Περιπλάνηση στις ιστορίες των Ελλήνων μεταναστών…

By Αννα Γεωργούλη
Το δεύτερο κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αμερική, οι μετανάστες δηλαδή των ετών μεταξύ 1965 με 1980, άλλαξε ριζικά το “τοπίο” στο Κουινς μετατρέποντας την Αστόρια στην μεγαλύτερη “ελληνική πόλη” εκτός της Αθήνας.
Την Πέμπτη παρουσιάστηκε στο Queens College ένα πρωτοποριακό...

πρόγραμμα που θα επιχειρήσει να συλλέξει όλες τις προφορικές ιστορίες των μεταναστών του δεύτερου
κύματος, πριν αυτές χαθούν στο πέρασμα του χρόνου. Ο Νικόλας Αλεξίου, καθηγητής κοινωνιολογίας του Queens College, εξηγεί πως είναι σημαντικό να αποτυπωθούν αυτές οι ιστορίες, καθώς δεν υπάρχει αρχείο για τους Ελληνοαμερικανούς.

Ο καθηγητής, αφιέρωσε τον τελευταίο χρόνο στην έρευνα των απογραφικών στοιχείων των ΗΠΑ αλλά και σε συνεντεύξεις δεκάδων Ελληνοαμερικών που συγκέντρωσε, ηλικιωμένων αλλά και νεότερων. Όλη η έρευνα και οι συνεντεύξεις του καθηγητή είναι διαθέσιμες στο κοινό στο website του προγράμματος www.qc.cuny.edu/greekoralhistory. Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1,3 εκατομμύρια πολιτών ελληνικής καταγωγής στην ΗΠΑ και περίπου 178.000 στην Νέα Υόρκη.

Τα επίσημα στοιχεία έχουν επικεντρωθεί σε προσωπικότητες όπως η Ολυμπία Δουκάκη ή ο Τέλης Σαβάλας, ωστόσο “Δεν ξέρουμε πολλά για αυτούς που πραγματικά δημιούργησαν την κοινότητα.” λέει ο Νικόλας Αλεξίου και αναφέρεται στους επιχειρηματίες, τους πολιτικούς και γενικά τους κατοίκους της Αστόρια.

Η Αλεξάνδρα Καβουρα , μια 22χρονη φοιτήτρια του Queens College και πρόεδρος της “ελληνικής λέσχης” συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα, “Σαν παιδί μεταναστών είδα την ανάγκη καταγραφής την ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών και νομίζω πως το Queens College είναι το κατάλληλο μέρος να γίνει αυτό.”

Ο επιχειρηματίας Πάνος Αδαμόπουλος ξεκαθαρίζει πως ενώ το πρώτο κύμα μετανάστευσης, οι μετανάστες δηλαδή των ετών μεταξύ 1900 και 1920, αφορά Έλληνες που ήρθαν για να βοηθήσουν της οικογένειες του πίσω στην πατρίδα, “Το τελευταίο κύμα μετανάστευσης αποτελούσαν άνθρωποι που αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή, είτε σε οικονομικό είτε σε εκπαιδευτικό επίπεδο.” Ο κ. Αδαμόπουλος 63 ετών σήμερα είναι ένας από αυτούς που διηγήθηκε στην ιστορία του για τις ανάγκες του προγράμματος. Επίσης, τόνισε πως οι Έλληνες μετανάστες έχτισαν σχολεία, δημιούργησαν ιδρύματα και ίδρυσαν επιχειρήσεις, όμως οι νεότεροι δεν έχουν το ίδιο ενδιαφέρων για όλα αυτά. Ωστόσο ελπίζει πως αυτό θα αλλάξει πως οι νέοι θα δείξουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές τους ρίζες και παραδόσεις ενώ παράλληλα θα χαράξουν τον δικό τους δρόμο στην αμερικανική κοινωνία.

Να πούμε τέλος πως το πρόγραμμα χρηματοδοτείτε και υποστηρίζεται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο κ.Αλεξίου θα συνεχίσει να προσθέτει μαρτυρίες στο αρχείο “Οι άνθρωποι της κοινότητας θα πρέπει να μάθουν το παρελθόν αυτών που την δημιούργησαν ώστε να υπάρχει σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.” όπως χαρακτηριστικά λέει...
usa.greekreporter.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα