των κατοίκων των αστικών
κέντρων διαμένουν σε πόλεις όπου η ποιότητα του αέρα εμπίπτει στα όρια ασφαλείας του ΠΟΥ. Απεναντίας, ο μισός αστικός πληθυσμός εκτίθεται σε ατμοσφαιρική ρύπανση 2,5 φορές υψηλότερη από τα συνιστώμενα επίπεδα ασφαλείας του ΠΟΥ.

Βασική πηγή του κακού είναι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με κυριότερες εκφάνσεις της την ενεργειακή παραγωγή από εργοστάσια άνθρακα-παρά τα εξωφρενικά που υποστηρίζουν κατά καιρούς ορισμένοι αμετανόητοι υποστηρικτές του λιγνίτη ακόμα και στις παντελώς υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά, κοινωνικά και υγειονομικά ηλεκτροπαραγωγικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας- και την εκτεταμένη χρήση των αυτοκινήτων αντί των μέσων μαζικής μεταφοράς και του ποδηλάτου στις αστικές μετακινήσεις.

Επίσης, ευθύνονται η μη αποδοτική χρήση ενέργειας στα κτήρια και η ανεξέλεγκτη χρήση ακατάλληλης βιομάζας στη μαγειρική και τη θέρμανση, αιτία της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα της χώρας μας.

«Υπερβολικά πολλά αστικά κέντρα στις μέρες μας τυλίγονται από μολυσμένο αέρα σε βαθμό που ο ουρανός δεν είναι ορατός», επισημαίνει η Δρ Φλάβια Μπουστρέο από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας Οικογένειας, Παιδιών και Γυναικών του ΠΟΥ.

Βασικό κριτήριο για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα είναι οι τιμές των μικροσωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερης (PM2.5).

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο αέρας αυτός είναι πολύ επικίνδυνος για να τον αναπνεύσουμε. Έτσι, ένας αυξανόμενος αριθμός πόλεων και κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες των κατοίκων τους, ιδίως των παιδιών και των ηλικιωμένων» προσθέτει.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ τον προηγούμενο μήνα, η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν υπεύθυνη για το θάνατο 3,7 εκατ. ανθρώπων ηλικίας κάτω από 60 έτη το 2012. Μαζί με τη ρύπανση εσωτερικού χώρου, η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι εκ των σημαντικότερων υγειονομικών κινδύνων σε όλο τον κόσμο.

Συνολικά, ατμοσφαιρική ρύπανση σκότωσε περισσότερους από έξι εκατομμύρια ανθρώπους το 2012, περισσότερους από το AIDS και την ελονοσία μαζί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι πόλεις με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο είναι:

1. Δελχί, Ινδία

2. Πάτνα, Ινδία

3. Γκουαλιόρ, Ινδία

4. Ραϊπούρ, Ινδία

5. Καράτσι, Πακιστάν

6. Πεσαβάρ, Πακιστάν

7. Ραβαλπιντί, Πακιστάν

8. Χοραμαμπάντ, Ιράν

9. Αχμενταμπάντ, Ινδία

10. Λάκναου, Ινδία

Πηγή: econews.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα