Πως έγιναν κουρεμένα ομόλογα, οι καταθέσεις Ταμείων και Επιμελητηρίων

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Μετά το κούρεμα οι τράπεζες θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους με περίπου 30 δις ευρώ, δανεικά, που θα χρεωθεί το ελληνικό δημόσιο. Τα Ταμεία και το συνταξιοδοτικό- ασφαλιστικό σύστημα; Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι; Στον Καιάδα..
Κεφάλαια μετά τα Ταμεία, έχασαν και τα Επιμελητήρια με τον ίδιο τρόπο. Η Τράπεζα
της Ελλάδος (ΤτΕ) πήρε τις καταθέσεις τους και τις έβαλε σε ελληνικά ομόλογα χωρίς καν να τα ρωτήσει. Ενώ όμως τα επιμελητήρια εμφανίζονται έτοιμα να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες, τα Ταμεία παριστάνουν τον τερματοφύλακα που τρώει κι άλλα γκολ. Κάθονται ήσυχα, ήσυχα, αποδεχόμενα τις απώλειες, ενώ τώρα η ΤτΕ απαντάει πως έτσι έπρεπε να κάνει...

Σχεδόν μηδενικά χρονικά περιθώρια έχουν πλέον οι Έλληνες συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι αλλά και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες των Επιμελητηρίων για να αντιδράσουν πριν υποστούν τρομακτικές απώλειες για τα κεφάλαιά τους και τη ζωή τους. Το «κούρεμα» προχωρά χωρίς «κόκκινες γραμμές» και άλλα «περιττά»... Ήδη πριν από αυτό ξεκίνησε η διαδικασία για περικοπή των επικουρικών συντάξεων, καθώς τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, τοποθετήθηκαν από την ΤτΕ σε ελληνικά ομόλογα τα οποία θα κουρευτούν.

Με άλλα λόγια τα Ταμεία έχουν απώλειες στα αποθεματικά τους που φθάνουν ή ξεπερνούν το 60% ενώ και τα Επιμελητήρια όπως μόλις πρόσφατα έγινε γνωστό, έχουν υποστεί την ίδια μεταχείριση. Όλοι είχαν (υποχρεωτικά) καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος και όλων τα κεφάλαια επενδύθηκαν σε ελληνικά ομόλογα που κατέρρεαν την ίδια ώρα που funds και τράπεζες τα ξεπούλαγαν και αγόραζαν ασφαλιστήρια συμβόλαια CDS για να προστατευθούν ή να κερδοσκοπήσουν...

Έτσι η τρομακτική αντίθεση στην μεταχείριση των κεφαλαίων από τη μία των συνταξιούχων και από την άλλη των τραπεζών προκαλεί. Το ερώτημα εύλογο: Οι μεν τράπεζες αγόραζαν ελληνικά ομόλογα και έπαιρνα αυτοβούλως το ρίσκο (αν και είναι γνωστό ότι πιέστηκαν αφόρητα, ωστόσο οι τράπεζες το αποφάσισαν), ενώ οι συνταξιούχοι δεν είχαν ιδέα και ξαφνικά οι διοικήσεις των Ταμείων μάθαιναν ότι τα κεφάλαιά τους άξιζαν πολύ λιγότερο.

Τα κεφάλαια είχαν «επενδυθεί» από την ΤτΕ, χωρίς νν ερωτηθούν καν, όπως έχουν έστω και δειλά αποκαλύψει από καιρό αρκετοί συνδικαλιστές εκπρόσωποι σε Δ.Σ. Ταμείων. Αν αυτοί εμφανίζονταν αμήχανοι (καθώς κανείς δεν τους έδινε σημασία), οι διοικήσεις των Ταμείων σιωπούσαν. Φαίνεται πως οι μόνοι που διαμαρτύρονται έστω και τώρα, είναι οι Έλληνες έμποροι, βιοτέχνες ή και βιομήχανοι οι οποίοι όπως έγινε γνωστό έχασαν επίσης τα αποθεματικά τους.

Έτσι το ΕΒΕΑ είναι το μόνο που απέμεινε να διαμαρτύρεται έστω και με καθυστέρηση αν και θα έπρεπε να γνωρίζει νωρίτερα την τύχη των αποθεματικών του, από τις μαρτυρίες των εκπροσώπων των ταμείων αλλά και από τις ενημερώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την αξία τους.

Τώρα το ΕΒΕΑ αντιδρά το ίδιο και το Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης. Γενικώς τα Επιμελητήρια παίρνουν θέσεις μάχης
Keywords
Τυχαία Θέματα