Π. Τόμσεν: Χωρίς μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δε θα ανακάμψει

Με αποκλειστική συνέντευξή που παραχώρησε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον Θάνο Δημάδη, ο επικεφαλής του αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν μιλάει για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας. Ταυτόχρονα, όμως, κάνει και την αυτοκριτική του για τα λάθη που- όπως λέει- έκανε μέχρι σήμερα ο ίδιος στην περίπτωση του ελληνικού προβλήματος, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή τη φορά δε θα επαναληφθούν.
Όπως εξηγεί, το 2011 ήταν
μία χρονιά που σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις άρχισαν να λιμνάζουν εξαιτίας καθυστερήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, «με συνέπεια να οδηγηθούμε στα απογοητευτικά αποτελέσματα της μεγάλης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας στην οικονομία».

Ο Π. Τόμσεν χαρακτηρίζει τα προηγούμενα δύο χρόνια ως «τη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής» και υπόσχεται ότι από 'δω και μπρος τα αποτελέσματα στο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης δε μπορούν να επέλθουν «με άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και νέες αυξήσεις φόρων».

«Έκανα λάθος που δεν άσκησα μεγαλύτερες πιέσεις για δραστικότερες περικοπές δαπανών», τονίζει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας «σκληρό χορό» απολύσεων στο δημόσιο τομέα και κλείσιμο άχρηστων δημοσίων οργανισμών αφού, όπως λέει, «για μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να συρρικνωθεί το δημόσιο». «Είναι τώρα η ώρα να σπάσουν ταμπού στην Ελλάδα» σε ότι αφορά τον δημόσιο τομέα, λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο κ. Τόμσεν αφήνει να εννοηθεί ότι το νέο πρόγραμμα είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, ενώ θέτει την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή του ως προαπαιτούμενο για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη. «Αν αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα υπάρχει θεμελιώδες έλλειμμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, τότε η χώρα δε θα μπορέσει να ανακτήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητάς της εντός της ευρωζώνης».

Τέλος, ο Πολ Τόμσεν δηλώνει με νόημα ότι «η ειδική βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα έχει όρια», παίρνοντας εκ μέρους του Ταμείου σαφείς αποστάσεις στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί και νέα χρηματοδοτική στήριξη. «Αν συμβεί αυτό, τότε ναι, θα υπάρχει πρόβλημα» σημειώνει, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που το Ταμείο δίνει έγκριση για τη χορήγηση νέου πακέτου δανείου προς τη χώρα μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα